Serbia are un nou patriarh

PF Irineu a fost intronizat sambata, 23 ianuarie, al 45-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Sarbe, in cadrul unei ceremonii desfasurate la catedrala din Belgrad

In varsta de 80 de ani, PF Irineu a fost ales vineri, 22 ianuarie, de Sfantul Sinod si ii succeda patriarhului Pavle, care a trecut la cele vesnice in noiembrie anul trecut

Patriarhia Romana felicita pe noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Sarbe, Preafericitul Parinte Irineu, si se roaga ca Hristos Domnul, Arhiereul Cel vesnic si Capul Bisericii, sa binecuvanteze si sa ajute pe noul patriarh sa pastoreasca Biserica Ortodoxa Sarba pe calea mantuirii, a comuniunii fratesti cu Bisericile Ortodoxe Surori si a marturiei comune ortodoxe in Europa si in intreaga lume.

Speram intr-o cooperare frateasca si fructuoasa intre Patriarhia Sarba si Patriarhia Romana, in context european si in contextul bunelor relatii dintre diaspora ortodoxa sarba si diaspora ortodoxa romana, transmite Sectorul relatii bisericesti si interreligioase al Patriarhiei Romane.

Nascut la 28 august 1930, in localitatea Vidova, regiunea Èaèak, primind numele de botez Miroslav (Gavrilovici), Patriarhul ales Serbiei, PF Irineu, a absolvit Seminarul Teologic la Prizren si facultatea la Belgrad. Dupa satisfacerea serviciului militar, a suplinit un post de profesor la seminarul din Prizren. In 1959, cu binecuvantarea patriarhului Gherman al Serbiei, a fost tuns in mo-nahism la manastirea Rakovita, primind numele Irineu. In acelasi an a fost hirotonit ierodiacon si ieromonah. In anul universitar 1962-1963 a urmat cursurile postuniversitare ale Facultatii de Teologie din Atena. In 1974 a fost ales episcop-vicar patriarhal, cu titlul de Moravita. In mai 1975 a fost ales episcop de Nis. Este membru al Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Sarbe.

Mesajul Patriarhului Romaniei
Preafericirea Voastra,

In numele Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, al clerului, monahilor si monahiilor si al credinciosilor din cuprinsul Patriarhiei Romane, Va adresam calduroase felicitari pentru alegerea in demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sarbe.

Speram ca Bunul Dumnezeu ne va ajuta sa dam impreuna marturie comuna ortodoxa in Europa si in intreaga lume si sa lucram pentru intarirea comuniunii fratesti si a prieteniei dintre popoarele roman si sarb.

Cu imbratisare frateasca in Hristos Domnul, Arhiereul Cel vesnic,
† Daniel, Patriarhul Romaniei

Sursa: ziarullumina.ro

25 Ianuarie 2010

Vizualizari: 557

Voteaza:

Serbia are un nou patriarh 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE