Biserica Hripsime

Biserica Hripsime Mareste imaginea.

Biserica Hripsime este una dintre cele mai fine lucrari de arhitectura armeana din perioada clasica, o varianta a compozitiei concentrice cu dom. Biserica se afla pe o colina, la marginea estica a orasului Echmiadzin. Acest tip de compozitie este caracteristic numai tarilor crestine din Transcaucazia.

Silueta sa plina de expresie se distinge avand in spate fundalul verde-smarald al vaii, dominate de muntele Ararat acoperit de zapada.

Constructia bisericii Sf. Hripsime a fost terminata in 618. Cladirea este un exemplu viu de structura care se distinge prin unitatea design-ului si prin decoratiuni, domul central fiind desavarsit. Planul interior este supus axei verticale din spatiul cupolei, aspect care face cladirea sa aiba un aer solemn.

Planul constructiei este la baza un patrat cu semicercuri pe parti, in abside. Aspectul exterior al bisericii este la fel de simplu precum interiorul. Spre deosebire de predecesoarea sa - catedrala din Avan (589 - 609), biserica Hripsime reflecta o structura interioara si exterioara monumentala si, cu toate acestea, simpla. Cele doua nise trapezoidale identice, aflate la aceeasi inaltime cu fatadele, subliniaza design-ul interior al cladirii si in exterior, avand o expresivitate deosebita. In acelasi timp, nisele fac ca zidaria de piatra dintre cornise sa para mai alba. Prin impartirea zidurilor, nisele, incununate de cornise, adauga mai multa plasticitate aspectului general exterior al cladirii. Nisele din partea externa a cladirii, care au aparut pentru prima oara pe aceasta biserica, au devenit intre timp o caracteristica a arhitecturii armene din epoca feudala.

Cupola multifatetata poate fi comensurata cu portiunea principala a cladirii. Dimensiunea si proportiile acesteia scot in evidenta importanta spatiului de sub ea. Turnurile rotunde de la baza cupolei ofera mai multa sustinere structurii si creeaza un aspect vizual de coada de randunica edificiului. Evidentiind portiunile verticale create de nise si luminand cladirea in partea de sus, se poate vedea mai bine dimensiunea turnurilor. Biserica se bucura de combinatii arhitectonice armonioase, ceea ce sporeste grandoarea acestei biserici care, de fapt, este relativ mica.

Decorarea bisericii este foarte modest realizata, fiind de fapt limitata la cornise nepretentioase, rozete si cercuri concentrice pe suprafata interioara a cupolei. Decoratiunile constau din mai multe ornamentatii cu petale si cateva figuri geometrice pe marginea ferestrelor.

Sf. Hripsime este una dintre lucrarile remarcabile de arhitectura armeana. Tipul sau de arhitectura a fost reprodus in mod repetat in alte constructii din Transcaucazia. Simplitata si claritatea conceptului, formele usoare si design-ul interior au avut o influenta decisiva in dezvoltarea ulterioara a arhitecturii armene.

Mai tarziu, biserica a suferit unele modificari. In special, in ceea ce priveste porticul de la intrarea din sud si vest, acestea au fost demolate, iar ferestrele laterale ale altarului au fost zidite. In 1790 a fost adaugata o clopotnita pe doua nivele si opt coloane.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 1851

Voteaza:

Biserica Hripsime 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE