Singura biserica din tara inchinata Sfantului Alexie

Parohia cu hramul 'Sfantul Cuvios Alexie, Omul lui Dumnezeu', din Bucuresti, isi serbeaza astazi, 17 martie, sfantul ocrotitor. Sarbatoarea, la care an de an participa sute de credinciosi, va incepe dimineata cu oficierea Liturghiei Darurilor mai-inainte sfintite si cu slujba Acatistului Sfantului Alexie si va continua in aceasta seara cu Denia Canonului Mare, informeaza „Ziarul Lumina”.

Situata pe Calea Serban Voda, in centrul Capitalei, Biserica 'Sfantul Alexie' din Bucuresti are o istorie de peste doua secole. Actuala biserica, ridicata pe locul in care a fiintat o alta bisericuta din lemn, este ctitoria jupanului Alexie Arnautu si a sotiei sale, Maria, care in anul 1799 au construit sfantul lacas din cheltuiala proprie.

'In fiecare an, credinciosi din toata Capitala si din imprejurimi participa cu bucurie la hramul bisericii deoarece Sfantul Alexie, numit si Omul lui Dumnezeu, nu este doar ocrotitorul parohiei noastre, ci este ocrotitorul tuturor credinciosilor care vor sa ajunga 'oameni ai lui Dumnezeu'.

De asemenea, acest sfant este cunoscut in popor si ca Alexie cel Cald, pe de o parte, datorita faptului ca Dumnezeu l-a daruit oamenilor cu caldura, iar pe de alta parte, pentru ca in ziua in care este sarbatorit se dezgheata pamantul si incepe anotimpul cald. Din acest motiv, oamenii au foarte mare evlavie la Sfantul Alexie si chiar exista in traditia populara un colind - 'Alexiile' - care se canta afara la soare in aceasta zi. Intrucat Sfantul Alexie este si simbol al iubirii crestine, vom oferi credinciosilor nostri aflati in dificultate mancare gatita si pachete, cu ajutorul celor de la Departamentul de Asistenta Sociala, din Protoieria III Capitala', ne-a spus parintele paroh Florian Burcea.

Sursa: basilica.ro

.

17 Martie 2010

Vizualizari: 3277

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE