Sfantul Grigorie Luminatorul

Sfantul Grigorie Luminatorul Mareste imaginea.

Sfantul Grigorie Luminatorul (240-332), Apostolul Armeniei s-a nascut la Valarshapat, capitala provinciei Ararat in Armenia. Traditia armeana il prezinta ca descendent al unei familii nobile. Inca de prunc Grigorie a fost trimis in Cezareea Capadociei, unde a fost crescut in credinta crestina si botezat. Tot aici se casatoreste si are doi fii: pe Vhartanes si Aristages.

Istoricul Agathangel (secretar al imparatului armean Tiridates) ne informeaza ca Grigorie a revenit in Armenia pentru a-si increstina conationalii. Acesta va distruge templul si altarul zeilor pagani locali din Ashtishat, atragandu-si mania lui Tiridat, care il supune torturilor. In cele din urma, Grigorie izbuteste sa-l converteasca si pe rege, impreuna cu familia sa si intreg poporul. Leontiu de Cezareea il hirotoneste episcop, iar Petru de Sevaste il intronizeaza episcop al Armeniei.

Sfantul Grigorie Luminatorul i-a hirotonit episcopi pe cei doi fii ai sai. Aristages a fost succesorul tatalui sau la tronul patriarhal al Armeniei. Acesta a participat si la sinodul I ecumenic de la Niceea (325). Se pare ca Sfantul Grigorie ar fi facut o calatorie la Roma impreuna cu Tiridates.

Spre sfarsitul vietii, Sfantul Grigorie Luminatorul se retrage pentru a duce o viata solitara intr-o pestera din Manyea, in provincia Taran. Moare in salbaticie. Niste pastori ii gasesc trupul si, nestiind cine era, au ridicat deasupra lui o movila de pietre.

Tot in aceasta zi facem pomenirea:

- Sfintelor Mucenite Ripsimia, Gaiani si alte treizeci si doua cuvioase mucenite femei si fecioare;

- Sfintilor celor saptezeci de mucenici, carora li s-au taiat capetele impreuna cu Sfanta Ripsimia;

- Sfantului Mucenic Stratonic;

- Sfantului Mucenic Mardonie;

Maine, 1 octombrie, facem pomenirea Acoperamantului Maicii Domnului.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Calendar Ortodox29 Mai 2012

Vizualizari: 14954

Voteaza:

5.00 / 5 din 3 voturi.

Comentarii (1)

  • simona turkPostat la 2015-09-30 12:31

    Bunul Dumnezeu sa asculte ale tale rugaciuni Sfinte Grigorie Luminatorul si sa ne ierte caci zi de zi gresim in Fata Sa,sa ne izbaveasca de toate relele intamplari si sa daruiasca dupa mila Sa pace intre popoare,intelegre intre oameni,Amin!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox