Sfantul Nifon, patriarhul Constantinopolului

Sfantul Nifon, patriarhul Constantinopolului Mareste imaginea.

Sfantul Nifon s-a nascut in Tesalonic din parinti binecredinciosi si a primit la botez numele Nicolae. Dupa moartea tatalui, Nicolae a fost dat la invatatura cartilor sfinte. Fara stirea dascalului si a mamei sale, a urmat pe un monah invatat, Iosif, cu care a ajuns la Epidar, unde a ramas alaturi de vestitul pustnic Antonie, care l-a tuns in calugarie, dandu-i numele Nifon. Dupa caderea Constantinopolului sub turci, in 1453, calugarul Nifon s-a dus la Sfantul Munte Athos, asezandu-se la Manastirea Pantelimon, apoi a pustnicit in pestera Krughi. A fost facut schimnic la Manastirea Dionisiu. A fost ales mitropolit al Tesalonicului, iar dupa doi ani - patriarh al Constantinopolului.

Din cauza uneltirilor unor clerici, Nifon a fost exilat la Manastirea Sozopoli. Dupa doi ani a ocupat din nou scaunul de patriarh al Constantinopolului; insa, dupa scurta vreme, imparatul l-a exilat in Adrianopol. Domnitorul Tarii Romanesti, Radu cel Mare (1496-1508), l-a adus pe Nifon in Tara Romaneasca, in anul 1504, pentru a conduce si reorganiza Biserica.

Ajungand la un conflict cu domnitorul, Nifon a blestemat pe domnitor si s-a retras in Sfantul Munte Athos, la Manastirea Vatoped, apoi la Manastirea Dionisiu, unde a murit la 11 august 1508.

Ajungand domnitor, Neagoe Basarab, care fusese fiu duhovnicesc al Sfantului Nifon, a trimis la Sfantul Munte Athos o delegatie ca sa aduca in Tara Romaneasca moastele Sfantului Nifon, „ca sa curateasca greseala Radului si a altora, care facuse rau sfintiei sale“.

Sicriul cu trupul Sfantului Nifon a fost asezat deasupra mormantului lui Radu cel Mare. Apoi, moastele Sfantului Nifon au fost asezate intr-un sicriu de argint, poleit cu aur si infrumusetat cu pietre scumpe, si inapoiate Manastirii Dionisiu. Calugarii acestei manastiri au daruit lui Neagoe Basarab capul si o mana din moastele sfantului, care au fost asezate in manastirea zidita de Neagoe Basarab la Curtea de Arges. Sfintele moaste se afla din 1949 in Catedrala Mitropolitana din Craiova.

Numele Sfantului Nifon reflectă calitatea sa de rugator si viata isihasta, termenul grecesc Nifon (gr. Νήφων) avand semnificatia de cel treaz, cel care vegheaza.

Sursa: ziarullumina.ro

Pe aceeaşi temă

11 August 2023

Vizualizari: 892

Voteaza:

Sfantul Nifon, patriarhul Constantinopolului 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul nifon

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE