Slujba de pomenire pentru mitropolitul Iacob Stamati

 

Ieri, s-au implinit 204 ani de la trecerea la cele vesnice a mitropolitului Iacob Stamati al Moldovei. Cu acest prilej, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a savarsit o slujba de pomenire pentru acest ierarh.


Slujba a avut loc sambata, 10 martie, la paraclisul "Duminica Tuturor Sfintilor" din cadrul resedintei mitropolitane din Iasi, paraclis ctitorit de mitropolitul Iacob II Nemteanul in primul an de arhipatorire in scaunul mitropolitan de la Iasi. Iacob Stamati (Iacob II Nemteanul) a fost hirotonit episcop in anul 1782 cand a devenit episcopul Husilor, eparhie pe care a pastorit-o pana in anul 1792. Din 1792 pana la moartea sa, in anul 1803, a fost mitropolitul Moldovei.

"In aceasta calitate s-a remarcat prin cateva lucrari. In mod deosebit as aminti faptul ca el este ctitorul unei frumoase biserici din Iasi, Biserica Banu. Apoi, a avut o activitate culturala impresionanta, pe de o parte prin lucrari tipografice, ocupandu-se in mod personal de editarea unor carti de cult, dar si a unor carti de invatatura, chiar si manuale, carti liturgice.


A ramas in mod deosebit in istoria Bisericii din Moldova si in istoria culturii romanesti, in general, prin asa-numita "Anafora" (n.r.: raport scris adresat domnitorului) pe care a alcatuit-o pe la anul 1800, motiv pentru care marii pedagogi si istorici ai pedagogiei romanesti l-au numit "Pestalozzi al romanilor". El a alcatuit o anafora in noua puncte, in care facea, pe de o parte, o analiza a invatamantului vremii sale, iar pe de alta, venea cu recomandari foarte importante in ceea ce priveste disciplinele de studiu, profesorii, biblioteca, conducerea scolii etc.


De asemenea, numele lui este legat de marele mitropolit al Moldovei Veniamin Costachi, caruia i-a fost parinte duhovnicesc", a declarat pentru Radio Trinitas pr. conf. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi.

.

11 Martie 2007

Vizualizari: 1617

Voteaza:

Slujba de pomenire pentru mitropolitul Iacob Stamati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE