Studiu geotehnic pentru cercetarea locului unde se va construi Catedrala Mantuirii Neamului


Studiu geotehnic pentru cercetarea locului unde se va construi Catedrala Mantuirii Neamului

Pe Dealul Arsenalului din Bucuresti, locul pe care va fi amplasata viitoarea Catedrala a Mantuirii Neamului, ieri, in prezenta PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a autoritatilor locale si a colaboratorilor din Administratia Patriarhala, a avut loc un studiu geotehnic, pentru cercetarea locului pe care vor incepe noilor lucrari de constructie.

Arhitectul Eugen Iordachescu a explicat ca, pentru pregatirea lucrarilor de incepere a lucrarilor, s-a realizat pana in prezent defrisarea locului si au fost efectuate si lucrarile de ridicare topografica. "A fost pichetat si bornat tot terenul nostru care are 11 hectare. L-am delimitat, il stim si am inceput acum lucrarile care se fac la orice constructie noua, de cunoastere a terenului. Am facut in primul rand un studiu geoelectric pentru documentarea lucrarilor edilitare de suprafata, de mica adancime.

Astazi, am inceput lucrarile, cu sprijinul firmei "Agisfor", care va trebui sa execute patru foraje pe viitorul amplasament, stabilit impreuna cu domnul arhitect Vladescu, pentru a cunoaste natura terenului pana la o adancime de 30-40 de metri. Aceasta, pentru ca noua constructie este prevazuta cu doua subsoluri si un demisol, iar de la cota zero constructia va fi ridicata la o inaltime de 100 de metri".

O necesitate si o datorie morala

Cu acest prilej, Parintele Patriarh a subliniat faptul ca construirea noii catedrale este, pe de o parte, o obligatie morala, iar pe de alta parte este o necesitate de ordin pastoral liturgic si practic, deoarece actuala Catedrala este neincapatoare. "Rugam pe Bunul Dumnezeu pentru mijlocirile Maicii Domnului sa ajungem cat mai curand posibil sa vedem acoperisul catedralei celei noi, pentru ca este o necesitate pentru credinciosi si pentru toate ceremoniile nationale bisericesti, fiind totodata si implinire a unei dorinte de decenii, mai ales a patriarhului-prim al Romaniei, Miron Cristea, si o dorinta fierbinte a patriarhului vrednic de pomenire, Teoctist. Ceea ce trebuie sa transmita aceasta biserica, pe langa aspectul practic, este acela al spiritualitatii si demnitatii romanesti. Nu concuram cu cladirile din jur, dar vrem sa avem o biserica si este necesar sa unim toate valorile spirituale din tara in forma unui simbol. De aceea, viitoarea catedrala va avea un mare pridvor, pentru ca pridvorul la biserica si cerdacul la casa arata legatura omului cu natura si cu vecinii. Biserica insasi este pridvor al Imparatiei Cerurilor si locul in care noi ne pregatim pentru inviere si pentru inaltare duhovniceasca, in iubirea Preasfintei Treimi", a spus Parintele Patriarh.

In curand se va organiza un program al desfasurarii actiunilor si se va incepe, de asemenea, si activitatea de proiectare a infrastructurii, astfel incat in primavara anului 2009 sa inceapa efectiv lucrarea.

Ciprian BARA

.

02 Octombrie 2008

Vizualizari: 749

Voteaza:

Studiu geotehnic pentru cercetarea locului unde se va construi Catedrala Mantuirii Neamului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE