Traditii si obiceiuri de iarna din Europa, la Palatul Patriarhiei


Traditii si obiceiuri de iarna din Europa, la Palatul Patriarhiei

Sala "Europa Christiana" a Palatului Patriarhiei gazduieste, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in perioada 18 decembrie 2008-8 ianuarie 2009, expozitia-concurs, cu participare internationala, "Din mosi stramosi - EUROPA - traditii si obiceiuri de iarna"

Evenimentul organizat de Asociatia Invatatorilor din Municipiul Bucuresti si Judetul Ilfov a adunat cele mai reusite picturi, colaje, felicitari si masti realizate de copii intre 3-10 ani din 34 de judete, precum si din Italia, Polonia si Bulgaria.

La vernisalul expozitiei care a avut loc pe 18 decembrie au participat PF Parinte Patriarh Daniel, PS Ciprian Campineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, Gabriela Pastor, secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Stelian Victor Fedorca, inspectorul General din cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, cadre didactice, parinti.

Cu acest prilej, a fost lansata cartea "O zi de neuitat", culegere de texte literare si poezii scrise de cateva sute de elevi din ciclul primar din municipiul Bucuresti si judetul Ilfov. Parintele Patriarh a primit din partea Asociatiei Invatatorilor din Municipiul Bucuresti si Judetul Ilfov o placheta de membru de onoare al Asociatiei, pentru sprijinul acordat cadrelor didactice si elevilor din ciclul primar din Bucuresti si Ilfov.

La momentul festiv de joi, 50 de colidatori din judetul ilfov si de la Scoala "Lucian Grigorescu" din Medgidia au sustinut un concert de colinde.

Eren Cocai, mesagerul comunitatii musulmane

Printre micutii solisti de la Medgidia a fost prezent si elevul Eren Cocai, care nu a interpretat colinde, pentru faptul ca apartine religiei musulmane, dar a prezentat intr-o maniera originala urarea plugusorului, obicei regasit in traditia popoarelor lumii. Cu acest prilej, micutul Eren Cocai a fost un mesager al comunitatii din care provine, loc in care exista o pasnica convietuire interetnica si interreligioasa.

Referindu-se la acest eveniment si la buna convietuire a tuturor locuitorilor din zona Constantei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a aratat ca Dobrogea este model european si mondial de convietuire interetnica si interreligioasa. "Modul in care elevul s-a manifestat nu este decat inca o dovada vie a faptului ca aici, in Dobrogea, traim unii cu altii in pace, iar schimburile de valori culturale si religioase reusesc adeseori sa treaca peste eventuale prejudecati", ne-a declarat IPS Teodosie.

La sfarsitul spectacolului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a felicitat copiii care au cantat colinde si pe toti dascalii si reprezentantii institutiilor de invatamant prezente la eveniment. "Felicitam pe toti profesorii si profesoarele care i-au format pe acesti copii si le-au inspirat aceste valori deosebite, minunate, ale evlaviei si credintei poporului roman, care sunt colindele noastre romanesti, ca rodire in sufletul poporului, a credintei din biserica. Colindele sunt ecoul, reverberatia, transmiterea credintei sub o forma poetica, artistica si sub o forma in care sensibilitatea poporului nostru s-a adaugat la adevarul de credinta exprimat de biserica", a spus Intaistatatorul Bisericii noastre.

Toti copiii prezenti in sala "Europa Christiana" a Palatului Patriarhiei au fost binecuvantati de Patriarhul Romaniei si au primit daruri.

Ciprian BARA

.

20 Decembrie 2008

Vizualizari: 3048

Voteaza:

Traditii si obiceiuri de iarna din Europa, la Palatul Patriarhiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE