Manastirea Sfantul Simeon

Manastirea Sfantul Simeon Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Simeon se afla pe malul vestic al Nilului, in apropiere de satul Zabbaleen. In acest sat locuiesc colectorii de gunoaie din Cairo. In anul 1969, guvernatorul orasului Cairo a decis ca colectorii de gunoaie sa fie mutati pe dealurile Mokattam. In anul 1987, in satul Zabbaleen locuiau peste 15 mii de oameni.

Manastirea a primit numele Sfantului Simeon de la arheologi, insa in documentele arabe, manastirea este cunoscuta sub numele de Anba Hatre sau Hidra. Anba Hatre a fost un anahoret care a devenit episcopul de Syene.

Anba Hatre s-a casatorit la varsta de 18 ani. Traditia spune ca imediat dupa casatorie, Anba Hatre s-a intalnit cu o precesiune mortuara. Acest eveniment l-a inspirat sa isi pastreze castitatea. Mai tarziu a devenit discipolul Sfantului Baiman. Dupa opt ani de viata ascetica sub supravegherea invatatorului sau, Anba Hatre s-a retras in desert si a inceput sa studieze viata Sfantului Antoniu. A murit in timpul domniei lui Theodosius I.

Manastirea a fost construita cel mai probabil in secolele VI-VII. In secolul al XI-lea manastirea a fost supusa unor ample lucrari de modernizare. In secolul al XII-lea manastirea a fost avariata puternic in timpul unui atac. Pana la sfarsitul secolului al XIII-lea, manastirea a devenit una dintre cele mai mari manastiri ale Egiptului, adapostind peste 1000 de calugari.

Chiar daca in zilele noastre manastirea este o ruina, numeroase elemente originale au fost conservate. Manastirea are o importanta arhitecturala unica in Egipt si ofera exemple graitore despre stilul bisericilor crestine construite in Egipt. Manastirea adaposteste si un numar impresionat de morminte.

Manastirea avea pereti inalti de peste 10 metri, era prevazuta cu turnuri si avea doua nivele. Primul nivel de piatra este vizibil si in zilele noastre, insa al doilea nivel a disparut. Chiar daca este abandonata, manastirea Sfantul Simon se afla intr-o stare buna de consevescare, izolata in deserturile din Aswan.

Manastirea are aspectul unei fortarete, iar cladirile din interior urmeaza structura tipica a manastirilor coptice: biserica, chilii, magazii si cuptoare.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 1873

Voteaza:

Manastirea Sfantul Simeon 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE