Sfantul Eftimie cel Mare

Sfantul Eftimie cel Mare Mareste imaginea.

Sfantul Eftimie cel Mare a trait in secolul al IV lea, pe vremea imparatului Gratian. S-a nascut in Melitina (Armenia), din pantece sterp si neroditor. Numele sau inseamna in limba greaca "voie buna”. La varsta de 29 de ani ajunge la Iersualim si se nevoieste intr-o pestera.

Aici a savarsit nenumarate minuni: a hranit 400 de calatori, in timp ce nu avea paine nici pentru zece persoane; a deschis portile cerului, tamaduind pamantul de nerodire si a facut posibil, cu rugaciunea lui, ca multe femei sterpe sa aiba copii.

Una din aceste femei este sotia lui Terevon saracinul. Acesta isi aduce sotia stearpa inaintea lui Eftmie si ii spune: "Stiu sa ma plec cinstite parinte, ca te va asculta pe tine Dumnezeu, daca te vei ruga; pentru ca El face voia celor ce se tem de Dansul. Deci, fiindca atat de multa vreme a trecut si nu m-am putut invrednici a avea fiu, pentru ca aceasta era stearpa, te rog cinstite parinte, roaga pe Iubitorul de oameni sa ne daruiasca noua fiu". Batranul intelegand credinta lor, i-a pecetluit de trei ori cu semnul Crucii, atingand cu mana pantecele femeii si a zis: "Mergeti, bucurandu-va intru Domnul, pentru ca iata va daruieste prin iubirea Lui de oameni trei fii, parte barbateasca". Crezand cuvintele sfantului batran, s-au dus cu bucurie la ale lor; apoi a zamislit cea stearpa trei fii, dupa prorocia parintelui purtator de Duh.

Sfantul Eftimie a fost si un mare aparator al dogmelor bisericesti. Lupta impotriva lui Nestorie, iar pe Chiril al Alexandriei, il numeste luptator si invatator al dreptei credinte. Recunoaste cele doua nasteri ale Fiului, adica pe cea vesnica din Tatal si fara trup si pe cea sub vreme, din Fecioara Maica, cu trup insufletit; marturiseste ca in Hristos sunt doua firi -dumnezeiasca si omeneasca, dar neamestecate, neschimbate, neimpartite si nedespartite.

Slujitori ai marelui Eftimie au grait despre dansul: "Nu l-am cunoscut mancand ori vorbind cu cineva fara de mare nevoie, afara de sambata si de duminica. Nu l-am vazut pe dansul cumva dormind pe coastele sale, ci uneori sezand putin, iar alteori o franghie spanzurata intr-un colt al acoperamantului chiliei tinand-o cu amandoua mainile, se impartasea putin de somn pentru nevoia firii". Sfantul Eftimie cel Mare a trecut la cele vesnice la varsta de 97 de ani.

Troparul Sfantului Eftimie cel Mare

Veseleste-te pustie ceea ce nu nasteai, bucura-te ceea ce nu aveai durere, ca ti-a inmultit tie fii barbatul doririlor celor duhovnicesti, cu buna credinta sadindu-i, cu infranarea hranindu-i, spre savarsirea bunatatilor. Cu ale carui rugaciuni, Hristoase Dumnezeule, mantuieste sufletele noastre.

Tot in aceasta zi facem pomenirea:
- Sfintilor Mucenici Vas, Eusebiu, Eutihiu si Vasilid;
- Sfintilor Mucenici In, Pin si Tim;
- Fericitului Petru Vamesul;
- Sfintei Mucenite Ana;
- Sfintilor Mucenici Tira si Agni;
- Evlaviosului imparat Leon cel Mare din Tracia;
- Sfantului Mucenic Zaharia.

Maine, 21 ianuarie, facem pomenirea Sfantului Cuvios Maxim Marturisitorul.

Sursa:CrestinOrtodox.ro

.

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

16 Ianuarie 2013

Vizualizari: 48930

Voteaza:

Sfantul Eftimie cel Mare 5.00 / 5 din 5 voturi. 8 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

Sfantul Eftimie cel Mare

Comentarii (8)

  • Claudia APostat la 2012-01-20 23:58

    La manastirea Bistrita, judetul Neamt este icoana facatoare de minuni a Sfintei Ana. Va sfatuiesc sa mergeti pentru ca si parintii de acolo spun asta femeilor care isi doresc sa faca copii. Doamne ajuta!

  • silviu paculeaPostat la 2012-01-20 07:54

    Sfinte EFTIMIE cel MARE , astazi este ziua mea de nastere , cu umilinta si lacrimi in ochi , te rog primeste rugaciunea mea si roaga pe bunul DUMNEZEU sa-mi dea sanatate si putere de munca , puterea de a indura greutatile vietii , putere si curaj pentru a-mi face datoria fata de semenii mei si oamenilor intre care traiesc . Amin

  • elena adamPostat la 2011-02-07 18:05

    Sfinte Eftimie cel Mare roagate si pentru mine sa reusesc sa raman insarcinata si sa am un copil pentru ca imi doresc din toata inima.Imi doresc mai mult decat orice pe lumea asta.Te rog sa te rogi si pentru mine.

  • madalina parvuPostat la 2011-01-20 21:24

    Sfinte Eftimie Cel Mare te rog ajuta-ma si pe mine,roaba ta Madalina si da-mi bucuria de a avea un copilas care sa fie sanatos si sa ne bucure vietile noastre.iti multumesc!amin

  • corina harabagiuPostat la 2011-01-20 21:14

    Sfinte Eftimie,roagate la Bunul Dumnezeu sa ne binecuvanteze cu un copil, Amin.

  • gabriela nedelcuPostat la 2011-01-20 20:20

    O rugaciune si pentru mine,pentru a avea un copil.Doamne ajuta!

  • aura mustataPostat la 2011-01-20 14:34

    Sfinte Eftimie roagate pentru mine ola Domnul sa mi dea si mie un prunc .Amin

  • Nina VitanPostat la 2011-01-20 08:44

    Sfinte Eftimie cel Mare, te rog roaga pe Iubitorul de oameni sa ma ajute si pe mine cea stearpa sa-mi daruiasca si mie copii, Amin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox