Biserica Adormirea Maicii Domnului - Malaxa

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Malaxa Mareste imaginea.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Malaxa este o biserica ortodoxa din Bucuresti. Aflata pe strada Nicolae Rosu, in sectorul 2, aceasta biserica poarta si hramul Sfantului Ierarh Nicolae. Parohia este una relativ noua, ea fiind infiintata in ziua de 1 ianuarie 2010, odata cu desprinderea ei din parohia vecina, inchinata Sfantului Ierarh Nicolae. Astazi, parohia cuprinde aproape jumatate din cartierul "23 August", cartier locuit de fostii muncitori ai uzinelor "23 August" si "Republica".

Lucrarile la noua biserica au inceput in anul 1991, odata cu largirea fundatiei unei bisericute mai vechi, construita in anul 1953, pe un teren donat de doi fosti ofiteri romani, colonelul Costel Radulescu si maiorul Mircea Negoescu.

Biserica, amplasata intr-o zona linistita, impresioneaza inca de la inceput, prin desfasurarea sa arhitecturala deosebita. Planul bisericii este in forma de cruce, avand o lungime maxima de 29 de metri, latimea de 15 metri si inaltimea de peste 20 de metri, sub turla cea mare. Zidurile bisericii, din caramida, sunt intarite de stalpi de beton armat.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Malaxa

Biserica se compune din Altar, naos, cu cele doua abside laterale si turla, pronaos, sub forma de nava, cu o bolta semicilindrica si un cafas sub forma de balcon, si pridvor. Pridvorul deschis este format dintr-o bolta circulara, iar impresia de monumentalitate este amplificata prin amplasare la intrare a unui ansamblu simetric de scari.

Biserica este finisata atat in exterior, cat si in interior. Pictarea bisericii, in fresca, in stil bizantin, a inceput in luna aprilie a anului 2009, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel. Comisia Nationala de Pictura Bisericeasca a propus, iar Preafericitul Parinte Patriarh a aprobat ca lucrarea sa fie incredintata tanarului pictor Balut Catalin.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Malaxa

Prin constitutia sa arhitecturala, biserica se incadreaza in stilul arhitectural al locasurilor de cult ortodoxe, avand o distributie a spatiilor interioare care respecta canoanele bisericesti.

"Bucura-te, ceea ce esti plina de har, care intru Adormirea ta, nu ne lasi pe noi! O, Maica prealaudata a Imparatului cerului si al pamantului, a lui Hristos, Dumnezeul nostru, Celui nemuritor, Care vietuieste si dupa moarte, primeste de la noi, la cinstita Adormirea ta, aceasta rugaciune de acum, si in viata aceasta, si la vremea mortii noastre, scapa-ne de toata nenorocirea si chinul; si Imparatiei celei ceresti ne invredniceste, Imparateasa, pe noi, cei care cantam lui Dumnezeu: Aliluia!"

Teodor Danalache

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Malaxa

Pe aceeaşi temă

05 Octombrie 2012

Vizualizari: 7125

Voteaza:

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Malaxa 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE