Scolile teologice din toata lumea isi serbeaza astazi ocrotitorii


In 1936, facultatile de teologie si seminariile teologice din toata lumea i-au ales drept patroni si ocrotitori pe Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur. Astfel, in fiecare an, la 30 ianuarie, scolile teologice organizeaza o serie de manifestari religioase in care sunt implicati preoti profesori, elevi seminaristi, dar si numerosi invitati. Aseara, Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" a deschis seria manifestarilor prilejuite de implinirea a 1600 de ani de la trecerea la Domnul a Sfantului Ioan Gura de Aur, manifestari care se vor desfasura pe intreaga durata a anului.

Zilele Scolii la Seminarul Teologic "Sfantul Vasile cel Mare" din Iasi

Inca de ieri, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfantul Vasile cel Mare" din Iasi, au inceput evenimentele dedicate hramului seminarului, incadrate in programul numit Zilele Scolii. De la ora 12.

00, la capela seminarului s-a oficiat slujba de Te Deum, iar de la ora 17.00, slujbele Vecerniei Mari si a Litiei. Imediat dupa acestea, s-a vernisat expozitia de icoane si obiecte religioase realizate sau confectionate de elevii seminaristi ieseni de la Sectia Patrimoniu. In dupa-amiaza zilei de astazi vor avea loc manifestari sportive. Maine, 31 ianuarie, incepand cu ora 9.00, la Seminarul "Sfantul Vasile cel Mare", va avea loc un concurs interdisciplinar, urmat de o sesiune de comunicari stiintifice la care sunt invitati si elevi ai altor licee din Iasi. Corul "Basilleus", precum si alte coruri formate din elevi de la diferite clase ale seminarului vor sustine un program artistic. Seara, va avea loc vizionarea filmului rusesc "Ostrov", dupa care vor avea loc dezbateri pornind de la tema duhovniceasca a filmului. Zilele Scolii se vor incheia joi, 1 februarie, cu o competitie sportiva de tenis de masa.

Sesiune de referate la Seminarul de la Manastirea Agapia

Ieri, la Seminarul Teologic Liceal "Veniamin Costachi" de la Manastirea Neamt, s-au oficiat slujbele Vecerniei si Litiei, dar si slujba de Priveghere la care au participat elevii seminaristi si preotii profesori ai seminarului. Mentionam ca, marea sarbatoare a seminarului nemtean are loc la 5 august, atunci cand este pomenit Sfantul Ioan Iacob de la Neamt.
La Seminarul Teologic Liceal "Cuvioasa Parascheva" de la Manastirea Agapia, aseara, a fost oficiata Privegherea, urmand ca astazi sa fie oficiate Utrenia, Acatistul Sfintilor Trei Ierarhi, precum si Sfanta Liturghie. Dupa-amiaza, la seminar va avea loc o sesiune de referate sustinute de elevele seminarului, in care se vor puncta viata si activitatea Sfintilor Trei Ierarhi, dar si elemente bibliografice ale unor mame crestine celebre. De asemenea, se va citi poemul Sfantului Grigorie de Nazianz catre diaconita Olimpiada in care sunt prezentate virtutile crestine pe care o femeie trebuie sa le aiba.

Activitati caritabile la seminarul teologic botosanean

Si la Botosani, manifestarile dedicate sarbatorii Sf. Trei Ierarhi au debutat tot ieri, cand pr. prof. Daniel Dascalu, purtatorul de cuvant al seminarului botosanean, a prezentat un referat intitulat "Personalitatea Sfantului Ioan Gura de Aur in literatura si teologia romaneasca". De asemenea, pr. prof. Grigore Diaconu, directorul seminarului, a sustinut un referat intitulat "Actualitatea gandirii teologice a Sfintilor Trei Ierarhi la inceput de mileniu", iar pr. prof. Partenie Apostoaie a prezentat lucrarea cu tema "Importanta activitatilor si studiilor teologice a Sfintilor Trei Ierarhi". Dupa-amiaza, la Biserica "Sf. Cuv. Parascheva", a avut loc slujba Vecerniei unita cu Litia, la care au participat toti profesorii si elevii seminaristi botosaneni. La eveniment au fost invitate autoritatile locale si judetene, precum si conducerea Inspectoratului Scolar Judetean. "Vreau sa mentionez ca aceasta sarbatoare a fost precedata de activitati caritabile derulate de parohia "Sf. Cuv. Parascheva" si Seminarul "Sfantul Gheorghe" in care 15 parohii au fost sprijinite, iar la Spitalul nr. 4 de Neuropsihiatrie din Botosani si la Penitenciar au fost donate articole de imbracaminte. De asemenea, o persoana cu grave deficiente fizice a primit un carut electric, pentru a se putea deplasa", a declarat pr. Grigore Diaconu, care este paroh la Biserica "Sf. Parascheva" din Botosani.

84 de ani de la infiintarea Seminarului "Sf. Ioan Iacob" de la Dorohoi

Anul acesta, Seminarul Teologic Liceal "Sf. Ioan Iacob" de la Dorohoi implineste 84 de ani de la infiintare. Evenimentele care au loc zilele acestea cu ocazia sarbatorii Sf. Trei Ierarhi au inceput de ieri, cand, la Biserica "Sfanta Vineri", un sobor de preoti a oficiat Vecernia si Litia. Raspunsurile la Sfanta Liturghie, care se va oficia astazi, vor fi date de corul "Haris" al seminarului teologic. Tot in cadrul acestor manifestari, elevii si profesorii vor sustine referate in care se va puncta si evenimentul principal al acestui an, respectiv implinirea a 1600 de ani de la trecerea la cele vesnice a Sfantului Ioan Gura de Aur.

 

 

.

29 Ianuarie 2007

Vizualizari: 2261

Voteaza:

Scolile teologice din toata lumea isi serbeaza astazi ocrotitorii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE