Simpozion de omagiere a ctitorilor Manastirii Dragomirna

Obstea Manastirii Dragomirna a decis sa aduca un omagiu ctitorilor sai, organizand in acest sens un simpozion, in perioada 21-24 iulie, intitulat „Dragomirna si ctitorii ei“.

Acesta va reprezenta o manifestare religios-culturala si are scopul de a cinsti ctitorii sfantului lacas de rugaciune, respectiv Anastasie Crimca, Miron Barnovschi si familia de dregatori Luca si Simion Stroici.

Evenimentul se deschide oficial astazi, la ora 17:00, cu slujba Parastasului, la care participa si Inaltpreasfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi. Dupa slujba de pomenire urmeaza un Te Deum, fiind apoi rostite mesajele de intampinare ale gazdei si ale invitatilor.

„Sunt asteptati la acest eveniment stareti si starete ale manastirilor-monumente istorice din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, precum si autoritati sucevene implicate in actul cultural, care au sprijinit prin diverse mijloace dainuirea acestei nave de rugaciune catre Dumnezeu, Manastirea Dragomirna“, a explicat stareta manastirii, stavrofora Heruvima Chihai.

Simpozionul va continua cu sustineri de comunicari in zilele de marti, miercuri si joi, dintre care enumeram: „Cercetari arheologice la Manastirea Dragomirna“, sustinuta de Gh. I. Cantacuzino, „Biserica Manastirii Dragomirna in contextul arhitectural medieval din Moldova“ - Voica Maria Puscasu, „Manastirea Dragomirna in timpul staretului Paisie“ - ieromonahul Marcu Petcu si „Egumenii Dragomirnei in perioada 1775-1918“, tema sustinuta de monahul Alexie Cojocaru. Miercuri va prezenta o comunicare maica Heruvima, stareta Manastirii Dragomirna, intitulata „Ctitoriile si donatiile lui Anastasie Crimca la Dragomirna“, printre alti sustinatori de diferite teme fiind si profesorul Stefan Gorovei, cu lucrarea „Cunoscutele si necunoscutele unei biografii de ctitor. Anastasie Crimca“.

Sursa: ziarullumina.ro

20 Iulie 2009

Vizualizari: 307

Voteaza:

Simpozion de omagiere a ctitorilor Manastirii Dragomirna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE