Postul Craciunului nu trebuie falsificat

Postul Craciunului nu trebuie falsificat Mareste imaginea.

 Postul Craciunului este unul dintre cele patru posturi de mai multe zile din timpul anului bisericesc. Este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. Postul Craciunului incepe cu ziua de 15 noiembrie si tine pana pe 24 decembrie inclusiv. Lasata Secului are loc pe 14 noiembrie, insa, daca aceasta zi cade miercuri sau vineri, atunci se lasa sec pe 13 noiembrie.

Durata Postului Craciunului a fost stabilita in anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol, tinut sub presedintia patriarhului Luca Hrisoveghi. Facem precizarea ca la inceput, nu toti crestinii posteau in acelasi mod si acelasi numar de zile - unii tineau un post aspru, altii mai usor, iar unele persoane posteau numai sapte zile, in vreme ce altii sase saptamani.

Postul Craciunului nu trebuie falsificat

Cand vezi ca oamenii sunt preocupati sa gaseasca cat mai multe retete de post, e semn ca omul nu mai vede din el decat trupul. Uitam ca suntem chemati sa postim nu numai de bucate, ci si de pacate. Exista mai multa preocupare pentru indelunga pregatire a mancarurilor, decat pentru stergerea din inima a cuvintelor si faptelor care ne-au tulburat.

Nu e nimic rau in a-i impartasi aproapelui o reteta de post, dupa cum nu este rau sa mananci. Insa, atunci cand la finalul postului ramai doar cu o reteta de post, denota ca avem un suflet mort in aceasta viata.

Postul Craciunului nu are menirea de a face din noi bucatari, ci de a ne curati de patimi. Nu mi-a fost dat sa aud ca in cadrul unei predici sa se rosteasca o reteta de post. Sigur, nici nu-mi doresc, caci nu stau de vorba cu Dumnezeu ca sa fiu inspirat in a gasi cel mai potrivit mod de a aseza o leguma langa alta. Stau de vorba cu El, ca sa ajung la asemanarea cu El. Iar daca patima a fost definita ca un atasament "irational" fata de trup, postul are rolul de a elibera trupul de sclavia patimilor.

Sa retinem: trupul prospera doar in masura in care sufletul slabeste si sufletul prospera in masura in care trupul slabeste. Postul restaureaza aici si acum starea in care se afla Adam inainte de caderea in pacat: era vegetarian si nu era rob nevoilor trupului.

A nu manca mult, dar a ravni mancaruri rafinate, e semn ca firea omului e imbolnavita. In acest caz, Avva Dorotei marturiseste: "Cand un asemenea gurmand mananca ceva ce-i place, e pana intr-atat de stapanit de placerea sa, incat o tine mult timp in gura, o plimba incoace si incolo si n-o inghite decat cu greu, din pricina placerii pe care o incearca".

Dar nu doar prin restrangerea cantitativa a hranei si prin abtinerea de la anumite categorii de alimente se obtine tamaduirea firii omenesti. Caci nu este niciun castig sa stim ca unii au postit saptamani intregi, dar au refuzat sa-si imbratiseze si sa le vorbeasca semenilor cu care s-au certat.

Asadar, a reusi sa ai parte de o mancare rafinata in post, nu inseamna altceva decat sa cauti satisfacerea poftelor si placerilor legate de macare. Asta inseamna sa pretuiesti mai mult darurile din creatie si mai putin sau chiar deloc Creatorul. Si asa repetam greseala lui Adam si a Evei.

In timpul Postului Craciunului nu suntem chemati sa reducem hrana de dulce si sa punem in locul ei cat mai multe produse de post. Scopul postului nu este sa ne infranam de la anumite bucate de dulce pentru a ne satura cu unele de post.

In concluzie, postul nu trebuie sa se rezume la a schimba felurile de mancare, ci el trebuie sa aduca schimbarea mentalitatii, a intentiilor, a atitudinilor, a a relatiilor noastre cu Dumnezeu, cu semenii si cu lumea materiala.

Sfantul Ioan Gura de Aur zice: "Postiti? Aratati-mi-o prin fapte. Cum? De vedeti un sarac, aveti mila de el; un dusman, impacati-va cu el; un prieten inconjurat de un nume bun, nu-l invidiati; o femeie frumoasa, intoarceti capul. Nu numai gura si stomacul vostru sa posteasca, ci si ochiul, si urechile, si picioarele, si mainile voastre, si toate madularele trupului vostru. Mainile voastre sa posteasca ramanand curate si de hrapire si de lacomie. Picioarele, nealergand la privelisti urate si in calea pacatosilor. Ochii, neprivind cu ispitire frumusetile straine"...

Sa ne daruiasca Dumnezeu putere sa ne hranim in Postul Craciunului mai putin material si mai mult duhovniceste. Post cu bucurii.

Adrian Cocosila

14 Noiembrie 2011

Vizualizari: 94457

Voteaza:

Postul Craciunului nu trebuie falsificat 4.85 / 5 din 27 voturi. 30 review utilizatori.

Comentarii (30)

  • Andrei PanaitPostat la 2014-11-13 16:29

    "Totodată, suntem datori să ţinem nu numai rânduiala postului de bucate, ci să ne şi înfrânăm şi de la tot păcatul, astfel încât, după cum postim cu pântecele, să postim şi cu limba, ocolind grăirea de rău, minciuna, vorba deşartă, batjocura, mânia şi, în genere, orice păcat pe care îl săvârşim cu limba. Este şi un post al ochilor: să nu vedem lucruri deşarte, să nu căpătăm îndrăzneala privirii, să nu stăruim privindu-i pe ceilalţi cu obrăznicie. De altfel, şi mâinile şi picioarele trebuie împiedicate de la tot lucrul rău". (Avva Dorotei al Gazei)

  • Relu NemetiPostat la 2012-11-15 22:49

    Multumesc!Doamne ajuta!

  • bogdanel ionel serbanPostat la 2012-11-13 22:35

    Postul este un antrenament pentru soldatii din oastea crestina. Infranarea de la mancare sau anumite feluri de mancare impreuna cu rugaciunea ajuta la trezvia mintii. Crestinul este intr-o stare de veghe. Cand da sa faca raul pentru ca este in acea stare de veghe poate sa stopeze/intrerupa acea actiune. Pentru inceput e buna si infranarea de la mancare.

  • volodia macoveiPostat la 2012-11-13 18:19

    ...hmmm! orice problema legata de post este legata de o dezbatere mult mai complicata asupra infranarii (apropos, ma simt cumplit sa vad ca aici se publica fara diacritice, deci in alt scris decat cel al limbii romane! o sa scriu la fel, doar pentru ca sunt obligat sa fac asta). Infranarea nu este in obisnuinta omului modern, pentru ca standardele estetice si morale ale vietii sale sunt tocmai ale castigului imediat, cu orice pret, exemplele celorlalti fiind umilitoare. Tocmai de aceea, postul , paradoxal, nu pierde, ci castiga in valoare. Si asta pentru ca cel care va posti limpede la minte, constient, va face asta din ratiuni aproape duhovnicesti. Infranarea inseamna sa iesi din grup, din mersul lumii, si sa te hotarasti sa faci asa cum iti spune sufletul, in ratiunea sa subtila, si nu asa cum merge lumea. Postul, inainte de a fi valoare spirituala, este valoare a schimbarii felului de a trai. Zic si eu...

  • Andreea AsPostat la 2012-11-13 12:49

    Foarte adevarat! Doar ca nu trebuie sa renuntam la rau doar in post. Aceasta este minciuna diavolului. Trebuie sa facem voia lui Dumnezeu in fiecare zi. Dar nu putem prin sfortari proprii. De aceea, avem nevoie sa fim nascuti de sus, din Dumnezeu, adica sa-L primim constient pe Hristos in inimile noastre si sa Il rugam sa ne schimbe, sa ne ajute sa traim o viata radical noua. Trebuie sa ne pocaim. Pocainta inseamna schimbarea inimii, a gandirii si a comportamentului, DAR DOAR prin puterea Duhului Sfant. Cateva referinte biblice : Sf Evanghelie dupa Ioan, capitolul 3, 2 Epsitola Corinteni, cap 5, versetul 17, Epsitola Efeseni capitolul 2, vers 8-9, Apocalipsa capitolul 3, versetul 20. Domnul sa ne ajute pe toti la aceasta! Imi cer scuze daca acest mesaj ofenseaza pe cineva. Nu doresc acest lucru. Nu sunt mai buna ca altii. Numai harul lui Iisus m-a salvat. Vreau doar ca El sa ne ajute sa cunoastem adevarul, ca sa nu ne inselam, crezand ca suntem mantuiti si la sfarsit sa auzim : Niciodata nu v-am cunoscut. Departati-va de Mine, voi toti care ati lucrat faradelege.

  • costel popescu Postat la 2012-11-13 11:41

    "Postul este hrana sufletului; si dupa cum hrana trupeasca ingrasa trupul, tot asa si postul face mai puternic sufletul, il face mai usor, ii da aripi, il face sa stea la inalţime, sa se gandeasca la cele de sus si sa se ridice mai presus de placerile si dulceţile acestei vieţi. Si dupa cum corabiile usoare strabat mai iute marile, iar daca sunt incarcate peste masura se scufunda, tot asa si postul face mai usoara mintea si o pregateste sa strabata cu usurinţa oceanul acestei vieţi; o face sa se indragosteasca de cer si de cele din cer, sa socoteasca o nimica pe cele din lumea aceasta si sa treaca pe langa ele cu mai multa nepasare decat pe langa umbra si vis". (Sfantul Ioan Gura de Aur)

  • Marcu AdrianPostat la 2012-11-13 09:19

    Multumim pt. acest articol plin de invatatura. Dumneze sa va Binecuvanteze.

  • Marioara MihelePostat la 2011-11-18 18:36

    Bunul Dumnezeu sa ne ajute sa putem tine postul ,pentru a putea sa ne purificam sufleteste si trupeste .

  • Tudor StefanPostat la 2011-11-15 20:20

    Dumnezeu sa ne ajute spre a putea tine un post in adevaratul sens al cuvantului. Si nu uitati sa va rugati deoarece prin post si rugaciune putem birui.

  • Constanta SzlavicsPostat la 2011-11-14 20:35

    Multumesc mult pentru articol,este o mangaiere de suflet care ne ajuta. Bunul Dumnezeu sa fie cu noi cu toti!

  • Sinziana MoldovanPostat la 2011-11-14 18:00

    Doamne ajuta! Frumos articol! Vreau sa-i raspund d-nului Stefan Olaru, din cate stiu si eu, ca postul Craciunului nu este atat de aspru ca al Pastelui, de aceea in fiecare sarbatoare, sambata si duminica este dezlegare la peste. De ce? Pentru ca iarna nu mai avem acces la legume proaspete(nu ma refer la cele din supermarket care nu sunt naturale, ci crescute in sere) si atunci corpul are nevoie de surse de energie. Ganditi-va ca atunci cand s-au facut aceste randuieli lumea muncea fizic mult mai mult si trebuia cumva compensat. De ce peste si nu altceva? Pentru ca desi pestele este o carne usoara, el are destul de multe proteine. In concluzie, corpul are nevoie de energie, dar din cele mai usoare mancaruri. Sper sa va fie de folos! Iertati-ma daca v-am suparat!

  • Vasa NastaPostat la 2011-11-14 12:52

    Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu ajuta-ma sa scot din sufletul meu toate patimile si gandurile rele care m-au tulburat pana in clipa aceasta si sa incept Sfantul Post cu ganduri curate si sa fac Voia Ta cea Sfanta ! Amin. Va multumesc pentru continutul articolului care este instructiv pentru suflet !

  • Luminita-Mirela MireaPostat la 2011-11-14 12:16

    “Tot ceea ce face omul se zadarniceste daca nu o face din dragoste pentru Dumnezeu si semenul sau. Daca posteste si se mandreste cum ca ar face ceva, se pierde postul sau.” Cuviosul Paisie Aghioritul Doamne, ajuta! Multumim pentru acest articol, pentru toata invataturile pe care le putem desprinde din citirea lui. Multa sanatate!

  • DUMITRU ALBUPostat la 2011-11-14 11:59

    ma inclin deci in fata tuturor semenilor mei pe care i-am indurerat cu vreo vorba, fapta necugetata vruta sau nevruta, intind mana catre Slava Lui si rog iertarea pacatelor mele,umblarea in Numele lui Isus, multumire aduc pentru ceea ce sunt, pentru drumul drept pe care El m-a asezat, veghez la venirea Lui si incerc sa indrum sufletele apropiate mie catre mantuire, in numele eTatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si in vecie, Amin! ASEVAR GRAIESTI LUCIA WERNER. GRESIM MULT CELORLALTI DIN BISERICA SI LUCRAM PUTIN SPRE INDREPTARE. OMUL ARE DE DUS O LUPTA CU SINELE PANA LA MOARTE.

  • stefan olaruPostat la 2011-11-14 11:49

    asa este,nu cum inteleg sectantii postul nu se reduce doar la mancare, cum spune si apostolul Pavel, trupul se lupta impotriva duhului si duhul impotriva trupului,iar postul tocmai asta inseamna si anume suprematia duhului asupra trupului caci altfel daca ajunge sa-l conduca trupul pe suflet omul decade devine dobitoc(nu vei vedea un caine infometat ca rabda de foame cu friptura la bot)pentru ca animalul indeplineste niste necesitati fiziologice mananca cand ii e foame bea cand ii e sete doarme cand ii e somn ,dar omul are ratiune are vointa libera,altfel se implinesc cu el cuvintele din ps.48”omul desi in cinste fiid n-a priceput,s-a alturat dobitoacelor si s-a asemanat lor”.apropo de post,domnule Adrian,personal apreciez cea ce scrieti,am o intrebare,dece se face deslegare la peste in post,oare calugari care nu au voie niciodata carne mananca peste?de ce tocmai peste si nu altceva?cum invata BISERICA ORTODOXA?daca m-ar intreba un sectant nu stiu ce sa raspund,va multumesc!

  • Irina S. Postat la 2010-11-15 22:18

    E chiar folositor un text d-asta la inceput de post, sa ne aminteasca sa nu o luam pe cai gresite.. Sa pornim cu bine. Multumim!

  • lucia wernerPostat la 2010-11-15 20:19

    ma inclin deci in fata tuturor semenilor mei pe care i-am indurerat cu vreo vorba, fapta necugetata vruta sau nevruta, intind mana catre Slava Lui si rog iertarea pacatelor mele,umblarea in Numele lui Isus, multumire aduc pentru ceea ce sunt, pentru drumul drept pe care El m-a asezat, veghez la venirea Lui si incerc sa indrum sufletele apropiate mie catre mantuire, in numele eTatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si in vecie, Amin!

  • Vasa NastaPostat la 2010-11-15 19:37

    Minunate sunt lucrurile Mainilor Tale Doamne si nici un cuvant nu este de ajuns intru Multumirea Slavei Tale ! Ajuta-ma Doamne Iisuse Hristoase sa iubesc mai mult si daruieste-mi posibilitatea de a oferi celor nevoiasi intru Slava Ta ! Amin.

  • mihaela botaPostat la 2010-11-15 19:25

    Laudat sa fie IIsus si Maria Frumos articolul mai ales daca este citit si cu ochii sufletului nu doar cu cel al trupului.

  • Rodica MurariuPostat la 2010-11-15 17:27

    "Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca nu trebuie sa savarsim postul cu mainile goale: "Cand cineva iti va zice: "Eu am tinut tot postul”, raspunde-i: "Eu aveam un dusman si m-am impacat cu el, obisnuiam sa barfesc si m-am oprit.”- De mare folos . Frumos articol.

  • Postat la 2010-11-15 11:39

    sa ne ajute dzeu sa ne purificam sufletele,lucrul ce-l mai important in fata LUI,,,,,SA PUTEM DA MANA DE PACE UNUL K ALTUL si sa putem ierta gresitilor nostri,,dzeu va binecuvanteze pe toti,,

  • Desanca TismanarPostat la 2010-11-14 18:39

    Postul=Invatarea unei lectii grele, ce are titlul:"Iarta-l pe cel care ti-a gresit","Mangaie-l pe cel care te-a lovit","Saruta-l pe cel care te-a scuipat","Binecuvanteaza-l pe cel care te-a blestemat"...

  • Ana-Maria LupuPostat la 2010-03-09 21:06

    pt adrian savin DEsi este cam tarzie postarea mea,caci tu ai postat intrebarea in noiembrie....totusi indraznesc sa scriu un raspuns la intrebarea ta.Ultimul citat vrea sa spuna ca adevaratul post nu inseamna doar infranarea de la mancare,ci inseamna infranarea de la patimile sufletului,inseamna iertare atunci cand critici sau judeci pe cineva care crezi tu ca a gresit fata de tine,inseamna infranare de la barfit,inseamna sa iti iubesti vrajmasii asa cum Iisus ne-a spus sa facem ca sa ii semanam Lui.Cand vom ajunge sa ne binecuvantam "dusmanii" vom fi ajuns sa Ii semanam celui care ne-a dat viata.Postul inseamna schimbare in bine,iertarea semenilor nostri asa cum si El ne iarta pe noi.Amin!

  • adriana alboPostat la 2010-02-18 20:57

    sa-l laudam pe hristos dumnezeul nostru ,si el sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca cu bunatatile lui . si eu ma bucur ca am putut citi aceste cuvinte frumoase eu postesc asa cum pot dar ma gandesc cu glasul inimi la dumnezeu sa binecuvanteze familia mea cu daruri de sanatate ,bucuri ,prosperitate prin dragostea puteri sfinte a bunului dumnezeu . doamne ajuta

  • Alexandra VieriuPostat la 2010-02-17 13:42

    Articolul asta ar trebui sa-l citeasca toti crestinii,sau cei care se bat cu pumnu'-n piept ca ei sunt mai crestini decat altii!!!

  • andrei savin Postat la 2009-11-25 22:28

    Frumos articolul!
    Dar eu nu am inteles ultima parte ""Cand cineva iti va zice: >, raspunde-i: >". La ce se refera? Multumesc!

    Andrei Savin

  • lorena savinPostat la 2009-11-24 15:19

    Multumim ca ne-ati amintit ce inseamna sa postesti. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

  • COSTICA MALAIPostat la 2009-11-23 23:08

    Postul de mincare este dat pentru slabirea trupului ca sa stapineasca sufletul cel temator de Dumnezeu si asatfel omul cu sufletul temator de Dumnezeu fa face si faptele placute Lui.
    Schimbind retete de bucate si imbuibindu-ne cu mincare de post nu am facut nimic ,nici vegetarieni nu ne putem numi ca acestia sint mai cumpatati si uite asa ajungem bataia de joc a diavolului

  • dimitri aaaaaPostat la 2009-11-23 21:07

    frumos articol!
    multumim, ne aminteste ce inseamna postul cu adevarat :)

  • aurora sabauPostat la 2009-11-23 17:56

    laudam pe iisus numai vorbe bune ,ganduri bune sa ne ajute bunul dumnezeu sa le putem implini ca rasplata faptelor bune este fara masura . aurora sabau

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE