Biserica Sfintii Mihail si Gavriil - Olteni

Biserica Sfintii Mihail si Gavriil - Olteni Mareste imaginea.

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil este o biserica ortodoxa aflata in satul Olteni, comuna Clinceni, la mica distanta de Bucuresti, in partea sud-estica a judetului Ilfov. Primele locuinte din actuala localitate au fost ridicate in anul 1821, cand o parte din pandurii lui Tudor Vladimirescu s-au asezat in acest loc. Astfel a luat nastere satul Olteni. Locuitorii acestei modeste asezari lucrau pe mosia boierului Popescu, iar din pricina necredintei boierului si a asprimii vremurilor, ei nu au putut avea propria lor biserica.

"Pe capeteniile ingerilor Treimii, pe Mihail si Gavriil, sa-i laudam noi toti, iubitorii de praznic, care ne acoperim cu aripile amandurora si din nevoile cele de multe feluri ne izbavim; unuia graind: Bucura-te, slujitorule al Legii, iar altuia, zicand: Bucura-te, ingere al darului!"

Biserica Sfintii Mihail si Gavriil - Olteni

Biserica din satul Olteni, inchinata Sfintilor Voievozi Mihail si Gavriil, a fost construita in anul 2000, de catre credinciosii satului, ajutati de primarul si viceprimarul comunei Clinceni. Biserica a fost construita in forma de cruce, cu o singura turla asezata pe naos.

Prima slujire a Sfintei Liturghii in aceasta biserica s-a petrecut in ziua de 13 august 2006. In ordinea fireasca a lucrurilor, biserica a fost zugravita in fresca, a fost impodobita cu icoane si cu mobilier, urmand a fi demarate lucrarile de randuire a unui cimitir parohial si a unei trapeze.

Biserica Sfintii Mihail si Gavriil - Magurele

Rugaciuni catre Sfintii Mihail si Gavriil

Pe ingerii cei nemultumitori vazindu-i trufindu-se si din cerul cel infocat cazand, o dumnezeiescule Mihaile, ca un rob multumitor stand, ai strigat: "Sa stam bine si sa luam aminte!", cantand Sfintei Treimi: Aliluia!

Proorocului Daniel mai mult decat tuturor proorocilor ai aratat taina cea straina a venirii celei infricosatoare a lui Hristos si a iconomiei, preamare Gavriile, si pe el l-ai inteteptit a canta cu bucurie lui Dumnezeu: Aliluia!

Mihaile, capetenie a ingerilor, roaga cu solirile tale pe Dumnezeu pentru noi, care prealaudatul tau praznic cu dragoste il cinstim, ca zilele noastre in fapte bune sa le petrecem si ne invredniceste ca, viata cea mai buna dobandind, lui Dumnezeu, impreuna cu tine, sa-I cantam: Aliluia!

Maria, Nascatoarea de Dumnezeu si Doamna lumii, venind in biserica Domnului, trimis ai fost, o, Gavriile, sa-i aduci cu ingrijire hrana cereasca si totdeauna ai desteptat-o spre a canta lui Dumnezeu: Aliuia!

Cand S-a pogorat in muntele Sinai Marele Dumnezeu, vrand sa dea Lege evreilor, prin slujirea si mijlocirea ta, mare Mihaile, pe aceasta lui Moise o ai descoperit si l-ai invatat sa cante: Aliluia!

Dumnezeu Cuvantul, vrand mai inainte a Se intrupa pentru noi, taina aceasta numai tie, o, Gavriile, a incredintat-o si slujitor al acesteia te-a ales pe tine; iar tu, cugetand in sine la minunea aceasta, cantai asa: Aliluia!

Biserica Sfintii Mihail si Gavriil - Magurele

Nasterea Mantuitorului o ai vestit cu bucurie pastorilor celor ce privegheau, Gavriile, bucurandu-te, si la inchinarea Lui pe magi, ca o stea luminoasa, i-ai condus si pe toti i-ai inteleplit a canta Celui nascut asa: Aliluia!

Sfarsitul a toata lumea cand se va face, Mihaile, trambita cea mai de pe urma vei trambita, dupa care mortii din pamant, sculandu-se, cu frica vor sta inaintea judecatorului nepartinitor, cantand impreuna cu tine cantarea: Aliluia!

O, dumnezeiestilor capetenii ale ingerilor, Mihail si Gavriil, care stati aproape de scaunul lui Dumnezeu, laudele acestea ale noastre, ca banul vaduvei, primindu-le, de gheena ne izbaviti pe noi, ca impreuna cu voi sa cantam lui Dumnezeu: Aliluia!

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

22 Mai 2013

Vizualizari: 2467

Voteaza:

Biserica Sfintii Mihail si Gavriil - Olteni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE