Romania europeana si romanii de pretutindeni

 

"Romania europeana si romanii de pretutindeni"

 


La Izvoru Muresului a inceput ieri, 16 august, cea de-a IX-a editie a Universitatii de Vara a romanilor de pretutindeni. Manifestarile vor dura pana pe 19 august a.c. si stau sub genericul "Romania europeana si romanii de pretutindeni". Manifestarile de anul acesta de la Izvoru Muresului sunt organizate de Guvernul Romaniei, Agentia Nationala pentru Tineret, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni (FNRP), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (CESCH), impreuna cu Episcopia Ortodoxa a Covasnei si Harghitei.

Aflat sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei, evenimentul aduna politicieni, ministri, studenti si reprezentanti ai romanilor din afara granitelor, care vor dezbate, timp de trei zile, probleme de interes pentru participantii din tara si din strainatate.

Slujba de binecuvantare la inceputul lucrarilor

Ieri dimineata, la Manastirea "Adormirea Maicii Domnului" de la Izvoru Muresului, PS Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, a oficiat o slujba religioasa prin care a deschis oficial lucrarile universitatii. Episcopia Covasnei si Harghitei, ca unul dintre organizatorii evenimentului a avut un rol important. "La ora 09.00, in prezenta mai multor invitati de onoare, am deschis cursurile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, cursuri care au fost intrerupte anul trecut. Este a IX-a editie a evenimentului si pentru noi este o bucurie ca participam la aceste manifestari. Cu ajutorul lui Dumnezeu, sunt aici peste 100 de persoane din mai multe tari, aproape de pe toate continentele unde avem romani si, ca orice lucrare care trebuie sa fie bineplacuta si lui Dumnezeu si oamenilor, am facut o rugaciune de binecuvantare pentru inceperea acestei lucrari de spiritualitate romaneasca. Am prezentat invitatilor manastirea, cu toata bogatia ei spirituala, care deja a inceput sa se acumuleze, si am tinut un cuvant de bun venit si de continuare a lucrarilor la aceasta Universitate de Vara", a declarat PS Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei.

Preoti ortodocsi implicati in organizarea manifestarilor

Episcopia Covasnei si Harghitei sprijina organizarea evenimentului de la Izvoru Muresului, atat material cat si practic. Pe langa dezbaterile pe diferite subiecte, la care vor participa si reprezentanti ai Episcopiei amintite, cateva maici sunt implicate in activitati culturale cu tinerii. "Cercul de pictura romaneasca de la Miercurea Ciuc este condus de o maica de la una din manastirile ortodoxe din Episcopia noastra. Va fi acolo si o expozitie de icoane, in cadrul careia se vor prezenta lucrari pline de spiritualitate. Ne folosim de aceasta ca sa aratam romanilor veniti de departe ca, printre preocuparile copiilor romani din tara, se afla si lucruri duhovnicesti", a precizat PS Ioan.


Programul de ieri a cuprins dezbateri legate de situatia romanilor din tarile vecine cu Romania, in special a celor din Republica Moldova. Astazi, participantii vor viziona un film despre traficul de fiinte umane, dupa care vor avea loc discutii, toate acestea fiind organizate in colaborare cu Departamentul de Stat american. Maine se va discuta despre situatia romanilor din Harghita si Covasna si despre afirmarea romanilor in medii multietnice.

 

 

 

.

16 August 2007

Vizualizari: 822

Voteaza:

Romania europeana si romanii de pretutindeni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE