Religia ramane disciplina obligatorie in liceu


Religia ramane disciplina obligatorie in liceu

Reprezentatii cultelor religioase din Romania s-au intalnit ieri la Patriarhie in vederea analizarii proiectului legii invatamantului preuniversitar. In cuvantul de deschidere, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a subliniat rolul pe care disciplina religie l-a avut si il are in societatea romaneasca. Liliana Preoteasa, director general pentru invatamantul preuniversitar in Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, a declarat: "Vom ramane la formularea care exista actualmente in lege, astfel incat religia sa apara ca disciplina obligatorie in trunchiul comun pentru invatamantul primar, gimnazial si liceal".

Sub presedintia Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la Palatul Patriarhiei din Bucuresti, s-a desfasurat ieri, 29 februarie, o consfatuire a reprezentantilor cultelor religioase recunoscute in Romania, in vederea analizarii proiectului legii invatamantului preuniversitar. La acest eveniment, organizat de Sectorul de Invatamant teologic si educatie religioasa al Patriarhiei Romane, au participat: PF Parinte Patriarh Daniel, PS Ciprian Campineanul, Episcop-vicar patriarhal, precum si sefi de culte si reprezentanti ai cultelor religioase recunoscute in Romania, cu exceptia cultului Martorii lui Iehova.

Din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului au fost prezenti: Liliana Preoteasa, director general pentru invatamant preuniversitar, Corina Chertes, consilier personal al ministrului, si Vasile Timis, inspector general pentru disciplina Religie. Ministerul Culturii si Cultelor a fost reprezentat de Stefan Ionita, director al Directiei Relatii Culte, si Florinel Frunza, sef serviciu Asistenta Invatamant.

"Nu aparam un drept, ci dorim sa fim utili"

In cuvantul de deschidere, Preafericitul Patriarh Daniel a subliniat rolul pe care disciplina religie l-a avut si il are in societatea romaneasca: "Dorim sa reamintim faptul ca religia in scoala este o traditie romaneasca, intrerupta doar in timpul comunismului ateu. Dupa schimbarile din 1989, a fost reintrodusa, iar aceasta a reprezentat un act de dreptate, o reparatie morala. Nu vrem sa se inteleaga astazi ca, in societatea romaneasca, Bisericile sau cultele, in general, doresc un privilegiu, ci dorim sa contribuim, si contributia noastra este si datoria noastra. Cadrul legal cel mai clar in aceasta privinta este insasi noua Lege a cultelor care, in art. 7, alin. 1 prevede: "Statul roman recunoaste cultelor rolul spiritual, educational, social-ca-ritabil, cultural si de parteneriat social, precum si statutul lor de factori ai pacii sociale", iar in art. 7, alin. 2: "Statul roman recunoaste rolul important al Bisericii Ortodoxe Romane si al celorlalte Biserici si culte recunoscute in istoria nationala a Romaniei si in viata societatii romanesti". De asemenea, in art. 8, alin 1: "Cultele religioase sunt persoane juridice de utilitate publica".

De asemenea, Preafericirea Sa a precizat ca Statul roman, prin lege organica, recunoaste cultelor nu numai rolul spiritual, ci si rolul educational. Daca recunoaste rolul educational, inseamna ca trebuie sa contribuim, sa fim implicati in educatia tineretului. Apoi, se recunoaste faptul ca toate cultele oficial recunoscute sunt de utilitate publica. "Deci nu aparam un drept, un privilegiu, ci dorim sa fim utili, sa contribuim, sa afirmam rolul de culte recunoscute tocmai pentru contributia lor spirituala, educationala, social-caritabila si culturala. Este vorba de a contribui pe baza legala la viata societatii romanesti. Noi consideram ca o educatie fara spiritualitate, care ignora dimensiunea spirituala, religioasa tocmai la varsta framantarilor, este una incompleta. Din acest punct de vedere, predarea religiei in scoala are valente educationale deosebite, prin rolul ei formativ in viata tinerilor, reducand efectele negative ale crizei contemporane de identitate si orientare, propunand modele viabile de bunatate si sfintenie. Educatia religioasa reprezinta un factor de stabilitate si de comuniune in societatea romaneasca, un izvor sfant si statornic de inspiratie pentru a apara si promova identitatea spirituala si demnitatea persoanei", a mai spus Intaistatatorul BOR.

"Vom ramane la formularea care exista actualmente in lege"

In incheiere, Parintele Patriarh a multumit tuturor celor care au sustinut campania lansata de Patriarhia Romana: "Nu vrem liceu fara Dumnezeu!", atat reprezentanti ai cultelor, cat si ai mass-media.

In continuare, Liliana Preoteasa, director general pentru invatamantul preuniversitar in Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, referindu-se in mod direct la situatia disciplinei religie in proiectul noii legi a invatamantului, a afirmat: "Vom tine cont de propunerile Patriarhiei si vom ramane la formularea care exista actualmente in lege, astfel incat religia sa apara ca disciplina obligatorie in trunchiul comun pentru invatamantul primar, gimnazial si liceal".

Corina Chertes a transmis din partea ministrului educatiei, Cristian Adomnitei, multumiri tuturor cultelor religioase recunoscute in Romania pentru interesul manifestat fata de proiectul pachetului de legi privind invatamantul, subliniind ca se va tine cont de propunerile acestora pentru mentinerea disciplinei religie in trunchiul comun.

"Educatia religioasa reprezinta un factor de stabilitate, de dialog si de respect reciproc"

In cadrul acestei consfatuiri, conducatorii si reprezentantii cultelor religioase recunoscute, prezenti la intalnire, au redactat un comunicat de presa care exprima o pozitie comuna in legatura cu proiectul de lege discutat:

"In urma analizarii proiectului legii invatamantului preuniversitar, conducatorii si reprezentantii cultelor recunoscute in Romania considera ca aceasta propunere legislativa trebuie sa respecte reperele spirituale si morale majore ale societatii, prioritatile pe termen lung si valorile perene, cu valente educationale recunoscute, tinand seama de ceea ce este esential in traditia romaneasca europeana si in dimensiunea spirituala a educatiei tinerilor din tara noastra.

Libertatea este un dar divin si un drept al omului, iar accesul la educatia religioasa trebuie asigurat in mod liber, cu sprijinul comunitatilor locale, respectandu-se dorinta si dreptul copiilor si al parintilor acestora.

Educatia religioasa corespunde principiilor si obiectivelor psiho-pedagogice, avand in vedere mai ales rolul formativ al orelor de Religie.

Dreptul de a studia Religia in scoala, castigat prin jertfa si rugaciune in anul providential 1989, este garantat prin Constitutia Romaniei (art. 32. alin. 7) si prin Legea 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor (art. 32. alin. 1). Acest drept fundamental trebuie respectat si pentru ca promoveaza identitatea culturala, morala si spirituala a cetatenilor tarii noastre."

O cooperare mai stransa intre cultele religioase recunoscute si Ministerul Educatiei

"Educatia religioasa reprezinta un factor de stabilitate, de dialog, de respect reciproc si de convietuire armonioasa in societatea romaneasca, contribuind astfel la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate si de orientare si oferind modele viabile si sfinte pentru viata umana.

Orele de Religie sunt necesare formarii tinerilor, oferindu-le - la o varsta a cautarilor si intrebarilor - valori permanente pentru formarea caracterului si personalitatii lor. Disciplina Religie trebuie pastrata in planurile cadru ale invatamantului liceal, ca parte a trunchiului comun, asa cum au solicitat foarte multi profesori, parinti, elevi sau parteneri sociali, in cadrul campaniei organizate de Patriarhia Romana, sub genericul: "Nu vrem liceu fara Dumnezeu!".
Participantii la aceasta consfatuire au luat act cu bucurie ca reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului sustin mentinerea disciplinei Religie ca parte a trunchiului comun si la nivel liceal. Speram ca aceasta atitudine pozitiva va fi reflectata in forma finala a proiectului legii in-vatamantului preuniversitar.

In timpul consultarii, au fost semnalate si anumite disfunctionalitati privind organizarea si predarea orei de Religie in scoli. Ca atare, se doreste o cooperare mai stransa intre cultele religioase recunoscute si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului." (Sectorul teologic-educational si Biroul de presa ale Patriarhiei Romane)(pr. B. Dedu)

.

29 Februarie 2008

Vizualizari: 1162

Voteaza:

Religia ramane disciplina obligatorie in liceu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE