Catedrala Sfantul Grigorie - Aruch

Catedrala Sfantul Grigorie - Aruch Mareste imaginea.

Satul Aruj este una dintre cele mai vechi asezari omenesti din Armenia. Este situat in in provincia istorica Aragatsotn, la poalele sudic al muntelui Aragats, in apropiere de Ashtarak. Satul a adapostit in anotimpul rece aramata regelui. A fost capitala Armeniei in timpul regelui Ishkhan Grigor Mamikonyan. Satul Aruj are o istorie indelungata si este presarat cu numeroase monumente istorice si arhitecturale importante.

Aici se afla cimitire din Epoca de Bronz, temple, palate, fortareste si cavouri memoriale. Templul din Arutch este unul dintre cele mai importante constructii medievale ale Armeniei. Potrivit inscriptiilor si manuscriselor, catedrala din Aruch a fost construita de catre Grigor Mamikonyan si sotia sa, Hechine. Catedrala a fost realizata in stilul domurilor rotunde. Biserica dispune de un hol de rugaciune lung, cu pereti longitudinali, prevazuti cu stalpi.

Structura bisericii permite ca zona de rugaciune sa fie un spatiu nedelimitat de restul bisericii. Altarul mare este vizibil din toate unghiurile bisericii. In peretele estic exista doua mari ecluze, intre ele aflandu-se fereastra. Sub fereastra se afla o inscriptie. Ferestrele sunt decorate cu ornamente frumoase, iar cornisele sunt cioplite.

Peretii bisericii sunt decorati cu fresce, serios afectate in zilele noastre. In altar, Hristos este pictat cu un pergament in mana stanga. Piedestalul este impartit in doua parti, infatisand flori de trandafir si fructe, care formeaza un brau decorativ, de-a lungul intregului zid al altarului.

Sub piedestal este inscris numele pictorului, Stepanos. Catedrala din Aruj, cu dimensiunile sale uriase si solemne, arhitectura impresionanta este o atractie importanta. Distrusa pe jumatate, catedrala a fost restaurata intre anii 1949 – 1950. In timpul excavatiilor din anii 1948 – 1951, a fost descoperit si palatul episcopal, construit tot de catre Grigor Mamikonyan. In apropierea catedralei se afla si o fortareata.

Interiorul catedralei Aruch

Chiliile pe jumatate distruse ale catedralei sunt conservate in parte de nord a satului. Catedrala este prevazuta cu coloare si arcade. Catedrala din Aruj este una dintre cele mai indragite monumente arhitecturale datand din Evul Mediu, intalnite in Armenia. Potrivit manuscriselor, catedrala a fost construita intre anii 670 – 680 de catre printul Grigor Mamikonian, conducatorul Armeniei.

 

Catedrala, care a supravietuit numeroaselor distrugeri, a fost restaurata partial. Principalele trasaturi ale acestei catedrale sunt unitatea maiestuoasa si interiorul spatios. Vestigiile palatului regal construit in secolul VII au fost descoperite in timpul unor excavatii din anii 1950.

Palatul este format din doua cladiri separate, una dintre aceste cladiri fiind prevazuta cu coloane si capiteluri. Cea de-a doua cladire este prevazuta cu trei nave, in centru fiind prevazuta cu patru coloane care se unesc prin arcade. Catedrala este inchinata Sfantului Grigore si este un exemplu unic de arhitectura armeneasca. Interiorul catedralei este decorat cu picturi care infatiseaza scene din Biblie.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 1703

Voteaza:

Catedrala Sfantul Grigorie - Aruch 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE