PS Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos, a aniversat 12 ani de la intronizare


Prea Sfintitul Casian s-a nascut la 18 martie 1955, in comuna Lopatari, judetul Buzau, si a urmat cursurile Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul“ din Buzau, apoi ale Institutului Teologic Ortodox de grad universitar din Bucuresti. In 1990 a fost hirotonit intru arhiereu, cu titlul de „Galateanul“, iar in 1994 a fost ales episcop si instalat canonic in Catedrala episcopala din Galati de catre Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist. Mai multe detalii despre viata PS Casian am aflat de la parintele arhimandrit Daniel Oltean, vicar administrativ al Episcopiei Dunarii de Jos: „PS Episcop Casian s-a nascut in anul 1955, la 18 martie, intr-o localitate din zona Buzaului, Lopatari. Dupa terminarea Seminarului Teologic “Chesarie Episcopul» din Buzau, pe care il urmeaza intre anii 1970-1975, este student al Institutului Teologic Ortodox de grad universitar din Bucuresti, intre anii 1976-1980, pe care il absolva cu teza de licenta “Biserica - lacas de inchinare in tlcuirea principalilor scriitori bisericesti si patristici”. Dupa numirea in anul 1980 ca profesor la Seminarul Teologic din Buzau, in acelasi an este tuns in monahism de catre IPS Mitropolit Antonie al Ardealului, la vremea aceea episcopul Buzaului si Vrancei, iar mai apoi este hirotonit diacon cu slujire la Catedrala din Buzau.

In toamna anului 1980 primeste o bursa de studii la Universitatea de Stiinte Umane din Strasbourg, unde obtine, in 1984, titlul de doctor in teologie, cu o teza despre spiritualitatea icoanei si picturilor manastirilor moldovene. Din 1985 este profesor si spiritual la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, pentru ca intre anii 1988-1990 sa fie asistent universitar la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti si inspector pentru probleme de invatamnt seminarial al Patriarhiei Romne. Anul 1990 aduce un eveniment major in biografia PS Casian, si anume alegerea, numirea si hirotonia ca arhiereu vicar al Episcopiei Dunarii de Jos, iar dupa mutarea la Domnul a IPS Antim Nica in anul 1994, PS Casian a fost ales si apoi instalat, in iulie 1994, ca titular al Episcopiei Dunarii de Jos“.

 

Intensa perioada de innoire pentru Episcopia Dunarii de Jos

 

Parintele arhimandrit Daniel Oltean a evidentiat si activitatea PS Episcop Casian: „In acesti 16 ani, de cnd Prea Sfintia Sa este ierarh al Episcopiei Dunarii de Jos, putem sa spunem ca eparhia a cunoscut cea mai febrila si cea mai intensa perioada de innoire duhovniceasca. Prea Sfintia Sa si slujitorii de aici, din Episcopia Dunarii de Jos, au reusit sa schimbe mult fata Bisericii, a credintei si a evlaviei acestor oameni. Putem sa numaram astazi cu bucurie, la o clipa de bilant, de analiza spirituala, nu ca un semn al laudei sau iubirii de noi insine, ci ca un semn de realism si de incredere duhovniceasca, faptul ca eparhia s-a innoit mult spiritual, fiind hirotoniti multi preoti pentru slujirea in parohii, in manastiri si in slujire sociala, s-au intemeiat noi parohii si protoierii, s-au infiintat institutii teologice eparhiale si s-a generalizat invatamntul teologic in scolile de stat, au fost infiintate numeroase centre sociale in multe dintre localitatile eparhiei noastre si au fost construite noi lacasuri sau se restaureaza multe lacasuri, la ora actuala eparhia numarnd nu mai putin de 350 de santiere, de constructie sau de restaurare in tot cuprinsul ei“.

 

 

Monica DUMITRESCU

.

24 Iulie 2006

Vizualizari: 2102

Voteaza:

PS Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos, a aniversat 12 ani de la intronizare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE