Manastirea Piva

Manastirea Piva Mareste imaginea.


Manastirea Piva

Manastirea Piva se afla in regiunea cu acelasi nume a Muntenegru-lui si dateaza din secolul al XVI-lea; aceasta este una dintre cele mai mari si importante manastiri ale tarii. Biserica manastirii a fost mutata - piatra cu piatra - intr-o noua locatie, lucru ce arata credinta si evlavia poporului sarb, care tine cu tarie la mostenirea crestina a neamului.

Piva si Pivljani sunt numele celor doua regiuni geografice sarbesti ale vechii Hertegovine, si sunt situate in partea de sud-vest a Muntenegru-lui, marginite de Bosnia si Hertegovina.

Regiunea Piva este slab populata, cea mai locuita localitate din aceasta fiind Pluzine. Aceasta zona este renumita pentru plantele ei medicinale, cat si pentru calitatea tuturor celorlalte plante; locul este unul cu foarta multa vegetatie si nepoluat.

Manastirea Piva - scurt istoric

Manastirea Piva a fost ridicata initial langa izvorul raului Piva. Biserica manastirii, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, a fost construita intre anii 1573 si 1586, cu ajutorul insemnat al Mitropolitului de Hertegovina, Savatie. Savatie va fi ales, putin mai tarziu, patriarh al Serbiei.

Biserica manastirii este o cladire de piatra, cu trei nave spatiaoase si drepte, cea de la mijloc fiind mai inalta decat celelalte doua, aflate pe lateral. Nici una dintre ele nu poseda vreo turla, lucru ce da cladirii un aer robust.

Manastirea Piva a fost ridicata initial langa izvorul raului Piva, insa, datorita infiintarii unui lac artificial, pentru nevoile Centralei Electrice Piva, aceasta a fost mutata intr-o alta locatie. Astazi, manastirea este localizata in satul Goransko, in apropierea lacului Mratinje.

Lucrarile ce au insoti mutarea acesteia in noua locatie, la o distanta de 9 kilometri de localitatea Pluzine, s-au intins pe o durata de mai bine de un deceniu - intre anii 1970 si 1982. Lucrare monumentala, mutarea bisericii denota credinta si evlavia crestinilor sarbi fata de trecutul lor ca neam si fata de valorile mostenite.

Ceea ce este foarte impresionant, in legatura cu mutarea bisericii din Manastirea Piva, este faptul ca biserica a fost demolata, piatra cu piatra, si reconstruita identic in noua locatie. Cu ocazia mutarii manastirii, de pe peretii bisericii au fost luati si pusi inapoi, cu mare grija, 1.260 de metri patrati de fresca.

Pe langa marea incercare prin care a fost nevoita sa treaca Manastirea Piva, adica mutarea dintr-un loc intr-altul, ea nu a fost lipsita si de alte necazuri. De-a lungul anilor, manastirea a fost incendiata de mai multe ori, insa niciodata incercarile n-au reusit sa surpe nadejdea si credinta vietuitorilor sarbi.

Manastirea Piva - minunata fresca interioara

Interiorul bisericii a fost pictat in intregime; pictura a fost asezata pe peretii bisericii intre anii 1604 si 1626. Cea mai mare parte din fresca a fost realizata de catre pictori greci anonimi, intre anii 1604 si 1605. Partea superioara a pridvorului a fost pictata de catre pictorul popa Strahinja de Budimlje, in anul 1604.

Intr-unul dintre cele mai bune locuri de pe peretii interiori ai bisericii, pictorul Strahinja a pictat "Acatistul", adica "Imnul Acatist" al Maicii Domnului. Aceasta arata evlavia sarbilor fata de Maica Domnului, mijlocitoarea mantuirii noastre.

Partea din partea inferioara a fost lucrata de catre misteriosul pictor Kozma, datand din anul 1626. Acelasi pictor a realizat si majoritatea icoanelor asezate in catapeteasma aurita a Sfantului Altar.

Pictorul Kozma este unul dintre pictorii sarbi despre care nu se stiu foarte multe lucruri; el si-a semnat lucrarile cu un nume criptat, citit de obicei sub forma de "Kozma". Pictorul Kozma este identificat, nu de putine ori, cu pictorul Jovan; acesta a respins toate influentele Scolii Cretane de pictura, intalnite in lucrarile lui Georgije Mitrofanovic, si a ramas fidel intru toate profesorului sau, maestrul Longhin.

Pictorului Kozma-Jovan ii sunt puse in seama o serie de minunate fresce din perioada anilor 1605-1632. Acestea se afla imprastiate prin mai toate marile sfinte locasuri sarbesti ale vremii: in Manastirea Moraca, Manastirea Hilandar, Manastirea Decani, Manastirea Piva si in alte biserici mai mici.

          

Icoana Maicii Domnului, a Mantuitorului si a hramului bisericii, adica "Adormirea Maicii Domnului", aflate asezate in tampla catapetesmei, sunt lucrari de o deosebita frumusete ce poarta semnatura pictorului Longhin.

Calugarul Longhin, din obstea Patriarhatului de Pec, este unul dintre cei mai educati si talentati pictori de dupa restaurarea Patriarhatului Serbiei, in anul 1557. Acesta era poet si mare artist de icoane si pictura in fresca.

Longhin a fost unul dintre cei mai iubiti pictori ai Serbiei, el bucurandu-se de un deosebit respect din partea staretilor marilor manastiri sarbesti. Mai toate lucrarile sale dateaza din perioada anilor 1563-1597.

Lucrarile sale cele mai deosebite se afla in Manastirea Decani si in Manastirea Piva, in Bisericile Velika Hoca (Kosovo) si Sfantul Nicolae din Bijelo Polje (Muntenegru), cat si in Bosnia centrala, unde a pictat o serie de fresce si icoane pentru Manastirea Lomnica.

Manastirea Piva - muzeul monahal

Manastirea Piva este renumita pentru podoabele liturgice pe care le pastreaza cu sfintenie in muzeul de langa biserica - multime de carti si obiecte liturgice. In muzeul manastirii, pe langa obiectele de mare valoare istorica si liturgica, se gaseste si o Psaltire tiparita la tiparnita din Djuradj Crnojevic (1493-1496).

            

Muzeul manastirii mai pastreaza, cu mare evlavie, si "omoforul" lui Savtije Sokolovic, din anul 1568, alaturi de multe dintre lucrurile lui Bajo Pivljanin - erou national al poporului sarb, alaturi de multe alte lucruri.

Pentru a vedea manastirea in varianta video, accesati link-ul: Manastirea Piva - Video

          

          

          

          

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 4191

Voteaza:

Manastirea Piva 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE