Biserica Sfanta Treime din Cetate

Biserica Sfanta Treime din Cetate Mareste imaginea.


Biserica Sfanta Treime din Cetate

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului - ca parohie ortodoxa romana - face parte integranta din Protopopiatul Brasov, Arhiepiscopia Sibiu, Mitropolia Ardealului. Biserica se afla in apropiere de Piata Sfatului, pe strada Gheorghe Baritiu, numarul 12.

Biserica Sfanta Treime din Cetate - scurt istoric

Pana la anul 1771, cand imparatul "luminat" Iosif al II-lea emitea "edictul de toleranta", in contextul caruia puteau patrunde in cetatile fortificate din Transilvania si romanii - prin edictul de mai sus se permitea construirea de biserici ortodoxe in orasele pamantului regesc unde erau acceptate pana atunci doar confesiunea catolica, luterana, calvina si unitariana -, in Cetatea Brasovului exista doar o capela ortodoxa modesta, ridicata prin anul 1730, intr-o casa inchiriata pe actuala strada Postavarului - azi proprietatea Bisericii "Sfanta Adormire" din Cetate, stiuta drept "Hotelul Stefan cel Mare".

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

In baza numeroaselor donatii provenite din partea negustorilor locali si a celor veniti din Muntenia (ex. Hagi Nica), patru crestini ortodocsi (Constantin Dsanli, Dimitrie Dima, Mihai Cristof si Nicolae Stefan) cumpara in acelasi an 1785, de la sasii Mihail Cronenthal si Anton Lang, doua case in Targul Cailor (azi strada Baritiu nr.12) in vederea adaptarii lor ca Biserica ortodoxa.

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

In anul 1786, magistratul aproba tranzactia, cu conditia ca acesta sa fie facuta "in fundul gradinii; sa nu se schimbe acoperisul casei si sa nu aiba clopot sau toaca". Abia in anul 1953 se aseaza in turn primul clopot si prima toaca.

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

Pe frontispiciul Bisericii s-a scris in limba latina pisania: "SACRA SEDEA TRINITATIS TEMPORE AUGUSTISSIMI IMPERATORIS IOSEPHI II ANNUENTE JUCHITU MAGISTRATU CORONENSI CUNCTIS QUIDEM ORIENTALIBUS RITUS GRAECI, PRAECIQUE VERO CIVIBUS MODERNIS, AC EORUM HEREDIBUS DICATA, ED PERPETUAM FONDATORUM MENARUM. ANNO 1787."

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

In anul 1787 Biserica Sfanta Treime - Baritiu, chiar si fara clopot si toaca, era deja amenajata, implicand cheltuieli, care se ridicau, pe langa dania celor patru ctitori, la alti 15.638 fl.

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

Cunoscutul negustor Panaiot Hagi Nica a oferit singur 6.300 fl. La data de 5 iunie 1788, biserica a fost sfintita prin participarea episcopului ortodox de la Sibiu, Ghedeon Nichitici, romanilor alaturandu-li-se si negustorii greci ortodocsi in frunte cu Panaiotu Hagi Nica, Ghioca Eustatie, Demetrius Dima, Costantin Giauli, Cristofor Mihail, Nicolae Stefan si Emanuel Klefovici, care au renuntat la vechea capela din actuala Piata a Sfatului - Targul boilor.

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

Alaturi de preotul roman Macarie, provenit de la Manastirea Sinaia, este adus si preotul grec Cristofor Dimitriu, slujind "cu randul". Armonia nu a durat mult, pentru ca negustorii greci si-au arogat dreptul asupra Bisericii, in ciuda faptului ca toate cheltuieile de cladire au fost suportate de negustorii romani.

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

Au urmat indelungate si repetate procese, pe parcursul a 100 de ani (1789-1887), romanii fiind defavorizati de autoritatea locala, care tinea partea grecilor. Noului preot roman, adus aici de la Sibiu, in persoana lui Gheorghe Haines i s-au creat mari probleme. In aceste conditii romanii reusesc sa-l instaleze pe protopopul Nicolae Panovici.

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

Intervenind insa revolutia lui Tudor Vladimirescu, un numar mare de greci din Muntenia s-au refugiat la Brasov, fiind gazduiti de grecii din Gremiul levantin. Influentati de acestia, grecii brasoveni reiau agresiunile, alungandul pe noul preot din Biserica, scotand din Biserica si cartile romanesti.

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

In anul 1833, dezamagiti si incapabili de a mai continua lupta, romanii parasesc Biserica Sfanta Treime si formeaza noua parohie a Sfintei Adormiri, in Piata Sfatului, parte dintre ei ramanand in vechea biserica, ascultand slujba in limba greaca, in speranta ca odata si odata li se va da dreptate.

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

Biserica zisa "greceasca" reintra in jurisdictia canonica a Sibiului ca "Biserica nationala greceasca din Brasov" abia in anul 1924, sub arhipastorirea Mitropolitului Nicolae Balan, ramanand ca bunurile bisericesti ale romanilor sa fie administrate de greci si abia in anul 1942 se slujeste din nou in limba romana, intrucat la acea data in Brasov erau prea putini greci si lipsiti de preot.

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

Primul paroh a fost insusi protopopul Brasovului Vasile Coman, viitorul episcop al Oradiei. Din anul 1956 parohia Sfanta Treime este integrata ca parohie ortodoxa romana a Protopopiatului Brasov, deci subordonata Mitropoliei Ardealului.

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

Primii preoti romani care au slujit in aceasta biserica au fost Macarie si Popa Petru. Importanta deosebita a acestui sfant locas pentru Brasov reiese si din faptul ca dupa primii preoti, aici au slujit aproape fara intrerupere preoti protopopi ai Brasovului (Gh. Haines, Bartolomeu Baiulescu, Vasile Coman, Nicolae Barsan, Zenovie Mosoiu).

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

Din anul 1972 si pana in 2004 biserica a fost deservita de protopopul paroh Zenovie Mosoiu, iar din anul 2004 preot paroh fiind fiul acestuia din urma, parintele Nicolae Mosoiu.

Biserica Sfanta Treime din Cetate - arhitectura si podoabe

Din punct de vedere arhitectural, Biserica Sfanta Treime - Baritiu este frustrata estetic de pozitia ei incomodata de cladirile care o acopera sufocant. Construita in forma de nava, cu bolta in arc frant, cu pereti din piatra si caramida, dotati cu ferestre alungite si terminate in partea de sus in semicerc.

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

Biserica castiga estetic prin interiorul atat de atragator, realizat in stil baroc si cu bogate ornamente in stuc, reprezentand basoreliefuri de plante si flori. Fatada, cu ornamente in stuc in stil baroc, incadreaza cele trei icoane in ulei: Sfantul Apostol Petru, Sfanta Treime si Sffantul Apostol Pavel.

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

Cetatea Brasovului, inconjurata de un puternic zid de aparare, pastreaza inca turnurile acesteia de observatie. Turnul Bisericii face parte din sistemul de fortificatii a Cetatii - Bastionul Graft - fiind cunoscut sub numele de "Turnul pulberariei".

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

In decursul timpului Biserica Treime - Baritiu a cunoscut restaurari si adaugiri succesive: in anul 1812 sunt construite opt cripte din caramida, alipite zidului de sud; in anul 1855 este adus iconostasul vienez in stil baroc imbracat in foita de aur, inlocuind unul mai vechi, provenit de la vechea biserica din Cetate; se inlocuieste de asemeni si amvonul, scaunul arhieresc si cafasul toate realizate de specialisti vienezi; in anul 1858 s-a construit tinda, asezata la intrarea principala; in anul 1853 "Turnul Pulberei" a fost amenajat drept clopotnita, adaugandu-i-se acestuia si o toaca.

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

In anul 1962 s-a reconstruit cafasul intre anii 1974-1977 s-a imprejmuit si reconstruit cimitirul din curtea interioara cu repararea zidurilor vechi, s-a refacut Mausoleul familiei Brancoveanu, s-a marit pronaosul.

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

In anul 1963, cu ocazia restaurarii picturii, s-a largit si s-a reconstruit cafasul pentru spatierea interioara a Bisericii, avand pe peretele exterior picturi ale Sfintilor doctori tamaduitori fara de arginti: Cosma, Datnian, Chir si Ioan, Pantelimon, Hermolaie, Samson si Trifon; in anul 1976, cu acelasi scop, s-a largit pronaosul cu 54 de metri patrati, cu magazie pentru lumanari si mobilier de cult.

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

Pictura din interiorul bisericii, realizata in stil apusean de pictorul Gulimievici, in anul 1859, a fost restaurata in anul 1908 de Livasa Liolcis din Chefalonia, iar ultima restaurare a picturii se face in anul 1963 cu concursul pictorului Nicolae Stoica din Bucuresti.

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

Intre anii 2000-2003 s-a amenajat, in curtea de la intrarea in biserica, s-a refacut fatada, s-a refacut spatiul de la piciorul turnului pentru aprins lumanari; in anul 2004 s-a amenajat un loc, pentru inchinarea credinciosilor, cu sfinte moaste donate de o Sfanta Manastire din Grecia (Sfanta Parascheva cea Noua, Sfantul Mucenic Mina, Sfantul Iacob, Sfantul Averghio, Sfanta Mucenita Varvara, Sfantul Constantin, Sfantul Andrei, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Sfantul Ioan Casian, Sfantul Mare Ierarh Vasile, Sfanta Filoxenia, Sfanta Mucenic Haralambie).

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

Interiorul este inzestrat cu icoane pe panza si lemn din veacul al XVII-lea si al XVIII-lea. O icoana, datata pentru anul 1633 este adusa din Venetia. Alte icoane sunt ferecate in anul 1851 de argintarul brasovean N. Jekelius. O Evanghelie greceasca este ferecata in argint si aur de mesterul voievodului Costantin Brancoveanu, brasoveanul Samuel May, iar alte Evanghelii, tot ferecate, sunt date de boierul muntean Barbu Cepescu si sotia sa Zamfira, altele de imparateasa Ecaterina a II-a a Rusiei - 1785.

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

Cea mai valoroasa donatie apartine printului Grigore Brancoveanu, care, refugiat la Brasov dupa revolutia lui Tudor Vladimirescu, a daruit Bisericii un rand de odajdii, stiharul, procovete, toate cu fir din aur si argint. Cu acest prilej, prin testament, printul Brancoveanu (ultimul mostenitor al marelui voievod Constantin Brancoveanu) a lasat un impresionant numar de carti, dintre care 274 sunt in arhiva istorica a Muzeului Bisericii Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului.

 

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

Multe din valorile acestei biserici au fost duse, in anul 1931, la Academia Romana de catre istoricul Stefan Metes, intre care "manuscrise si documente in 3 de pachete si 180 pachete nelegate, 419 carti".

Biserica Sfanta Treime din Cetate - cimitirul

Cimitirul reprezinta un valoros lapidarium, aici aflandu-se inmormantati mari personalitati, intre care parintii printului Grigore Brancoveanu (Emanuel si Zoe), mitropolitul Dositei al Tarii Romanesti, si el refugiat la Brasov dupa revolutia lui Tudor Vladimirescu, precum si familia domnitorului muntean Alexandru Sutu. In anul 1980, aici s-a asezat si cea mai veche troita a acestor meleaguri, datand din anul 1292, aflata pana atunci in parasire in Cutun si profanata de rauvoitori.

Biserica Sfanta Treime din Cetatea Brasovului

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 13911

Voteaza:

Biserica Sfanta Treime din Cetate 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE