Catedrala Notre Dame din Amiens

Catedrala Notre Dame din Amiens Mareste imaginea.


Catedrala Notre Dame din Amiens

Catedrala Notre Dame din Amiens, cunoscuta si sub numele simplu de Catedrala din Amiens, este cea mai inalta catedrala terminata din Franta. Aceasta mai detine un loc prim, si anume acela al spatiului sau interior (aproximativ 200000 de metri patrati).

Boltile navei au o inaltime de 42.30 de metri, fiind, la randul lor, cele mai inalte bolti de nava din intreaga Franta. Aceasta catedrala monumentala se afla asezata in orasul Amiens de pe valea raului Somme, la o distanta de putin peste 100 de kilometri de Paris.

           

Fatada vestica a catedralei, construita intre anii 1220 si 1236, intruchipeaza niste caracteristici neobisnuite de unitate artistica. Astfel, partea sa inferioara, prezentand trei mari portaluri este acoperita de galeria celor 22 de statui ale regilor, care se intind pe toata latimea fatadei, sub registrul imensului rozariu.

Deasupra imensei ferestre rozariu se afla incadrata in fatada o arcada descoperita, numita si galeria clopotarilor. Flancand nava, cele doua turnuri au fost construite fara a se tine seama de proiectul initial, cel de sud fiind terminat in anul 1366, iar cel de nord, putin mai inalt decat primul, a fost terminat in anul 1406.

Lipsa de documente si proiecte privind construirea catedralei gotice poate fi justificata de incendiul ce a distrul arhiva si documentele pastrate in ea in anul 1218 si din nou in anul 1258, cand un alt incendiu a afectat intreaga catedrala.

Episcopul Evrard de Fouilly este cel care a initial lucrarile privind ridicarea catedralei din Amiens in anul 1220. Robert de Luzarches este arhitectul care a realizat planurile si a supravegheat lucrarile pana in anul 1228, fiind mai apoi urmat de Thomas de Cormont pana in anul 1258. Fiul acestuia, Renaud de Cormont, a suplinit locul arhitectului pana in anul 1288.

          

Cronica lui Corbie mentioneaza drept data a finalizarii lucrarilor la mareata catedrala anul 1266. In orice caz, lucrarile de finisare au continuat si dupa aceasta data.

Podelele catedralei sunt acoperite cu modele si motive geometrice, printre care se numara si cunoscutul semn svastica. Labirintul realizat pe podea a fost asezat in anul 1288.

          

Numeroase sculpturi pot fi vazut atasate acestei catedrale. Exteriorul acesteia este o adevarata expozitie de statui, statuete si alte motive arhitecturale. Pot fi observate foarte multe personaje biblice cat si cele mai reprezentative scene ale crestinismului.

Catedrala Amiens pastreaza drept relicve capul Sfantului Ioan Botezatorul, un odor adus de la Constantinopol de catre Wallon de Sarton in momentul intoarcerii acestuia din Cruciada a patre.

Statuetele din portaluri au fost identificate ca fiind sfintii Victoricus si Gentian, Domitius, Ulpia si Fermin, sfinti venerati in special de localnici.

           

Catedrala Notre Dame din Amiens a fost trecuta in lista patrimoniului mondial UNESCO incepand cu anul 1981.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 21158

Voteaza:

Catedrala Notre Dame din Amiens 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE