Schitul Sfantul Ilie - Berzunti

Schitul Sfantul Ilie - Berzunti Mareste imaginea.

Schitul Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul - Savu, isi inalta rugaciunile pe "Dealul Trei Hotare" din Comuna Berzunti, judetul Bacau. Obstea de calugari a schitului este indrumata pe "calea cea stramta" de catre protosinghelul Arsenie Voites, staret la Manastirea Sfantul Sava - Berzunti.

<a href='/biserica-in-lume/67764-schitul-sfantul-ilie-sfantul-munte-athos' _fcksavedurl='/biserica-in-lume/67764-schitul-sfantul-ilie-sfantul-munte-athos' title='Schitul Sfantul Ilie - Sfantul Munte Athos' class='linking auto'>Schitul Sfantul Ilie</a> - Berzunti

Schitul este situat la o distanta de 3 km de Manastirea Sfantul Sava - Savu, la acesta ajungandu-se pe jos, pe o poteca aproape in linie dreapta cu manastirea. Pentru urcat la schit cu tractorul, drumul parcurge 6 km, iar pentru masini este un drum mai ocolit de 12 kilometri.

Schitul Sfantul Ilie - Berzunti

Asezamantul este construit pe un platou, facut mai mult artificial, cu buldozerul, pe "Dealul Trei Hotare", inconjurat de jur-imprejur de paduri dese. Din cunostintele localnicilor, aici este o altitudine de peste 900 de metri. In apropiere, in partea de est, este Magura Berzuntilor, iar la vest Muntele Latos, aici fiind construit si un releu de televiziune.

Berzunti

Comuna Berzunti se afla in centrul Moldovei si al judetului Bacau, cuprinsa intre vaile Trotusului si al Tazlaului, avand ca vecini: la nord comunele Poduri si Beresti- Tazlau, comuna Barsanesti la sud, comunele Livezi si Sanduleni la est si comuna Dofteana la vest.

Schitul Sfantul Ilie - Berzunti

Pe cuprinsul comunei Berzunti au fost construite locasuri de cult dupa cum urmeza: "Biserica Adormirea Maicii Domnului", atestata documentar in anul 1562, "Biserica Sfintilor Voievozi", din satul Moreni, "Manastirea Sfantul Sava", din satul Buda, si Schitul Sfantul Ilie Tesviteanul.

Schitul Sfantul Ilie din Berzunti - scurt istoric

Schitul Sfantul Ilie Tesviteanul s-a ridicat pe locul in care, in jurul anului 1809, preotul Vasile, mai tarziu, calugarit cu numele ieromonahul Varnava, impreuna cu localnicii din imprejurimi au ridicat schitul care astazi este Manastirea Sfantul Sava - Berzunti.

Schitul Sfantul Ilie - Berzunti

Parintele protosinghel Arsenie Voites este ctitorul acestui schit, pe care l-a infiintat in dorinta ca monahii ce vor sa traiasca o viata spirituala mai adanca, departe de tumultul satului, sa aiba un adapost si un locas de inchinaciune.

Schitul Sfantul Ilie - Berzunti

Avand incuviintarea Arhiepiscopiei Iasului, in anul 1996 s-a deschis santierul pentru constructie si in anul 1997 a fost terminata constructia unei cladiri multifunctionale. Este o cladire de forma literei L, cu o latura orientata de la est la vest si a doua de la sud la nord. Cladirea are cerdacuri sustinute din stalpi de lemn si este acoperita cu tabla vopsita in culoare maro. In prima latura s-a organizat paraclisul pentru slujbe.

Schitul Sfantul Ilie - Berzunti

Bisericuta schitului este compartimentata in altar, naos si pridvor inchis cu intrarea prin partea sudica. Sfantul Altar este luminat de o fereastra la est si de o alta la nord, avand deasupra lui o turla oarba in forma patrata.

Naosul bisericii este spatios, aproape de forma patrata, luminat de o fereastra asezata pe peretele din nord. Toate ferestrele sunt din lemn, duble, de forma aproape patrata. Pridvorul este folosit si drept culoar pentru o chilie alaturata.

Schitul Sfantul Ilie - Berzunti

Biserica nu are pictura in fresca. Peretii paraclisului sunt imbracati in scandura lambriuri si impodobiti cu o multime de icoane mobile. Pardoseala bisericii este din scandura. In aceeasi cladire sunt si cateva chilii, bucataria si trapeza.

Egumen Schitului Sfantul Ilie Tesviteanul este ieromonahul Isaia Adragai, care are grija de cei impreuna-frati intru Hristos, amintindu-le cuvantul Evangheliei care zice: "Intrati prin poarta cea stramta, ca larga este poarta si lata este calea care duce la pieire, si multi sunt cei care o afla. Si stramta este poarta si ingusta este calea care duce la viata, si putini sunt cei care o afla." (Matei 7, 13-14).

Schitul Sfantul Ilie - Berzunti

Prin grija deosebita a iermonahului Isaia Adragai, Schitului Sfantul Ilie Tesviteanul ii sunt renovate chiliile iar, in ultimii ani, s-a ridicat o biserica frumoasa care incununeaza stradaniile duhovnicesti si gospodaresti ale cuviosului parinte egumen.

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 24823

Voteaza:

Schitul Sfantul Ilie - Berzunti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE