Despre Hristos - Dumitru Staniloae


Despre Hristos

Monahul Ignatie: Intreaga opera a Prea Cucerniciei Voastre este cunoscuta a fi prin excelenta hristologica. Spuneti-ne: ce a insemnat Hristos pentru intreaga dvs. viata?

Parintele Staniloae: Hristos reprezinta pentru mine tot sensul existentei. Daca n-ar fi fost Hristos, daca n-ar fi Fiul lui Dumnezeu Care S-a facut Om si daca n-ar fi invins moartea pentru noi promitandu-ne si noua invingerea ei spre o vesnica unire cu El, toata existenta in lume ar fi fara rost.

Toate filosofiile care nu stiu decat de lumea aceasta, n-au nici o logica. Are sens numai nadejdea ca in Hristos voi avea o viata viitoare fericita, izbavita de toate suferintele, eliberata de robia placerilor materiale care corup trupul si nu multumesc deplin fara Hristos. Altfel totul ar fi zadarnic, totul ar fi absurd si ilogic.

Hristos este pentru mine totul. Este modelul de Om care a invins suferintele pentru ca le-a rabdat, si le-a rabdat nu pentru ca ar fi fost obligat sa le suporte, ci pentru ca le-a luat de bunavoie ca sa le invinga pe Cruce pentru noi si ca sa ne ajute si noua sa le invingem.

Hristos este totul pentru mine. Este modelul suprem de Om, Fiul lui Dumnezeu, Care S-a facut si Om, dar Care S-a facut un Om ce a luat toate ale noastre, dar toate fara de pacat, si Care a si rabdat suferintele si Care a si facut atata bine omenirii si a si dat o invatatura atat de minunata si ne-a aratat o pilda de Om pe care n-o putem ajunge niciodata, dar inaintam continuu spre ea.

Hristos este pentru mine tot sensul existentei.