Catedrala Sfintul Vasile din centrul Moscovei

Catedrala Sfintul Vasile din centrul Moscovei Mareste imaginea.


In centrul Moscovei, in frumoasa Piata Rosie, se afla cel mai cunoscut simbol al Rusiei ortodoxe, catedrala Mijlocirii Maicii  Domnului sau catedrala Pokrovskaya. Denumirea sub care e consacrata in istorie si in constiinta moscovitilor este insa Fericitul Vasile (Vasili Blajinoe), dupa numele unui sfint mistic foarte cunoscut, ingropat aici. Notorietatea sa, care a facut sa fie inmormintat, ba chiar si numele sau sa treaca asupra lacasului, se datoreaza nu numai profetiilor sale, intre care cea mai celebra este cea a tarului in legatura cu incendiul Moscovei in 1547, dar si faptului ca el apartine unei categori de sfinti, asa numiti `nebuni dupa Hristos` foarte iubiti in spiritualitatea  rusa.

Constructia a fost ridicata intre 1555-1561, pentru a marca campania victorioasa a Iui Ivan cel Groaznic impotriva tatarilor din Hanatul de Kazan , si consta din cele noua capele ridicate pe o singura fundatie. Conceptul initial a fost ridicarea unui grup de paraclise, inchinate fiecarui sfant in ziua caruia tarul repurtase un asalt victorios, dar constructia ulterioara, in 1588 a unui turn central inalt de 60 de metri, deasupra mormintului sfintului Vasile, a unificat aceste spatii.

Imaginea turelelor de caramida rosie si in diverse locuri , incheiate cu domurile in forma de ceapa, colorate in  spirala, creaza o imagine incintatoare, ce a nascut legenda, neconfirmata istoric, ca tarul ar fi dispus ca arhitectii ei sa fie orbiti pentru a nu mai crea o opera asemanatoare. Pe langa atractia estetica, planul bisericii are un adanc simbolism religios. Patru capele sunt dispuse in punctele cardinale, celelalte patru in nord-est, sud-est, nord-vest si sud-est, iar cea de-a noua se afla chiar in centru. Se formeaza astfel o stea in opt colturi, numarul opt, aducand aminte de ziua Invierii Domnului (a opta zi dupa calendarul iudaic), dar si simbolul nelipsit de pe umerii si fruntea Fecioarei Maria. Extravaganta exteriorului mascheaza interiorul modest si putin spectaculos. Luminile vagi ce patrund pe ferestrele capetelor razbat in labirintul coridoarelor ce fac lagatura intre capele. Exista aici noua iconostase, ce contin peste 400 de icoane, si numeroase fresce, apartinind scolilor de pictura din Moscova si Novgorod , toate datind din secolele XVI-XIX.

           
Tulburarile istoriei nu au ocolit aceasta perla moscovita. O legenda spune ca Napoleon ar fi admirat-o atit de mult , incit a dorit sa o ia la Paris . Neavind tehnologia necesara a dispus incendierea ei , dar dezastrul a fost impiedicat de o ploaie aparuta din senin .

           
In 1918 , autoritatile bolsevice au inchis-o , clericii ce slujeau au fost arestati, clopotele i-au fost luate si obiectele de cult confiscate. Mai tirziu, in 1930, Lazar Kananovici, arhitectul celebrei Piete Rosii, a propus sa fie daramata. El a creat special o macheta a zonei pentru a face evidenta necesitatea demolarii ei, pe care i-a dus-o lui Stalin pentru a-i arata ca este un obstacol in calea traficului si paradelor militare. In timpul explicatiei, a spus la un moment dat:` Dar daca noi am demola asta, uite asa.! ` si cu aceste cuvinte a aruncat dintr-o smucitura catedrala de pe macheta. Se spune ca Stalin a privit, a ramas ingindurat un moment, si apoi a rostit faimoasele cuvinte, devenite azi proverbiale pentru moscoviti: `Lazar ! Pune-o la loc ! `

Baraganul Ortodox

.
Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2012

Vizualizari: 12128

Voteaza:

Catedrala Sfintul Vasile din centrul Moscovei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE