Manastirea Sfantul Ieremia - Sahara

Manastirea Sfantul Ieremia - Sahara Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Ieremia este una dintre cele mai vechi manastiri care pot fi vizitate in Egipt. Este situata in Sahara, in unul dintre cele mai vechi necropole ale Egiptului. Sahara este locul in care se gaseste faimoasa Piramida in trepte a lui Djoser. Aceasta se gaseste la 15 kilometri de piramidele din Giza, din apropierea orasului Cairo.

Manastirea Sfantul Ieremia este situata in partea de sud a necropolei, la 500 de metri de Piramida in Trepte. Aceasta manastire a fost descoperita de catre James E. Quibell. Intre anii 1906-1910, acesta realiza sapaturi in aceasta zona a Egiptului. El a descoperit o biserica, o caldire funerara, chilii si alte dependinte.

La acea vreme, o mare parte din elementele decoratice, coloane si fragmente arhitecturale au fost mutate la Muzeul Crestinatatii din Cairo. Dupa aceasta descoperire, sit-ul a fost abandonat de catre arheologi pana in anul 1970.

In acest an, Peter Grossmann, un arheolog german, a realizat cateva excavatii in zona, insa curand a abandonat proiectul. Situl manastiresc a fost curand acoperit cu nisip. Cu toate aceastea, in zilele noastre mai pot fi vazute cateva ramasite ale manastirii.

Calugarul si istoricul Ioan din Nicosia povesteste despre un localnic din Alexandria pe nume Ieremia. Ieremia a fost staretul unei manastiri din apropierea orasului Memphis. Inca din cele mai vechi timpuri, manastirea din apropierea piramidei cu trepte a fost inchinata Sfantului Ieremia. Acest lucru este atestat si de numeroasele inscriptii gasite in situl manastiresc.

Nu se stie cu certitudine data exacta a constructiei acestei manastiri. Se pare ca dateaza din secolul al VI -lea. De-alungul timpului insa, manastirea a suferit numeroase lucrari de modificare, pentru a sustine cresterea numarului de calugari si pelerini care existau aici. Cel mai probabil, manastirea a fost abandonata in secolul al IX-lea.

In zilele noastre, din biserica manastirii mai sunt vizibili doar cativa pereti exteriori, baza coloanelor si pardoseala. Se pare ca intreg complexul manastires a fost construit cu materiale ramase de la edificiile faraonice din zona.

Investigatiile arheologice au aratat ca prima biserica a manastirii a fost construita la mijlocul secolului al VI-lea. Biserica era foarte modesta ca dimensiuni, construita din caramizi. Mai tarziu, calugarii au prelucrat materialele de constructie gasite in apropierea piramidelor faraonice si au construit o biserica mult mai mare, cu decoratiuni luxuriante. Biserica a fost decorata cu numeroase coloane, infrumusetate cu motive florale.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 3247

Voteaza:

Manastirea Sfantul Ieremia - Sahara 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE