Biserica Inaltarea Domnului - Teiul Doamnei Ghika

Biserica Inaltarea Domnului - Teiul Doamnei Ghika Mareste imaginea.

Biserica inchinata Inaltarii Domnului si Sfantului Ierarh Grigorie Teologul, numita si "Teiul Doamnei Ghika", este o biserica ortodoxa din Bucuresti. Aceasta biserica a fost construita in anul 1833, de catre domnitorul muntean Grigorie Dumitrie al IV-lea Ghika, al noualea domnitor provenit din familia Ghika si primul domn pamantean al Tarii Romanesti, dupa regimul fanariot.

Acest domnitor a savarsit mai multe fapte memorabile, printre care si pavarea cu piatra a unor strazi bucurestene, despre care aminteste epitaful de pe mormantul sau. El a domnit pana in anul 1828, trecand la cele vesnice in anul 1835, la doi ani dupa sfintirea bisericii.

Grigorie Ghika a fost inmormantat in partea de miaza-zi a bisericii, iar pe mormantul sau a fost asezat un monument sustinut de patru femei, pe care sta scris: "Pietrile de pe ulitele cetatii vecinate marturisit-au tie, calator, ce fapte laudate Ghika Grigorie a lucrat: Domn plin de intelepciune, la al lui mormant esti dator smerenia a-ti depune."

Biserica Inaltarea Domnului - Teiul Doamnei Ghika

Construita de catre mesterul Weltz, aceasta biserica este singurul monument bucurestean de arhitectura construit in stilul neo-clasic italian. Mai exista o singura biserica de acest gen, de forma rotunda, in localitatea Letcani, langa Iasi: Biserica Sfantul Spiridon, construita in anul 1793.

Biserica Inaltarea Domnului - Teiul Doamnei Ghika

La biserica "Teiul Doamnei Ghika" exista o simetrie perfecta fata de ambele axe de compozitie, prin alipirea a patru nise circulare, mai scunde: doua catre rasarit, pentru proscomidiar si diaconicon, si doua catre apus, pentru scarile care duc in cafas. Axa principala de compozitie este completata de un mic pridvor, ce precede intrarea, compus dintr-un fronton rezemat pe patru perechi de coloane ingemanate, de stil doric-toscan.

Cupola bisericii, unica in felul ei, este adaptata planului neobisnuit de elevatie al bisericii. Coloanele si icoanele de la cupola si cafas prezinta o bogata arta decorativa, cu multe ornamente.

In spatele tronului arhieresc, in partea dreapta, se pastreaza, intr-o vitrina inalta, tuiurile calului domnesc si cateva firmane de intarire in domnie a domnitorilor Tarilor Romane, de catre Poarta Otomana. In biserica se mai afla si un policandru de metal, cu 24 de brate, si opt candele mari, argintate.

Pictura in ulei, intr-un stil mai mult apusean, a fost executata de catre pictorul italian Alberto Giacometti, care a pictat si palatul alaturat, caruia biserica i-a servit initial pe post de paraclis. Pictura bisericii a fost spalata in anul 1927.

Biserica Inaltarea Domnului - Teiul Doamnei Ghika

Potrivit testamentului domnitorului, biserica si personalul acesteia au fost intretinute de o epitropie alcatuita din membri ai familiei Ghika si inzestrata cu bunuri din imprejurimi. In anul 1910, personalul a trecut in intretinerea Casei Bisericii, iar in anul 1959, biserica a trecut in posesia parohiei "Teiul Doamnei Ghika".

In urma cutremurului din anul 1940, turla bisericii a fost afectata, necesitand inlaturarea ei definitiva. Mai tarziu, aceasta a fost rezidita, insa fara a respecta intocmai arhitectura originala, cu mult mai bogata in decoratiuni exterioare. Mai apoi, dupa cutremurul din anul 1977, biserica a fost supusa doar unor lucrari minore de reparatie.

In jurul bisericii se afla asezate mormintele membrilor adormiti in Domnul ai acestei familii domnitoare, aproape toate fiind adevarate monumente de arta, sapate in marmura. In fata bisericii, sub actualul rond cu flori, se afla inca si astazi temelia fostei biserici, zidita de vistierul Barbu Vacarescu si de sotia sa, Ruxandra Rosetti, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Atat clopotnita bisericii, cat si zidul inconjurator, din caramida, inalt de doi metri, sunt si ele monumente istorice. Biserica Inaltarea Domnului a fost restaurata, de mai multe ori, de catre preotii Popa Gheorghe, Stancu Ioan si Stamate Emanoil. Incepand cu anul 1995, urmand celor dintai, preotul Mircea Tiganea, s-a ingrijit constant de bunastarea si infrumusetarea acestei biserici.

Teodor Danalache

Biserica Inaltarea Domnului - Teiul Doamnei Ghika

Pe aceeaşi temă

10 Octombrie 2012

Vizualizari: 10742

Voteaza:

Biserica Inaltarea Domnului - Teiul Doamnei Ghika 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Dragos CristianPostat la 2017-09-15 10:49

    Anul acesta Parintele Mircea Tiganea a trecut la Domnul . Dumnezeu sa il odihneasca in pace !

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE