Sfantul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului

Sfantul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului Mareste imaginea.

(14 noiembrie)

Sfantul Grigorie Arhiepiscopul Tesalonicului, numit si Palama, s-a nascut in Constantinopol. A ramas orfan de tata inca de mic, dar sub ingrijirea mamei sale si-a savirsit studiile si a fost de mare folos mamei si fratilor sai, pe care-i tinea din ostenelile sale.

Vazind desertaciunea lumii acesteia, ia venit in gind sa se faca calugar, indemnind si pe mama si fratii sai la aceasta.

Primind cu bucurie propunerea, mama sa a luat schima intr-o minastire de maici, iar el si cu fratii sai s-a dus in Muntele Athos, unde punindu-se in ascultarea unui cuvios Nicodim, s-a deprins cu toate rinduielile vietii monahale. Citva timp a fost si in Lavra cea mare; dar dorind linistea, s-a salasluit in pustie si ducea viata cea mai aspra.

Intimplindu-se sa treaca pe acolo Varlaam din Calabria, care invata ca stralucirea dumnezeirii este creatura, a fost combatut de sfantul pentru acele erori. Asemenea si pe Atuindiu si Polichindin, care au fost sinodiceste condamnati pentru invataturile lor cele gresite.

Pentru luptele sale cu ereticii s-a invrednicit de marele dar al arhieriei, ocupand insemnatul scaun al Tesalonicului si pastorindu-l cu multa demnitate. S-a invrednicit a purta ranile Domnului pe trupul sau, ca dumnezeiescul Pavel si dupa multe suferinte din partea turcilor, pentru ca le arata cu multa indrazneala ratacirile lui Mahomed, a adormit in Domnul in virsta de 63 de ani, la 1340.

25 Mai 2012

Vizualizari: 5791

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE