Sfintii Cuviosi Marturisitori Visarion, Sofronie si Sfantul Mucenic Oprea

Este bine cunoscut faptul ca Biserica Ortodoxa din Transilvania a fost, de-a lungul secolelor, o Biserica martirica. Multe au fost nelegiuirile puterii imperiale de la Viena asupra Bisericii ardelene si inclusiv a slujitorilor si credinciosilor ei, dar si multi au fost vajnicii luptatori pentru apararea credintei ortodoxe impotriva silniciilor stapanilor Ardealului din veacul al XVIII-lea, pe numele lor: Oprea Miclaus, taran din Saliste - Sibiu, care a indurat moarte pentru dreapta credinta, ieromonahii Visarion Sarai si Sofronie de la Cioara, de langa Orastie, preotii Moise Macinic din Sibiel si Ioan din Gales, praznuiti in fiecare an la 21 octombrie, ierarhii Ilie Iorest si Sava Brancovici, praznuiti la 24 aprilie, si multi, multi alti barbati, femei si copii.

Visarion s-a nascut in Bosnia in anul 1714. La varsta de 18 ani s-a calugarit. Dupa ce a mers la locurile sfinte, a venit in Ardeal, invatand pe credinciosi credinta adevarata si indemnandu-i sa nu imbratiseze catolicismul. In drum spre Sibiu a fost prins de stapanirea catolica, judecat si intemnitat la Kufstein, unde a raposat.

Sofronie era originar din Cioara (Sebes). A indemnat pe credinciosii din Sebes, Alba si Zarand sa nu se instraineze de credinta lor si sa treaca la catolicism. La 14 februarie 1761 Sofronie a tinut un „mare sobor“ la Alba Iulia, cerand, in numele poporului roman, episcop pentru ortodocsii din Ardeal. Dupa ce Dionisie Novacovici a fost randuit episcop ortodox al Ardealului, Sofronie s-a retras la Manastirea Arges.

Oprea era originar din Salistea Sibiului. In acea vreme, imparateasa Maria Tereza (1740-1780) a poruncit ca toti crestinii ortodocsi sa imbratiseze credinta romano-catolica. Oprea a mers la Viena sa ceara libertate religioasa. A fost intemnitat pe viata.

Tot astazi, Biserica face pomenirea Sfintilor Preoti Marturisitori Moise Macinic din Sibiel si Ioan din Gales; a Sfantului Cuvios Ilarion cel Mare; a Sfintilor Mucenici Gaie, Dasie si Zotic; a Sfintilor Mucenici Andrei, Stefan, Pavel si Petru; a Sfintei Mucenite Teodota si Socrate, preotul; a Sfantului Mucenic Eucrat; a Sfantului Cuvios Filotei; a Sfantului Cuvios Mucenic Zaharia; a Sfantului Cuvios Varuh; a Sfantului Mucenic Azis si a Sfantului Mucenic Ioan de la Monemvasia (Peloponez).

Sursa: ziarullumina.ro

21 Octombrie 2009

Vizualizari: 410

Voteaza:

Sfintii Cuviosi Marturisitori Visarion, Sofronie si Sfantul Mucenic Oprea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE