PS Sofronie Drincec este noul episcop al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului si Salajului

 

In ziua de 13 februarie a.c., la Palatul Patriarhiei, sub presedintia Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, s-a intrunit Colegiul Electoral Bisericesc pentru alegerea episcopului titular in scaunul vacant al Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului.


Colegiul Electoral Bisericesc este organul electiv central pentru ierarhia bisericeasca superioara, format din membrii Sfantului Sinod, reprezentantii eparhiilor in Adunarea Nationala Bisericeasca (un cleric si doi mireni din fiecare eparhie), membrii clerici si mireni ai Adunarii Eparhiale a eparhiei vacante, decani ai Facultatilor de Teologie si directori ai Seminariilor Teologice Liceale (cate unul pentru fiecare Mitropolie).


In cursul diminetii, in cadrul sedintei Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, au fost desemnati prin vot secret drept candidati Prea Sfintitul Sofronie Drincec, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, Prea Sfintitul Petroniu Salajanul, Arhiereu - Vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei, Bihorului si Salajului si Prea Sfintitul Vincentiu Ploiesteanu, Episcop - Vicar Patriarthal.


In scaunul vacant al Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului a fost ales, dupa cel de al doilea tur de scrutin, Prea Sfintitul Sofronie Drincec.


Scaunul episcopal de la Oradea a ramas vacant in urma retragerii la pensie a PS Ioan Mihaltan, in toamna anului 2006.


Prea Sfintitul Sofronie
s-a nascut la 3 octombrie 1967 la Arad. In 1993 si-a luat licenta la Facultatea de Medicina din Timisoara, iar in 1997 a absolvit, obtinand si titlul de licenta, Facultatea de Teologie din Arad. In perioada 1994-1995 a facut un stagiu de pregatire la Manastirea ortodoxa Sfantul Ioan Botezatorul din Essex, Anglia. Intre 1995 si 1998, a fost inspector pe probleme de asistenta sociala la Episcopia Aradului, iar intre 1998-1999, secretar la Cabinetul Patriarhal din Bucuresti. A fost hirotonit arhiereu la 21 februarie 1999, ca Episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria.

Narcisa BALABAN

 

.

13 Februarie 2007

Vizualizari: 2325

Voteaza:

PS Sofronie Drincec este noul episcop al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului si Salajului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE