Abatia Anglesey

Abatia Anglesey Mareste imaginea.


Abatia Anglesey

Abatia Anglesey este o veche casa de provincie din Anglia, initial o mica manastire, aflata in orasul Lode, la o distanta de aproximativ 9 kilometri nord fata de Cambridge. Atat casa cat si imprejurimile acesteia se afla sub patronajul Monumentelor Nationale, aflandu-se in lista de obiective turistice a zonei. Vizitatorii pot vedea Abatia Anglesey, Gradina si Moara Lode. In afara acestora, mai sunt si unele portiuni private, rezervate familiei Fairhaven.

Numele abatiei - Anglesey - nu are nici o legatura cu insula scotiana pe care englezii o numesc Anglesey, cu toate ca ambele nume au o radacina comuna si o etimologie inrudita.

Prioriul Anglesey a fost ridicat, intemeiat, inainte de a se realiza sistemul de asanare a locurilor, pe o insula. Etimologic, literele finale -ey sunt dintr-un cuvant germanic care inseamna - insula. Anglia cunoaste multe astfel de cuvinte.

          

Abatia se intinde pe o suprafata de 400 de mii de metri patrati, ce sunt impartiti la randul lor intr-un numar ridicat de alei si gradini, incarcate cu statui clasice, aranjamente florale si alte frumuseti. Locurile au fost amenajate in stilul secolului al XVIII-lea de catre ultimul proprietar privat al lor, primul baron Fairhaven, in anul 1930.

Un lac mare ce se intinde intre aleile cu flori - Lacul Quarry - se crede ca se afla pe locul unei foste mine preistorice de coprolit. Moara de apa Lode, care dateaza din secolul al XVIII-lea, a fost restaurata si adusa in stare de functionare in anul 1982, iar acum, vinde faina vizitatorilor.

          

Primul domn Fairhaven, pe langa amenajarea gradinilor, a mai imbogatit si casa, decorandu-i interiorul cu o colectie valoroasa de mobilier, picturi si alte obiecte de arta.

O cumunitate de calugari augustieni au ridicat aici o mica manastire (prioriu) in vremea imparatiei lui Henry I, adica intre anii 1100 si 1135. Manastirea a achizitionat anumite terenuri de la satul din apropiere, Bottisham, in anul 1279.

Calugarii augustinieni au fost evacuati in anul 1535, in cursul initiativei de dizolvare a manastirilor. Manastirea a fost achizitionata, in jurul anului 1600, de catre Thomas Hobson, care a transformat-o pe aceasta in casa de resedinta a ginerelui sau, Thomas Parker, pastrand doar cateva arce din prioriul original.

          

Tot acum, numele manastirii a fost schimbat - Abatia Anglesey - dand o alta greutate locului. Numele anterior era cel de Prioriul Anglesey, ceea ce nu spunea prea multe despre loc. Alte modificari au fost facute in jurul anului 1861.

Huttleston (1896-1966) si Henry Broughton (1900-1973) au cumparat locul cu tot cu imprejurimi in anul 1926, facand mai apoi multe imbunatatiri casei si anexelor. Acestia erau fiii lui Urban Broughton (1857-1929), care adunase destui bani din afacerile cu mine si cai ferate din industia americana.

Henry s-a insurat, lasand intreaga abatie pe mana fratelui sau, iar mai apoi pe mana primului lord Fairhaven, in anul 1930. Henry va deveni al doilea lord Fairhaven. Huttleston si-a folosit intreaga avere in satisfacerea pasiunilor sale istorice, artistice si naturale (gradinaritul artistic) ceea ce a dus, in cele din urma, la realizarea gradinii in stilul specific secolului al XVIII-lea. La moartea sa, Huttleston a incredintat intreaga abatie si gradinile acesteia Monumentelor Nationale.

Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, casa va fi mostenita de catre sir George Downing, fondatorul Colegiului Downing, Cambridge.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 2067

Voteaza:

Abatia Anglesey 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE