PF Teoctist - Cuvant rostit in fata Colegiului Electoral Bisericesc dupa alegerea Prea Sfintitului Arhiereu-vicar Eftimie Luca-Barladeanul ca Episcop al Romanului si Husilor


PF Teoctist - Cuvant rostit in fata Colegiului Electoral Bisericesc dupa alegerea Prea Sfintitului Arhiereu-vicar Eftimie Luca-Barladeanul ca Episcop al Romanului si Husilor

Pe drumul stralucitilor ierarhi

Prea Sfintite Eftimie, cu deosebita bucurie, va aduc la cunostinta ca Maritul Colegiu Electoral Bisericesc v-a ales in functia de Episcop al de Dumnezeu pazitei Eparhii a Romanului si Husilor. Vestindu-va aceasta situatie imbucuratoare pentru noi toti, ma fac ecoul increderii pe care Sfantul Sinod, in frunte cu Prea Fericitul nostru Patriarh Iustin, precum si distinsii membri ai Colegiului Electoral, o indreapta in puterea de munca a Prea Sfintiei Voastre, in blandetea, in tactul si constiinta treaza cu care ati lucrat pana acum si cu care primiti noua misiune ce vi se pune astazi pe umeri.

Suntem, de asemenea, convinsi ca votul acordat Prea Sfintiei Voastre constituie o noua si inalta chemare in stradania arhiereasca; cinstea de a ocarmui una din cele mai frumoase eparhii din cuprinsul Patriarhiei Romane si chemarea de a pasi pe urmele stralucitilor ierarhi, care au pastorit "turma lui Hristos" in aceste parti.

Chesasie intru aceasta nadejde ne sunt cele doua mari valori sufletesti, cu care ati intrat si ati lucrat de ani de zile in ogorul Mantuitorului Iisus Hristos si in Patria noastra. Una dintre acestea se vede a fi obarsia viguroasa a Prea Sfintiei Voastre, ca cel ce ati vazut lumina zilei in preajma falnicului Ceahlau, in apropierea legendarului "palat al cnejilor", izvor de fapte eroice, de basme incintatoare, de pastrare a celor mai autentice datini stramosesti, precum si a credintei in toata frumusetea ei. Din bogatia virtutilor stramosesti cu care si-au impodobit sufletul si viata acesti oameni ai muntelui, cunoscatori ai tainelor codrilor, ai istoriei strabune si infratiti cu plaiul si undele Bistritei, ati mostenit darzenia in munca, statornicia si rabdarea in aceasta, savarsind-o ca pe o rugaciune de zi cu zi si daruind-o ca pe o ofranda de nepretuit obstii intregi. Obarsia deci si munca v-au fost aripile care v-au inaltat pe treptele vietii bisericesti si obstesti. Nimbat cu evlavia crestina specifica acestor locuri, invecinate cu ctitorii sfinte, biserici si manastiri, ati pornit pe drumul slujirii Bisericii, in plina tinerete, ca monah, ieromonah, staret, exarh si arhiereu-vicar. Insusirile de bun gospodar, tinuta de disciplina, de ascultare si intelegere a cerintelor Bisericii au fost apreciate, rand pe rand, de ierarhii Bisericii moldovene, incoronate de pretuirea pe care v-a acordat-o Prea Fericitul Patriarh Iustin si Sfantul Sinod, ridicandu-va la inalta treapta a arhieriei pentru eparhia in care acum sunteti chemat sa continuati activitatea ca episcop al ei.

Sunteti chemat sa prisositi in stradanie in acelasi ogor duhovnicesc si sa va impletiti munca cu aceiasi preoti si buni credinciosi cunoscuti Prea Sfintiei Voastre si Noua, prin statornicia lor in credinta stramoseasca, prin bunatatea inimii, prin lumina mintii, prin atasamentul pilduitor fata de agonisita materiala si culturala a tarii si poporului nostru.

Am ales, asadar, distinsi membri ai Colegiului Electoral, un cunoscator al locurilor, dar si al oamenilor din tinuturile de pastorire, dupa cuvantul care spune ca "orice arhiereu, fiind luat dintre oameni este pus pentru oameni, spre cele catre Dumnezeu" (Evrei 5, 1). In anii de slujire arhiereasca, acest sfant adevar a rodit in viata Prea Sfintitului Eftimie, iar semnul acestuia este increderea pe care i-o acordam astazi prin votul nostru "intr-o simtire si un cuget". Va sunt limpezi, Prea Sfintite, sfaturile maritului Apostol Pavel, care scrie: "Nu fi nepasator fata de harul care este intru tine, care ti s-a dat prin proorocie cu punerea mainilor preotiei. Cugeta la acestea, tine-te de acestea, ca propasirea ta sa fie invederata pentru toti. Pazeste-te pe tine insuti si invatatura; staruieste in ea, caci facand acestea si pe tine te vei mantui si pe cei care te asculta" (I Timotei 4,14-16).

Eparhia Romanului si Husilor, la conducerea careia sunteti chemat, a fost incarcata de slava prin neobosita stradanie a ierarhilor ei. Fiecare din acestia a pus pecetea personalitatii in tot ce a gandit, a initiat si a infaptuit. In fata vredniciilor lor carturaresti, gospodaresti si mai cu seama a celor patriotice, orice staruinta si zabava inseamna o crestere si imbogatire a lucrarii noastre de astazi, ca urmasi ai lor. Unii si-au inscris numele prin evlavie si intelepciune, altii prin osteneala slovei sau prin migaloasa si mult pretioasa scriere a cronicilor istoriei voievozilor tarii romanesti a Moldovei, unii prin creatia unor opere de arta, pictura si miniatura, si toti au purtat in suflet faclia aprinsa a dragostei de tara si de neam, sporind aportul lor neuitat la implinirea nazuintelor de libertate, de dreptate sociala, de neatarnare, de unitate si independenta nationala.

Din pilda de viata si din vredniciile acestor inaintasi, veti sorbi, neincetat, puteri noi pentru improspatarea energiilor sufletesti in misiunea de pastor duhovnicesc al Eparhiei Romanului si Husilor. Precum ei au pastrat nestirbita comoara de invataturi ortodoxe si au slujit cu inflacarare tara si poporul nostru, tot astfel se cade sa ne silim si noi. Biserica Ortodoxa Romana, pastrand cu sfintenie tezaurul mantuitor al dreptei credinte, deschisa dialogului ecumenic si marilor probleme contemporane care framanta lumea de astazi se afla integrata in viata poporului nostru.

Marturisind bucuria noastra a tuturor, de a fi savarsit alegerea unui arhipastor inzestrat cu blandete si smerenie, cu bunatate si intelepciune, cu dragoste fierbinte pentru neamul nostru, va insotim, Prea Sfintite Eftimie, pe acest drum nou, cu pretuirea si rugaciunile noastre ale tuturor.

20 aprilie 1978

.

01 August 2007

Vizualizari: 2399

Voteaza:

PF Teoctist - Cuvant rostit in fata Colegiului Electoral Bisericesc dupa alegerea Prea Sfintitului Arhiereu-vicar Eftimie Luca-Barladeanul ca Episcop al Romanului si Husilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE