Daca Papa nu vine la Timisoara, merge Filarmonica Banatul la Papa


Vatican-Timisoara. Sunt reperele unui viitor concert in premiera, inchinat Papei Benedict al XVI - lea, de catre compozitorul Julius Brudasca. Nascut in Timisoara, actualmente stabilit la Freiburg, in Germania, muzicianul a compus special pentru suveranul pontif cantata "Ospatul nuntii mielului". Potrivit directorului Filarmonicii "Banatul" din Timisoara, Ioan Fernbach, Brudasca este primul compozitor de origine romana care scrie o partitura pentru Papa. "Este o lucrare noua, extrem de dificila, absolut infernal scrisa (din punct de vedere al complexitatii)", explica Fernbach.

Filarmonica timisoreana va prezenta, in premiera mondiala, cantata compusa de Julius Brudasca, evenimentul fiind programat sa se desfasoare in anul 2007. "Fie de Boboteaza, fie de Pasti. Oricum, in anul integrarii europene a Romaniei", a adaugat Fernbach.

Cantata "Ospatul nuntii mielului", ce dezvolta cateva simboluri biblice, a fost trimisa la Vatican, spre sfarsitul anului 2005. Monseniorul Gabriel Caccia, in numele Papei Benedict al XVI -lea, i-a multumit compozitorului "pentru sacrificiul" sau si l-a asigurat ca Papa il va "include in rugaciunile sale". Urmare a raspunsului pozitiv, filarmonica timisoreana pregateste deja concertele duble, de la Vatican si Timisoara, cu speranta ca ele vor constitui evenimente aparte, premiere muzicale cu ecou. "Ospatul nuntii mielului nu este o lucrare pe care sa o scoti din buzunar si sa o faci foarte repede. E nevoie de timp si aprofundare", declara Ioan Fernbach.

Cosmin LUNGU

.

14 Februarie 2006

Vizualizari: 1070

Voteaza:

Daca Papa nu vine la Timisoara, merge Filarmonica Banatul la Papa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE