Manastirea Solan - Franta

Manastirea Solan - Franta Mareste imaginea.

Manastirea Solan este o manastire ortodoxa din Franta. Aflata in apropiere de localitatea Uzes, langa Bastide d'Engras, in sudul Frantei, Manastirea Solan este o dependinta (metoc) al Manastirii Simonos Petra, din Sfantul Munte Athos. Din localitatea Avignon si pana in Manastirea Solan se merge jumatate de ora, cu masina.

Manastirea Sfantul Antonie cel Mare, tot din Franta, metoc al Manastirii Simonos Petra, din Sfantul Munte Athos, a fost intemeiata drept manastire de calugari, avand drept scop adunarea barbatilor dornici de viata monahala, cat si sfintirea locului prin rugaciune neincetata. Incepand cu anul 1981, au inceput insa sa apara nazuinte monahale feminine, drept pentru care calugarii din Sfantul Munte au luat hotararea de a intemeia, tot in Franta, si o manastire de maici, cu viata athonita.

Astfel, la numai trei kilometri distanta de Manastirea Sfantul Antonie cel Mare, va fi intemeiata Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului, avand obste de maici. Crescand numarul maicilor, iar cladirile nefiind suficient de incapatoare, obstea a fost mutata in regiunea Gard, in localitatea Solan, nu departe de orasul Uzes.

Manastirea Solan

Prin randuiala lui Dumnezeu, care mult poarta de grija celor ce-I slujesc Lui, obstea de maici de la Solan a intrat in posesia unei mari bucati de pamant agricol (60 de hectare). Nevoind a folosi metodele industriale si comerciale de lucrare a pamantului, din grija fata de pamant si fata de sanatatea trupului omenesc, maicile vor dezvolta o agricultura ecologica, neurmarind profitul, ori exploatarea la limita a resurselor pamantului, ci viata cea masurata.

In anul 1992, cand opt maici s-au stabilit in ferma de la Solan, avand intentia de a intemeia o manastire ortodoxa, ele nu aveau nici cea mai mica idee despre agricultura, despre vinuri si legume. Primind in grija un teren de mai bine de 60 de hectare, in mare parte cultivat cu podgorii de vita-de-vie, maicile au facut multe eforturi spre a da din nou viata acestor dealuri. Astfel, cu ajutorul lui Dumnezeu, astazi, Manastirea Solan produce unele dintre cele mai bune vinuri din regiune, cat si multe alte produce ecologice.

Ambele manastiri amintite mai sus, atat Manastirea Sfantul Antonie cel Mare, din Vercors, cat si Manastirea Solan, de langa Uzes, sunt pastorite de Parintele Placide Deseille, profesor de Patristica, la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Saint Serge" din Paris. Arhimandritul Placide Deseille s-a nascut la Paris, in anul 1926.

Parintele Placide Deseille este fondatorul Colectiei "Spiritualitate orientala", publicata de catre Abatia Bellefontaine, el fiind si vechi membru al secretariatului de conducere al Colectiei "Sources Chretiennes".

 

Placide Deseille este autorul a numeroase opere despre istoria monahismului si despre spiritualitatea ortodoxa, dintre care amintim: "Am vazut Lumina cea adevarata" , "Evanghelia desertului", "Spiritualitatea ortodoxa si Filocalia". A tradus in limba franceza "Scara" Sfantului Ioan Scararul, "Omiliile" Sfantului Macarie si "Psaltirea' dupa textul Septuagintei.

Biserica manastirii este inchinata Acoperamantului Maicii Domnului, sarbatoare praznuita in ziua de 1 octombrie. Cele doua manastiri din Franta, metocuri ale Manastirii Simonos Petra, din Sfantul Munte Athos, vietuiesc potrivit traditiei spirituale practicate in manastirea athonita. Slujbele sunt fidele tipicului din Muntele Athos, dar in limba franceza.

Muzica psaltica bizantina, cantata in manastire, a necesitat un efort considerabil, tinand cont de particularitatile limbii franceze. Adaptarea acestei muzici pe textele in limba franceza a fost inceputa de catre Parintele Serafim, la Abatia din Aubazine, iar mai apoi in Manastirea Sfantul Antonie cel Mare si in Manastirea Solan. Un ajutor considerabil l-a adus Andrea Atlanti.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 10478

Voteaza:

Manastirea Solan - Franta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE