Biserica Sfantul Augustin - Brookland

Biserica Sfantul Augustin - Brookland Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Augustin - Brookland

Biserica Sfantul Augustin este o biserica anglicana asezata in plin centrul localitatii Brookland, Romney Marsh. Localitatea cu pricina este parte integranta a districtului Kent, din Anglia, aflata fiind la o distanta de 8 kilometri mai la vest de New Romney, pe autostrada A259.

Biserica Sfantul Augustin - Brookland

Mai inainte de zidirea acestui locas de cult, pe acest loc exista inca din-nainte o biserica normanda, dupa cum stau marturie si o serie ruine de piatra, pastrate in absida sudica a bisericii.

 

Arcadele navei sunt asimetrice, datorita slabei rezistente a solului: sase incaperi se intind in parte nordica, iar alte sapte in partea sudica, toate fiind inclinate putin, spre o mai buna rezistenta a cladirii. In exterior, cladirea este sprijinita de contraforti.

Aceasta constructie, intr-o anumita laterala, poate fi numita chiar "un turn din Pisa aflat in Romney Marsh". Miscarea de inclinarea a fost simtita si in ultimii ani, rezultatul de deplasare fiind de un centimetru la 80 de ani.

 

In anul 1964, pe unul dintre peretii cei vechi ai bisericii, a fost descoperita o pictura ce infatiseaza martiriul lui Thomas Becket.

Unicitatea acestei biserici anglicane consta in foisorul (turnul) pe care il pastreaza pana astazi, construit in intregime din lemn si separat de cladirea bisericii. Forma si marimea acestui turn-spira sunt unice in intreaga Mare Britanie. Piesele originale dateaza din secolul al XII-lea, insa ele au fost desfacute si refacute, mult mai solid, in secolul al XV-lea. Ianltimea turnului de lemn este de 18 metri. Asupra acestui turn, in anul 1786, s-a scris un poem de 80 de pagini.

Legenda care circula printre localnici, legata de aceasta turla (spira) unica, este urmatoarea: spira bisericii, care, de obicei, sta in varful constructiei, in timpul unei Cununii, "s-a uitat" in jos, spre mire si spre mireasa; vazand cum o mireasa atat de frumoasa se marita cu un mire atat de urat si moracanos, spira s-a aruncat jos de pe biserica.

O alta legenda, cu mult mai populara decat prima, este aceasta: intr-o zi, o fecioara a venit la biserica spre a se casatori, iar in acel moment, spira a cazut de pe biserica. In fapt, spira este separata de biserica si pentur faptul ca pamantul nisipos nu suporta o prea mare greutate a cladirilor.

In interiorul bisericii se pastreaza inca si astazi un cazan de botez, din bronz, pe peretii caruia sunt infatisate (sculptate) cele 12 semne zodiacale. Se crede ca acest obiect de cult dateaza din jurul anului 1100. Acest cazan metalin este unul dintre cele 30 de astfel de obiecte ce au supravietuit in Marea Britanie. La origine, el poate fi de factura normanda sau "flemish". In dreptul fiecarui semn zodiacal se afla infatisate si muncile specifice lunii respective.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 1824

Voteaza:

Biserica Sfantul Augustin - Brookland 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE