Biserica Vulcan II

Biserica Vulcan II

Biserica Vulcan II

Biserica Vulcan s-a infiintat, ca toate parohiile din Valea Jiului, prin imigrarea credinciosilor din Tara Streiului la finele veacului al XVIII-lea. Imigrantii din ambele localitati (Vulcan si Coroesti) in majoritate au fost greco-catolici, ca urmare a uniatiei de la 1700 si a situatiei specifice credinciosilor din Transilvania, si au tinut de Episcopia Unita de Lugoj.

Biserica Vulcan

Acesti imigranti s-au constituit in comunitati bisericesti, si-au construit biserici din lemn care au servit ca lacasuri de cult pana cand s-au construit bisericile noi de piatra si caramida. Prima biserica a fost construita din lemn la anul 1791 si era situata in apropierea Exploatarii miniere, biserica care a ars din temelie in anul 1906.

Biserica Vulcan

Primul preot din aceasta zona a fost Popa Raducanu, venit din Vechiul Regat ca preot uniat ambulant. El este pomenit in pomelnicul bisericii pe anul 1829. I-a urmat Popa Tunsu Ioan, venit din partile Ardealului, gasit in pomelnicele bisericii pana in anul 1842.

Biserica Vulcan

Apoi au urmat urmatorii preoti uniti (greco-catolici): Pavel Voin Oneasa (1835-1865), Adam Stoicuta (1865-1880), Petru Burlec (1880-1892), Nicolae Todoran (1892-1902), Ioan Patachi (1902-1910), Dr. Nicolae Brinzeu (1910-1916), Constantin Pop (1917-1920), Alimpiu Suciu (1920-1947).

Biserica Vulcan

Preoti ortodocsi: Dr. Eugen Suciu (1942-1978), Stefan Braicau (1979-2001) si Petru Suciu din anul 2001.

Biserica Vulcan

Situatia credinciosilor in cele doua comune se gaseste si in lucrarea Dr. Iacob Radu "Istoria vicariatului greco-catolic al Hategului", editata in Lugoj in anul 1913, care arata ca in anul 1852, in Coroiesti-Jiu erau 64 de familii cu 335 de suflete. In anul 1900 erau 513 suflete, din care 505 greco-catolici.

Biserica Vulcan

Dupa Semantismul istoric al Diocesei Lugojului, in 1903 in Coroiesti-Jiu erau 507 suflete greco-catolici si 6 evrei. In anul 1927 in Coroiesti-Jiu existau 732 de suflete, dintre care 617 uniti si 115 ortodocsi.

Biserica Vulcan

Situatia credinciosilor din Vulcan, dupa evidentele bisericii, arata ca in anul 1890, in Vulcan erau 722 suflete - din care 533 greco-catolici, 96 ortodocsi, 71 romano-catolici si 21 de evrei.

Biserica Vulcan

Situatia credinciosilor conform cu Semantismul istoric al Diocesei Lugojului din anul 1903 ne spune ca in Vulcan erau 660 credinciosi greco-catolici, 404 credinciosi romano-catolici, 201 credinciosi ortodocsi, 85 de evrei si 146 de credinciosi de alte confesiuni.

Biserica Vulcan

Pana in anul 1910, numarul total al sufletelor a crescut la 6000, iar in 1920 se axa in jurul cifrei de 14.000. In anul 1927, conform datelor din registrele aflate in evidenta preotului unit Alimpiu Suciu la 1931, erau in Vulcan 6935 romani din care 3459 ortodocsi si 3376 greco-catolici, ca si 7277 de suflete de alte nationalitati si confesiuni.

Biserica Vulcan

In anul 1941, filia Vulcan devine parohie de sine statatoare in care este numit Dr. Eugen Suciu, iar in parohia Coroiesti-Jiu ramane titular Alimpiu Suciu. In anul 1948, odata cu trecerea la Ortodoxie a Bisericii romanesti Unite cu Roma, parohiile se unesc, Coroiestiul devenind filie.

Biserica Vulcan

In anul 2003 parohiile se despart din nou, Parohia Ortodoxa Vulcan II cu biserica "Duminica Orbului" avand ca preot paroh pe Pr. Petru Suciu si Parohia Ortodoxa Coroiesti Vulcan cu biserica "Sfintii Arhangheli", avand preot paroh pe Pr. Mircea Braicau.

Biserica Vulcan

Astazi Parohia Vulcan II cuprinde un numar de aproape 1500 de familii ortodoxe; in oras au mai ramas circa 35 de credinciosi uniti.

Biserica Vulcan II

Biserica de caramida din Vulcan s-a construit in anul 1906, prin stradaniile preotului Ioan Patachi, ajutat de taranul de frunte Gheorghe Petrileanu. Lucrarea se incadreaza in stilul semi-baroc si executata de arhitectul italian Pittinii.

Biserica Vulcan

In anul 1924 este restaurata de catre pr. Alimpiu Suciu, fiind apoi sfintita de Episcopul Unit al Lugojului dr. Alexandru Niculescu.

 Biserica Vulcan          Biserica Vulcan

In anul 1948, prin reintregirea Bisericii Ortodoxe si desfiintarea Bisericii Unite cu Roma, biserica trece in patrimoniul Bisericii Ortodoxe Romane.

In anul 1959 s-a retencuit exteriorul bisericii, in 1970 a fost acoperita cu tabla, in 1974 a fost tencuit din nou interiorul si pictata in fresca de maestrul Ioan N. Diaconu, sub indrumarea Pr. Dr. Eugen Suciu.

Biserica Vulcan

Dupa terminarea lucrarilor a fost sfintita de P.S. Visarion, Episcopul Ortodox al Aradului. In anul 2003, sub indrumarea Pr. Petru Suciu, s-a introdus gazul metan si s-a facut incalzirea cu centrale, in 2004 s-a retencuit exteriorul bisericii in praf de marmura, s-au pus geamuri noi, termopan, iar in prezent se repicteaza iconostasul de catre pictorita Daniela Moldovan.

Biserica Vulcan

Biserica poarta hramul "Duminica Orbului" si este astazi biserica parohiala a Parohiei Ortodoxe Vulcan II. Parohia detine un cimitir parohial, pe locul in care se afla vechea biserica de lemn care a ars, locatie numita "Valea Arsului".

 Biserica Vulcan          Biserica Vulcan

Biserica Vulcan

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2012

Vizualizari: 7175

Voteaza:

Biserica Vulcan II 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact