Manastirea Sfintilor Martin si Grigorie

Manastirea Sfintilor Martin si Grigorie Mareste imaginea.


Manastirea Sfintilor Martin si Grigorie

 

Manastirea Sfantului Martin Singuraticul este reprezentativa pentru localitatea Beaudrevilluers. Aceasta se mai este amintita si sub numele Sfantului Grigorie Armeanul. Astfel, manastirea este cunoscuta sub numele complet ca fiind Manastirea Sfantului Martin cel Virtuos si a Sfantului Grigorie Armeanul.

 

 

Dedicata Sfantului Martin cel Virtuos, un calugar ce traia aici pe la anul 887, manastirea este una dintre cele mai vechi biserici din departamentul Loiret, constructia ei datand din secolul al IX-lea. Manastirea a fost restaurata de catre Gauzelin in anul 1004 si in 1030.

 

 

Manastirea a fost construita in anul 887, de catre calugarii Sfantului Martin cel Virtuos dupa un plan sirian, fiind compusa dintr-un spatiu pentru cor si un naos acoperite cu lemn, cuprinzand doua tribune destinate corului Psalentium, caracteristic ritului oriental vechi. Au mai ramas astazi neschimbate decat naosul si absida principala.

 

 

Traditia spune ca intr-o seara a anului 991, trei pelerini bat la usa parohului din Pithiviers. Obositi si imbracati mizerabil, ei se bucura de ospitalitatea preotului. Unul dintre cei trei pelerini, Sfantul Grigorie Armeanul, este de origine nobila si arhiepiscop de Nicopolis. El aspira la o viata de rugaciune si sacrificiu, culminand in atingerea sfinteniei.

 

          

 

Dupa ce mananca si se odihneste, el merge la Heloise, mosiereasa din Pithiviers. Ea il primeste cu multa solicitudine si ii indica capela din Beaudrevilliers. Grigorie se retrage la locul Sfantului Martin Singuraticul sau cel Virtuos. El va trai aici sapte ani intr-o grota sapata de propriile sale maini, in valea de langa biserica.

 

 

Sfantul Grigorie va practica postul in timpul saptamanii, mancand numai seara un pumn de linte sau diferite seminte, iar duminica, "Grigorie invita la masa sa preoti si ierarhi si chiar laici evlaviosi. El le servea nu numai hrana trupeasca, ci si cea sufleteasca.

 

 

Si el insusi prepara cu mainile sale o prajitura cu miere si mirodenii, dupa moda din tara sa, pe care le-o servea dupa masa in timpul intonarii imnelor si cantarilor. Oaspetii lui, degustandu-le, aveau senzatia ca se bucura de toate deliciile Paradisului" (fragment dintr-un manuscris al abatiei din Micy, din secolul al XI-lea). Aceasta prajitura era de fapt turta dulce, care va face renumele regiunii Pithiviers.

 

La data de 16 martie 999, monahul devenit sfant, Grigorie Armeanul, va fi inmormantat chiar in biserica in care a slujit.

 

 

Capela Bunei Doamne este situata in causul vaii Oului, aceasta mica capela fiind construita deasupra unui izvor, spre sfarsitul anului 1550. Multitudinea de vindecari miraculoase atesta existenta unui cult pentru "Doamna noastra de bun ajutor".

 

Capela a devenit un loc de mare pelerinaj in zilele de sarbatoare ale Sfintei Fecioare Maria.

 

28 Iunie 2012

Vizualizari: 10836

Voteaza:

Manastirea Sfintilor Martin si Grigorie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE