Dorirea adevarului

Dorirea adevarului Mareste imaginea.

De este cineva care doreste adevarul, se cuvine sa aiba cunostinta dreapta despre ce il ascunde si ce il descopera. Adevarul se tainuieste pe sine de la tot cel care il nesocoteste. Se descopera tot celui care il implineste.

Cele patru lucruri care intuneca adevarul: dragostea si frica, partinirea si nevoia Cata vreme omul este nedrept, nu poate face cunoscut adevarul in chip drept.

Cele trei lucruri care il biruie pe om cand cauta adevarul: mandria si trufia si mania De poate intoarce pe oarecine la Dumnezeu, aceasta starneste in el mandria; de ii sta oarecine impotriva, aceasta starneste in el mania si trufia. Caci multi sunt cei ravnitori pentru adevar, insa maniosi si salbatici cand il cauta, afara doar de cativa oameni evlaviosi.

Cele doua lucruri impotriva carora se cuvine a se pazi omul in ravna lui pentru adevar: mania si trandavia caci opreliste este pentru adevar oricare din acestea i s-ar intampla. Caci intru dorirea adevarului, se cuvine a intelege firea ei cea dreapta: ravna fara manie, smerenie fara negrija.

Adevarul, cum anume se face el cunoscut? Cu smerenie, fara partinire. Caci adevarul nu este partinitor. Cat despre cel smerit: nu este drept cel ce nu este cu adevarat smerit. Nu este cu adevarat intelept cel ce nu este drept. Caci intelepciunea cea adevarata nu-si poate afla loc intru om laolalta cu nedreptatea, caci des este valul intre ele. Caci dreptatea lui mai aproape este de intelepciune decat este intelepciunea lui de dreptate, caci atunci este omul cu adevarat intelept, cand este drept. 

Cum graieste omul adevarul? Fara amaraciune, fara partinire, cu rabdare, cu blandete. Cumpatarea si intelepciunea si adevarata sfintenie, impreuna le dobandeste omul. Cand le dobandeste omul? Cand dreptatea lui este neprihanita. Cand este dreptatea lui neprihanita? Cand inima lui este in starea ei cuvenita. Atunci este acolo adevarul, ca si cum acela nu s-ar fi nascut din fiinta omeneasca. 

Despre virtutile sufletului, inceputul

Cele cincisprezece puteri ale sufletului: puterea credintei, puterea blandetii, puterea smereniei, puterea rabdarii, puterea nevointei, puterea ascultarii, puterea milosteniei, puterea dreptatii, puterea milostivirii, puterea darniciei, puterea iertarii, puterea netulburarii, puterea cumpatarii, puterea sfinteniei, puterea dragostei celei dumnezeiesti. Pe oricare dintre aceste puteri o va lucra omul fata de aproapele, va micsora cercarea lui prin foc, va inmulti stapanirea lui in Cer.

Cand este omul in stare sa marturiseasca sufletelor altora? Cand poate mai intai sa marturiseasca sufletului lui. Cand poate sa-i indrepteze pe altii? Cand se poate mai intai indrepta pe sine. Omul care-si intoarce sufletul sau la Viata, cate suflete poate intoarce? Pe toti oamenii, cata vreme aceia voiesc sa fie invatati, pe toti i-ar putea intoarce la Viata, ca sa fie ai imparatiei Cerurilor. Indaratnicia lor si rautatea lor si neastamparul lor ii tarasc departe de imparatia Cerurilor.

Tot cel ce va citi cartea ce urmeaza va vedea aceasta, ca dintre faptele cele mai de seama ale acestui sfant barbat au ajuns a fi cunoscute cele mai mici, chiar si decat cele pe care le vom infatisa pe scurt. Iar acum, sfarsind aceasta mica predoslovie dintai, purced, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa talcuiesc intru inceputul celei de a doua numele Sfantului nostru ocrotitor.

Sfantul Columba al Ionei

Articol preluat din volumul "Omul imbratisarii - Sfantul Columba al Ionei", Ed. Sophia

Cumpara volumul Omul imbratisarii - Sfantul Columba al Ionei de pe Magazinul online Carti.CrestinOrtodox.ro

Omul imbratisarii - Sfantul Columba al Ionei

10 Iulie 2014

Vizualizari: 2850

Voteaza:

Dorirea adevarului 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE