
Catedrala Echmiadzin a fost contruita de Grigor Luysavorich (Sfantul Grigorie Luminatorul) pe locul indicat in vis de Iisus Hristos. In limba armeana, cuvantul "Echmiadzin" inseamna "locul in care Iisus a coborat din Ceruri". Locul in care se afla manastirea este extrem de pitoresc. Structura bisericii principale este foarte mare, chiar daca nu este folosita pentru rugaciune. Catedrala este construita in stilul traditionala din Armenia cu o clopotnita si oserie de rotonde. Peretii exteriori sunt drepti, cu exceptia intrarii, care este arcuita si extrem de frumoasa.
Daca vizitezi aceasta catedrala, nu trebuie sa ratezi Muzeul Manoogian. In muzeu se afla numeroase picturi interesante, suveniruri, artefacte religioase si manuscrise. Una dintre atractiile catedralei este semineul de sub altar. Acesta se crede ca este locul in care paganii venerau focul, inainte de a aparitia crestinismului. Deasupra semineului se afla o sulita, despre care se crede ca fost folosita pentru a strapunge membrele lui Isus.
Catedrala Echmiadzin, leaganul crestinatatii din Armenia
Catedrala Echmiadzin, cunoscuta pana in anul 1945 drept sub numele de Vagarshapat, a fost fondata de Regele Vagarshak, in Vardkesavan, o veche asezare din secolul III inainte de Hristos. Vardkesavan a devenit capitala Armeniei in anul 163. Dupa ce crestinismul a devenit religie de stat, localitatea a devenit si un important centru religios.
Vagarshapat a fost distrus de nenumarate ori de catre inamici. Intre anii 364 - 369, persii au lasat localitatea in ruina. Imbunatatirea starii economice in perioadele urmatoare au facut posibila renasterea orasului.
Catedrala Echmiadzin a fost principala biserica crestina conservata din Vagarshapat. Aceasta catedrala este si una dintre cele mai vechi lacase de cult crestine din Armenia. A fost construita intre anii 301 - 303 de Sfantul Grigorie Luminatorul, fondatorul Bisericii Gregoriene din Armenia. Catedrala a avut forma rotunda, insa dupa numeroasele restaurari a capatat o forma rectangulara. Cladirea este prevazuta cu cinci cupole.
Biblia de la Ejmiatsin, unul dintre cele mai vechi documente din lume
In muzeul catedralei vizitatorii pot admira vestimente religioase, brodate cu fir de aur si perle, draperii imprimate, cuverturi brodate, cruci, obiecte religioase din aur si argint. Majoritatea acestor obiecte dateaza din secolele XVII – XIX. Tot in muzeu se mai gaseste si un crucifix din lemn, din secolul X, unul dintre cele mai vechi astfel de obiecte din Armenia.
Unul dintre cele mai importante manuscrise din lume, gasite la Catedrala Echmiadzin este Biblia de la Ejmiatsin. Acest document dateaza din anul 989. Catedrala este decoarata cu picturi din secolele V - VI, foarte expresive, intro paleta cromatica deosebita. In curtea manastirii se afla cateva cladiri, construie in secolele XVII - XIX in locul vechilor cladiri. Aici se gasesc doua sali de masa, una de vara si una de iarna, o scoala, un hotel, o poarta si alte structuri. Catedrala Echmiadzin face parte din patrimoniul Unesco.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Sfantul Grigorie Luminatorul
Publicat in : Calendar ortodox
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.