Tabara Sf. Ap. Luca de la Manastirea Lacuri, dedicata Sfintilor Capadocieni

In perioada 3-9 august 2009, la Manastirea Lacuri din Protopopiatul Harlau a avut loc, cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Tabara religioasa „Sf. Ap. Luca“ - editia a X-a, intitulata „Maini talentate in slujba sfintilor“. Anul acesta, tabara a aniversat 10 ani de la debut si a fost dedicata Anului comemorativ-omagial al Sfantului Vasile cel Mare si al celorlalti Sfinti Capadocieni.

Manastirea Lacuri din judetul Iasi si-a adunat si in aceasta vara copii si tineri cu varste intre 8 si 20 de ani in Tabara religioasa „Sf. Ap. Luca“. Pentru ca anul 2009 este unul jubiliar, la tabara au participat cei mai talentati copii si tineri din editiile anterioare, unii dintre ei devenind intre timp elevi ai Liceului de Arta „Octav Bancila“ din Iasi, ai Seminarului Teologic „Sf. Vasile cel Mare“ din Iasi sau chiar studenti ai Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi. Deoarece anul 2009 a fost declarat de Biserica Ortodoxa „Anul Sfintilor Capadocieni“, s-a decis pastrarea acestei tematici prin zugravirea chipurilor Sfintilor Parinti reprezentativi: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie si Sf. Ioan Gura de Aur, dar si ale altor Sfinti Capadocieni. Zilnic s-au facut lecturi din vietile sfintilor, pentru a se cunoaste nevointele si faptele lor bune. Elevii au fost coordonati de catre prof. Dorin Marian Orzetic, pictor iconar, prof. Gabriela Scutarita, de la Scoala Speciala „Constantin Paunescu“ din Iasi, prof. Laura Craciun, inv. Maria Budacea, inst. Gabriela Onofrei, prof. Rodica Curca, prof. Iulia Fotea de la Scoala Parcovaci, prof. Andreea Moraru de la Scoala Generala din Golaesti, prof. Parmena Orzetic de la Scoala „Al. I. Cuza“ din Podu-Iloaiei si de catre prof. Maria Orzetic de la Scoala „George Cosbuc“ din Iasi.

Rugaciunea unita cu pictarea icoanelor

Pe parcursul saptamanii trecute, in afara orelor dedicate pictarii de icoane, copiii s-au jucat, au facut drumetii prin padurea aflata in apropierea Manastirii Lacuri, au pescuit sau au ajutat la infrumusetarea spatiilor verzi si a livezii de meri. Seara, au vizionat filme cu tematica religioasa, despre vietile sfintilor sau despre duhovnici renumiti (arhim. Cleopa, pr. Staniloae, arhim. Sofian Boghiu etc). Unii participanti si-au dorit sa invete din tainele vietuirii la manastire; baietii au batut toaca, iar fetele au ajutat la bucatarie. Zilnic, copiii au participat la slujba dumnezeiestii Liturghii, cel mai important moment liturgic fiind cel din 6 august, de Schimbarea la Fata a Domnului. Pentru ca tabara s-a desfasurat in timpul postului Adormirii Maicii Domnului, majoritatea copiilor au dorit sa fie spovediti si impartasiti de ierom. Petronie Andrei, staretul Manastirii Lacuri. Tabara s-a incheiat duminica, 9 august, dupa oficierea Sfintei Liturghii, la finalul careia pr. Nicolae Craciun, protoiereu al Protopopiatului Harlau, a adresat un cuvant de multumire tuturor participantilor si profesorilor indrumatori. „Toti copiii au fost premiati prin grija Inalt Preasfintitului Parinte Teofan, a Organizatiei «World Vision» Iasi si a Protopopiatului Harlau. Tabara din acest an a fost dedicata Sfintilor Capadocieni si, de aceea, au fost pictate doar chipuri ale acestor sfinti. Programul taberei a fost unul duhovnicesc, in fiecare zi savarsindu-se Sfanta Liturghie si rugaciunile de seara. De asemenea, participantii s-au spovedit si s-au impartasit, iar seara au vizionat filme cu continut religios. Cei care au participat la aceasta editie au fost incantati de programul de munca, dar si de cel duhovnicesc“, a declarat protopopul Nicolae Craciun.

„Totul a fost minunat in acest colt de rai“

Copiii care au participat la tabara de la Manastirea Lacuri si-au manifestat bucuria pentru faptul ca au participat atat la cursurile de pictura, cat si la slujbe sau diferite activitati. „Aici, toti copiii, mari si mici, profesori si elevi, au pictat din greu ca sa faca o icoana frumoasa. In tabara imi place sa ma joc cu toti copiii si imi place sa pictez in natura“, a spus Orzetic Stefan, elev in clasa a III-a la Scoala „Al. I. Cuza“ din Podu-Iloaiei. „Totul a fost minunat in acest colt de rai, in tabara de la Manastirea Lacuri. Elevi, cadre didactice si organizatori, cu totii am incercat sa pictam icoane cat mai frumoase si sa fim fericiti“, a marturisit Tudor Onofrei, elev in clasa a III-a la Scoala „Petru Rares“ din Harlau. „Mi-a placut aici, in tabara. Sunt tare fericita si multumita ca am putut sa pictez o icoana alaturi de ceilalti copii. Ii multumesc lui Dumnezeu ca m-a ajutat sa-mi vad visul implinit“, a afirmat Andrada Stefana Onofrei, eleva in clasa a III-a la Scoala „Petru Rares“ din Harlau.

Constantin CIOFU
Sursa: ziarullumina.ro

12 August 2009

Vizualizari: 741

Voteaza:

Tabara Sf. Ap. Luca de la Manastirea Lacuri, dedicata Sfintilor Capadocieni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE