Manastirea Rezevici

Manastirea Rezevici


Manastirea Rezevici

Manastirea Rezevici este o frumoasa si veche manastire ortodoxa din Muntenegru. Istoria acesteia se leaga de istoria clanului Pastrovic, care a vietuit intr-una dintre cele mai frumoase regiuni ale Coastei Adriatice, intre Budva si Petrovac. Regiunea Pastrovici gazduieste patru manastiri: Manastirea Praskvica, Manastirea Gradiste, Manastirea Rezevici si Manastirea Duljevo, alaturi de 36 de biserici parohiale.

Cea mai veche ramura a acestui clan purta numele de "Rezevici", nume purtat mai apoi de manastirea si de raul din apropiere. La un anumit loc, pe apa raului Rezevici, comunitatea se aduna pentru a tine sfat, pentru a judeca pricinile ivite intre ei sau pentru a-si alege conducatorii. Tot in acest loc erau alesi si printii ce au domnit peste clanul Pastrovici; ultimul dintre ei a fost printul Stefan Stiljanovic - cunoscut in popor ca Sfantul Stefan - ale carui sfinte moaste se si afla in Catedrala din Belgrad.

Datorita valorii sale istorice si culturale, Manastirea Rezevici a fost trecuta pe lista monumentelor cultural-istorice ale Muntenegru-lui, afandu-se astazi sub protectia statului. Manastirea Rezevici se afla si sub protectia UNESCO, valoarea acesteia fiind si de talie mondiala.

Manastirea Rezevici - scurt istoric

Manastirea Rezevici se afla ridicata pe unul dintre dealurile din apropierea tarmului Marii Adriatice, nu departe de localitatea Petrovac si foarte aproape de statiunea turistica - Insula Sfantul Stefan.

      

Nu se cunoaste data exacta a intemeierii manastirii, insa o legenda locala mentioneaza anul 1226, ctitorul apartinand familiei Nemanja. Potrivit unei legende din partea locului, pe locul actualei manastiri au existat la inceput temple si morminte pagane, unele dintre ele putand fi vazute si astazi.

Regele sarb Stefan cel Intai-Incoronat a petrecut o perioada in Manastirea Rezevici, el construind si Biserica Adormirea Maicii Domnului, sfintita in anul 1223. Imparatul sarb Dusan a ridicat Biserica Sfantul Arhidiacon Stefan, sfintita in anul 1351, ocazie cu care a si inmanat celor din Pastrovici faimosul lui Cod de Legi. Aceste legi vor fi folosite in consiliile tinute la Drobni Pijesak si in deciziile luate pe Sudino Brdo - Dealul Judecatii.

Manastirea Rezevici este mentionata si intr-o inscriptie pastrate pe o icoana din anul 1423, pictata de catre ieromonahul Nicodim. Intr-unul dintre documentele anului 1612, in care fermierii din Soljaga au donat manastirii niste pamanturi cultivabile, apar mentionate atat Biserica Adormirea Maicii Domnului, cat si Manastirea Rezevici.

Pana in prima jumatate a secolului al XIX-lea, in dreptul manastirii, pe marginea drumului, exista o coloana de piatra cu o nisa adancita in care, in semn de ospitalitate, localnicii asezau un vas cu vin, pentru calatorii ce treceau pe drum. Se spune si astazi ca Raymond de Toulouse, impreuna cu cruciatii sai, a baut vin din acest vas, in calatoria sa spre Locurile Sfinte.

De-a lungul intinsei sale istorii, Manastirea Rezevici a fost jefuita si distrusa in repetate randuri, cele mai devastatoare atacuri fiind cele otomane din anii 1705 si 1785. Armata franceza a devastat si ea manastirea in anul 1812, ca urmare a conventiei dintre Pastrovici si printul episcop de Muntenegru, Petru I Petrovic Njegos. Acesta din urma a initiat o campanie de lupta cu scopul eliberarii Golfului Kotor si a coastei adriatice a Muntenegrului de sub ocupatia franceza.

     

Cutremurul din aprilie 1979, care a lovit crunt Muntenegrul, nu a crutat acest monument unic de arhitectura religioasa. Cladirile ansamblului monahal au avut mult de suferit, lucru ce a dus la initierea unor serii de restaurari si renovari. Multi oameni au ajutat la reparatiile din manastire, insa in mod special staretul Maxim Kosijerevac, in secolul al XVIII-lea, si, mai tarziu, staretul Nicodim Vukovic si arhimandritul Dimitrie Perazic.

In istoria recenta a manastirii, in timpul mitropolitului Danilo de Muntenegru, restaurarea manastirii a fost trecuta in grija Institutului de Conservare a Monumentelor Culturale, cu sediul in Cetinie. Staretul Mardarie Sisovic a avut un aport deosebit in renasterea manastirii, el reconstruind trapeza si reparand cele trei biserici ale manastirii.

Manastirea Rezevici - manastirea cu trei biserici

1. Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost construita in secolul al XIII-lea si pastreaza inca ramasite ale frescelor realizate pe peretii interiori ai acesteia. Iconostasul bisericii a fost pictat in anul 1833 de catre Aleksije Lazovic din Bijelo Polje; icoanele acestuia se pastreaza inca intr-o buna stare de conservare.

Frescele, realizate la inceputul secolului al XVII-lea si prin secolul al XVIII-lea, sunt impresionante si astazi, ele purtand inca duhul parintilor de demult. Se crede ca frescele sunt lucrari ale zugravului Strahinja din Budimlje, care a mai pictat si multe alte biserici ale vremii sale.

     

Dintre cele mai reusite scene din biserica le numim pe urmatoarele: Hristos Pantocrator, Maica Domnului - Oranta, Patimile Mantuitorului - cu scene nou si vechi-testamentare, si multi sfinti martiri si militari. In absida Sfantului Altar se afla pictate chipurile Sfintilor Episcopi ai Bisericii, alaturi de minunata scena Deisis.

2. Biserica Sfantul Arhidiacon Stefan, sfintita in anul 1351, a fost distrusa in secolul al XIX-lea, in urma unui atac otoman. Biserica constituie un important monument istoric, cu toate ca din aceasta nu au mai ramas decat ruinele zidurilor si o parte din minunatele fresce ce ii impodobeau interiorul.

3. Biserica Sfanta Treime este cea mai bine pastrata cladire a Manastirii Rezevici. Aceasta biserica, ridicata de catre staretul orb Dimitrije Perazic, este construita in forma de cruce, cu Altarul terminat in absida si o strana dreapta pentru cantareti. Din punct de vedere arhitectural, se poate spune ca aceasta face parte din Biserica Adormirea Maicii Domnului. Deasupra usii de intrare in aceasta se afla o mare rozeta. Clopotnita zidita deasupra bisericii are o inaltime de 20 de metri. Iconostasul ii este bine pastrat, fiind pictat de catre zugravul Marko Gregovic.

Potrivit unor inscriptii, trapeza manastirii exista deja in secolul al XVIII-lea. Trapeza a fost daramata, impreuna cu cele trei biserici, insa a fost renovata pe la mijlocul secolului al XIX-lea. Trapeza va fi arsa din temelii de catre italieni, in anul 1941. Astazi, aceasta isi indeplineste perfect rolul, ea fiind complet restaurata si dotata.

Cu toate ca Manastirea Rezevici nu detine o trezorerie, aceasta fiind arsa in anul 1941, o multime de obiecte cu valoare culturala, istorica si duhovniceasca, au fost pastrate si depuse intr-un loc ingrijit din incinta manastirii. Se intentioneaza infiintarea unui muzeu. Dintre aceste obiecte pastrate, le mentionam pe urmatoarele: o icoana a Maicii Domnului din anul 1693, un Evangheliar din 1835, o Cruce de Procesiune din 1850, un Tabernacol de pe la mijlocul secolului al XIX-lea.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 2438

Voteaza:

Manastirea Rezevici 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact