Un an de la trecerea la cele vesnice a Mitropolitului Antonie Plamadeala

In toate lacasurile de cult din Arhiepiscopia Sibiului, au fost oficiate ieri, 29 august slujbe de pomenire pentru IPS Antonie Plamadeala, trecut la cele vesnice in urma cu un an. Mai multe detalii despre aceasta a oferit pentru Radio Trinitas PS Visarion Rasinareanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului: "Iata, a trecut un an de zile de cand Inalt Prea Sfintia Sa nu mai este printre noi, ci isi doarme somnul de veci in ctitoria sa de la Sambata de Sus. La implinirea unui an de la trecerea sa la cele vesnice, IPS Mitropolit Laurentiu a dispus ca in toate bisericile, schiturile si manastirile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Sibiului sa se oficieze astazi (n.r: ieri, 29 august) slujba parastasului in memoria mitropolitului Antonie Plamadeala, urmand ca preotii parohi si cuviosii monahi sa explice credinciosilor personalitatea de exceptie a acestui mare ierarh al Bisericii noastre. In urma cu doua zile, la Manastirea Sambata de Sus IPS Mitropolit Laurentiu, impreuna cu un sobor mare de preoti, a oficiat un parastas in prezenta mai multor credinciosi si membri ai distinsei familii a raposatului mitropolit".

Fostul mitropolit al Ardealului a trecut la cele vesnice pe 29 august 2005 si a fost inmormantat pe 2 septembrie la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus. Nascut in anul 1926, intr-o localitate din Republica Moldova, IPS Antonie Plamadeala a urmat cursurile Seminariilor Teologice de la Chisinau si Bucuresti. Absolvent al Facultatilor de Teologie din Bucuresti si Cluj, IPS Antonie a fost tuns in monahism si hirotonit ierodiacon in anul 1949, la Manastirea Prislop. Dupa sapte ani de inchisoare politica, IPS Antonie Plamadeala si-a reluat activitatea clericala in anul 1968.

In anul 1970, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales episcop vicar patriarhal, cu titlul "Ploiesteanul", iar noua ani mai tarziu a fost ales episcop al Buzaului. La 10 ianuarie 1982 a fost ales arhiepiscop al Sibiului si mitropolit al Ardealului, fiind inscaunat la 7 februarie a.c.

IPS Mitropolit Antonie Plamadeala a avut o activitate duhovniceasca si misionara deosebita, a militat pentru unitatea crestinilor, a scris numeroase lucrari de teologie si studii de specialitate, dar s-a implicat si in actiuni de restaurare sau ctitorire a numeroase lacasuri de cult.

Narcisa BALABAN

 

.

30 August 2006

Vizualizari: 1576

Voteaza:

Un an de la trecerea la cele vesnice a Mitropolitului Antonie Plamadeala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE