Papa vorbeste despre Sibiu


Pentru prima oara de la desemnarea Sibiului drept locul desfasurarii celei de-a treia Adunari Ecumenice Mondiale, Papa Benedict al XVI-lea a vorbit despre Sibiu. Dar nu a confirmat, deocamdata, venirea.

Papa Benedict al XVI-lea a vorbit despre Sibiu in cadrul Saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestina, ce a avut loc la Vatican saptamana trecuta. Cuvantul Papei catre cei veniti la evenimentul de la Vatican a inclus o revista a manifestarilor ecumenice de anul trecut. "Ecumenismul este un proces incet, iar vremurile actuale poate chiar il descurajeaza, avand in vedere predispozitia oamenilor de a "asculta" si nu de "a intelege", de a spune jumatati de adevar, in locul curajului de a proclama adevarul.

(.)Ecumenismul este, totodata, o ascensiune, care, dupa inerentele dificultati ale inceputului, ofera multe clipe de bucurie, pauze de refacere a fortelor si ne permite sa respiram aerul pur al comuniunii depline", a descris Papa, eforturile Vaticanului in ceea ce priveste actiunile ecumenice.


Dupa ce a amintit cateva evenimente relevante ce au avut loc anul trecut in contextul ecumenismului mondial, Papa a amintit si de Sibiu. "Acum un an, pe 25 ianuarie 2006, la festivitatea solemna de inchidere a Saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestina, delegatii ecumenici ai Europei, convocati de diferite institutii ecumenice, au facut primii pasi in pregatirea celei de-a treia Adunari Ecumenice Mondiale. Aceasta va avea loc pe taram ortodox, in Sibiu, in septembrie anul acesta", i-a anuntat Papa pe cei prezenti, citat de Zenit, una din publicatiile oficiale de la Roma.


In incheierea cuvantarii sale, Papa Benedict al XVI-lea a transmis un mesaj clar pentru continuarea miscarii ecumenice, indicand faptul ca se va implica in acest demers. "Ne supunem permanentei protectii a Sfintei noastre Maria si sfintilor nostri protectori pentru a nu esua in bunele noastre intentii, ca sa ne ajute sa intensificam toate eforturile noastre, rugandu-ne si lucrand cu incredere, convinsi ca Sfantul Duh va face restul. El ne va da unitatea deplina unde si cand va vrea. Si, intariti de increderea Lui, sa mergem mai departe, pe cararea credintei, a sperantei si a compasiunii. Dumnezeu ne calauzeste", si-a incheiat Papa cuvantul.

Sibienii, in asteptarea Papei

Potrivit parintelui greco-catolic Nicolae Serban, venirea Papei este un eveniment extrem de asteptat de comunitatea catolica. "Este o intalnirea foarte mare la Sibiu in septembrie si speram sa vina si Papa. Oricum, aici depinde de o invitatie facuta de presedintele Romaniei catre cel al Vaticanului, despre care nu stiu daca a fost sau nu facuta. Cu totii speram ca Papa va veni", a declarat Nicolae Serban.


Pana acum, demersuri concrete au fost facute de catre Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza. Mitropolitul a fost la Roma anul trecut de doua ori, pentru a pregati cea de-a treia Adunare Ecumenica Mondiala. Acesta este programata pentru 4-9 septembrie si sunt asteptati aproximativ 3.000 de preoti, reprezentanti ai religiilor lumii.

Ungurii se pregatesc pentru Sibiu


Tot in pregatirea Adunarii de la Sibiu, din septembrie, la sfarsitul saptamanii trecute a avut loc si Adunarea nationala maghiara. La adunarea ce a avut loc la Gyula, un oras maghiar de langa frontiera cu Romania, au participat reprezentanti ai mai multor religii, iar discutiile au fost conduse de Colin Williams, secretarul general al Conferintei Europene a Bisericilor, conform publicatiei SIR.

Traian DELEANU

 

 

 

 

.

30 Ianuarie 2007

Vizualizari: 2040

Voteaza:

Papa vorbeste despre Sibiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE