Catedrala Truro

Catedrala Truro Mareste imaginea.


Catedrala Truro

Catedrala din Truro, inchinata Fecioarei Maria, este o catedrala anglicana aflata in orasul orasul Truro din tinutul Cornwall, din sud-vestul Angliei. Aceasta este prima catedrala ridicata in Marea Britanie dupa incheierea epocii de aur a catedralelor evului mediu, cat si singura care a fost inceputa si terminata in decursul secolului al XIX-lea. Catedrala Truro a fost ridicata in starea de spirit a renasterii stilului gotic, caracterizat prin multa maretie in aceasta perioada.

Istoria catedralei incepe in anul 1880, cand are loc punerea pietrei de temelie. Catedrala a fost ridicata pe locul unei foste biserici parohiale datand din secolul al XVI-lea, de asemenea inchinata Fecioarei Maria.

Catedrala a fost ridicata dupa proiectul realizat de catre arhitectul John Loughborough Pearson, una dintre figurile conducatoare ale renasterii gotice din secolul al XIX-lea. Proiectul acestuia combina stilul englez timpuriu cu anumite caracteristici franceze (spire si ferestre rozariu).

          

Asemanarea evidenta dintre Catedrala Truro si Catedrala Lincoln (prezenta celor trei spire) este, daca nu izbitoare, cel putin nu intamplatoare. Pearson a fost arhitectul Catedralei Lincoln, iar primul episcop de Truro, Edward Benson, a fost si el legaturi anterioare cu Catedrala Lincoln, fiind cancelar al acesteia.

Turnul central si spira are o inaltime de 76 de metri, in timp ce turnurile vestice ating si ele o inaltime de 61 de metri.

O absida din biserica anterioara a Fecioarei Maria se mai pastreaza inca in coltul sud-estic al catedralei, fiind folosita, ca si inainte, drept biserica parohiala centrala a orasului.

Datorita faptului ca intreaga Catedrala Truro este inchinata Fecioarei Maria, aceasta nu are o capela inchinata Fecioarei, singura capela existenta fiind inchinata lui Hristos.

Catedrala Truro are, din punct de vedere arhitectural, o oarecare cidatenie. Aceasta consta in faptul ca intregul corp este putin inclinat inca din proiect. Datorita faptului ca aceasta este situata in mijlocul orasului, spatiul ramas acesteia era destul de mic, luand in consideratie si casele si magazinele lipite de-alungul peretilor sai. Cu scopul de a oferi suficient loc ridicarii proiectului, a fost necesara inlinarea catedralei cu trei metri spre nord.

Doua pietre de temelie au fost asezate in anul 1880, prima sectiune a catedralei fiind terminata in anul 1887. Turnul central a fost terminat pana in anul 1905, restul cladirii fiind terminat pana in anul 1910, in momentul in care au fost inaugurate si cele doua turnuri vestice.

          

Pearson a murit in anul 1897, lucrarile la catedrala fiind preluate de catre fiul sau, Frank. Catedrala din Truro atrege peste 200.000 de vizitatori anual. In anul 2002 capatul estic avea sa fie restaurat, iar trei ani mai tarziu, si frontonul vestic.

In anul 1887 a fost instalata o noua orga, construita de catre Henry Willis.

Cealalta orga a catedralei, cea veche, este asezata in absida ce pastreaza ramasitele fostei biserici parohiale. Aceasta este opera lui Renatus Harris, fiind instalata in Truro in anul 1750 de catre John Byfield. Aceasta a fost reinstalata intr-o biserica temporara in anul 1880, fiind, din pacate, considerabil modificata. Reducerea dimensiunilor acesteia s-a facut in anul 1887, avand drept motiv instalarea ei in locul in care se afla astazi.

          

Catedrala Truro este prima catedrala ridicata pe un loc nou, dupa ridicarea celei din Salisbury, din anul 1220. Timp de mai bine de 650 de ani nimeni nu a mai incercat sa ridice o cladire asemanatoare celor din evul mediu, din punct de vedere al dimensiunilor.

Un asemenea proiect de arhitectura asemanatoare celei medievale nu putea fi initiat decat de dinastia Victoriana. Acestia au adaptat stilul clasic al arcelor boltite la stilul gotic, folosind tehnici moderne de constructie. Rezultatul - Catedrala Truro - vorbeste de la sine.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 3986

Voteaza:

Catedrala Truro 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE