Ziua femeii sau ziua mamei

Ziua femeii sau ziua mamei Mareste imaginea.

Nevoia omului modern de a fi sarbatorit isi face vadita prezenta in fiecare luna, in fiecare anotimp, cu diverse sarbatori - mai mult sau mai putin crestine. Primavara debuteaza din acest punct de vedere cu o sarba­toare inchinata femeii in a opta zi a lunii martie care s-a fixat in constiinta oamenilor fara ca acestia sa-si puna intrebarea de ce tocmai ziua de 8 martie, ce s-a petrecut in aceasta zi ?

Este o zi aleasa conventional, dar asezata nu intam­plator inaintea unui mare praznic crestinesc Buna Vestire. Politica amintitului regim ateu era una vicleana, anume de a umbri sarbatorile crestinesti prin asezarea altor sarbatori populare inaintea acestora si incetul cu incetul sa le stearga din constiinta oamenilor.

Aceasta strategie a prins din pacate in societatea romaneasca, care a ramas cu aceste "false sarbatori" chiar si dupa ce regimul comunist a cazut, ba mai mult a mai impor­tat un lot proaspat de sarbatori din occident care nu au nimic in comun cu spiritualitatea adanc crestina a poporului roman - vezi sarbatori ca "Ziua indragostitilor", "Halloween".

Chipul mamei lumineaza sufletul oricarui om care a avut parte de dragoste din partea acesteia si toata viata ii poarta in inima cele mai alese sentimente.

Modelul prin excelenta de mama este cel al Fecioarei Maria, in bratele careia isi gasesc alinare toti cei oropsiti si impovarati. In ea se descopera pentru fiecare femeie chipul original al feminitatii si afectiunii materne.

Prin Sfanta Fecioara s-a reabilitat neamul omenesc, prin "Fie!" de la Buna Vestire s-a corectat refuzul de a asculta porunca divina randuita in Eden, prin Fecioara Maria "noua Eva" a fost ridicat blestemul cazut peste neamul ome­nesc, a fost reabilitata femeia.

Zamislirea dumnezeiescului Prunc a aratat vocatia cea mai inalta a femeii, aceia de a fi mama. Multe femei din zilele noastre nu vor insa sa-si mai aduca aminte de aceasta chemare la maternitate care le da dreptul si marele privilegiu de a fi "impreuna lucratoare cu Dumnezeu".

Toate femeile se serbeaza si doresc a fi felicitate in ziua de 8 martie, de "ziua femeii" dar nu toate pot raspunde la intrebarea: Care este motivul sarbatoririi ?

Demersul nostru se doreste a fi o restabilire a sensu­lui original si adevarat al sarbatorii femeii, care pentru crestini este pe 25 martie, de Buna Vestire. Aceasta este adevarata zi a femeii, mai mult este ziua mamelor, a tuturor mamelor care au adus pe lume viata si care s-au ostenit sa o ocroteasca si sa o desavarseasca curat.

Un sfant parinte al Bisericii noastre spunea: "Dati-mi mame crestine si voi schimba fata lumii!" Si pentru a con­templa chipul unei astfel de mame crestine, iata in contin­uare cum isi aduce aminte Parintele Petroniu Tanase - staretul Schitului romanesc Prodromu, de la Sfantul Munte - de "icoana smerita a mamei sale":

"In toata viata ei a fost profund credincioasa. Sarbatorile le tinea cu mare sfintenie, chiar si pe cele mai mici. Desi nu stia carte, avea socotelile ei si stia din vreme si fara gres toate sarbatorile, posturile si pomenirile anuale ale celor raposati.

Milostenia ii era grija de capetenie. Pe straini ii chema de pe drum, ii ospata si-i odihnea. Nici un sarac nu pleca cu mana goala. Tata o mai mustra uneori ca-i prea cu mana sparta. Pomenirile mortilor le tinea cu mare sfintenie, in fiecare sambata de dimineata dadea de pomana pentru cei adormiti: un blid cu lapte sau cu mancare, o cofa de apa dusa unei vecine. (...)

Era gospodina neintrecuta. Ea torcea, ea tesea. Ne facea singura toata imbracamintea: camasi, sumane, opinci, precum si toalele si asternuturile din casa. Ea la vite, ea la ogor; pana ce au crescut copii mari, ea la toate. A avut de crescut opt copii, sase fete si doi baieti, si ne-a crescut cu frica de Dumnezeu, cu respect fata de oameni si cu cinste. Nu cruta batul cand nu eram in randuiala.

Evlavia, credinta, implinirea datoriilor crestinesti traditionale ii erau firesti, izvorau din toata fiinta ei. Dragostea de Dumnezeu, mila, modestia, de asemenea (...) In Joia Mare a plecat de dimineata de acasa, iar cand s-a intors si am intrebat-o, am aflat cu mare surprindere ca fusese la o vecina bolnava, ii dusese un dar si-i spalase picioarele in amintirea smereniei Domnului de la Cina. "Domnul Hristos sa spele picioarele ucenicilor, iar eu sa nu fac nimic pentru El! Am facut si eu macar atata, am spalat picioarele Marioarei lui Gavril, care zace in pat, si i-am tras o pereche de coltuni noi in picioare." In Vinerea Mare toata ziua a fost cu ochii inlacrimati." Cand ma gandesc - imi spunea ea - cate a indurat Domnul Hristos pentru noi, imi vine sa plang si sa racnesc de durere."

Batrana si suferinda, nu lipsea niciodata de la sfanta biserica. Aveau un obicei gospodinele mai tinere, sa sarute mana batranelor si a vaduvelor si sa le strecoare cate un ban in mana. Odata m-a intrebat daca este bine ceea ce face ea. "Niciodata - mi-a zis - n-am cheltuit acesti bani pentru mine, ci cumpar cu ei lumanari si le aprind la Maica Domnului, iar acasa fac cate zece matanii de fiecare franc, pentru sanatatea cui mi i-a dat."

A trecut la cele vesnice dupa o suferinta de cateva luni. Inca inainte de Postul Sfintilor Apostoli a atras atentia surorii Glicheria: "Sa chemi pe parintele Ionica sa ma spovedeasca si sa ma impartaseasca." A postit, s-a spovedit si s-a impartasit. Sambata s-a laut dupa obicei si, in timp ce se pieptana, i-a zis Glicheriei: "Ada fuga tulpanul sa ma imbrobodesc, ca uite, vin pe carare trei femei in alb. " "Unde-s mama?"- zise Glicheria, uitandu-se pe fereastra si nevazand pe nimeni. "Lasa - ii zise ea - ca au treaba cu mine."(...) Apoi a devenit vesela cum nu era de obicei si a inceput sa cante cantari auzite la biserica: "Hristos a inviat", "Cati in Hristos v-ati botezat" ."Nasterea Ta Hristoase", Troparul Rusaliilor si altele. Si se ruga mereu: "Doamne lisuse Hristoase, miluieste-ma pe mine, pacatoasa"; "Doamne nu cu mania ta sa ma mustri, nici cu urgia Ta sa ma certi."

In ultima zi, luni si noaptea spre marti n-a mai dormit deloc, ci s-a rugat mereu in soapta. Apoi i-a spus Glicheriei: "Sa-mi faci pomenire frumoasa, cu coliva, cu prescuri, cu flori si busuioc..." apoi a soptit "Iarta-ma!", apoi s-a intors pe o parte si a adormit ca in somn. Sufletul ii zburase din vasul de lut atat de chinuit de dureri si de necazuri. Fata ii era linistita si un zambet ii incremenise pe buze." (Din volumul "Icoane smerite din Sfanta Ortodoxie romaneasca", Editura Bizantina, Bucuresti, 2003.)

Aceste chipuri de mame sfinte sunt podoabele cele mai scumpe care se pot aseza in sufletul unui copil. Chipul mamei poate fi iata, icoana cea mai gingasa in care se descopera Dumnezeu.

La tara, batranii puneau fotografiile parintilor lor ala­turi de icoane, nu pentru ca-i indumnezeiau, ci pentru ca-i stiau alaturi de sfintii la care s-au inchinat toata viata cu credinta.

Ce se cuvine deci sa serbam cu mare fast, "Ziua femeii" sau Buna Vestire "Ziua mamei" ?

Sa ne intoarcem la traditiile noastre crestinesti si romanesti, care au facut sa dureze acest popor pana astazi, si sa le sadim si-n inimile cele curate ale urmasilor nostri . Marele nostru geograf, crestin si bun patriot Simion Mehedinti spunea: "Un neam si un popor atata pretuieste cat a invatat din Evanghelie!" Parafrazandu-l, am putea afirma ca valoarea unui neam se vadeste in numarul de mame crestine.

Parintele Teofil Anastasoaie

15 Februarie 2010

Vizualizari: 29972

Voteaza:

Ziua femeii sau ziua mamei 4.70 / 5 din 10 voturi. 11 review utilizatori.

Comentarii (11)

  • adriana gheorghePostat la 2013-03-11 09:44

    Este frumos sa serbam si ziua femeii si ziua mamei ,femeia a devenit mama si da nastere la prunci.........cu multa dragoste si daruire.Doamne ajuta sa vedem numai lucrurile frumoase din toate Sarbatorile crestin ortodoxe si sa luam numai ce este spre folos din aceste comentarii, dupa mine foarte folositoare si de suflet.

  • Ionel Cojocariu Postat la 2013-03-10 13:23

    Postez comentariul înainte de a citi articolul. Sunt oarecum plin de năduf faţă de aceste sărbători folosite de comercianţi pentru a-şi rotunji veniturile, care nu au nimic sfânt în ei, care nu urmăresc decât scopuri mercantile! Am avut naivitatea să cred că toate femeile merită să fie privite cu multă iubire, măcar de 8 martie. Bun, ştiţi ce am făcut? Vineri seară, pe 8 martie, în Gara de Nord, am cumpărat o geantă (poşetă) pentru fata mea şi o bluză pentru soţia mea. Am adăugat un pic la preţ menţionâd chiar "Şi dvs. sunteţi femeie, lăsaţi restul că nu am nevoie de el!" Am fost însoţit de un zâmbet cuceritor şi un mulţumesc care m-au făcut fericit. În seara aceeleiaşi zile am ajuns acasă şi am dat fetelor mele acele mici atenţii. Au fost fericite. Mi-au spus că am gusturi bune, că mă pricep, mă rog, acele minciunele care ne fac fericiţi. A doua zi am constatat că fermoarul de la poşetă era defect. Bluza era agăţată şi avea nişte "ochiuri" datorate prezentărilor repetate . . .Chiar contau atât de mult acei câţiva lei? Eram dispus să dau mai mult pe acele lucruri, dar să creez o bucurie întreagă. De ce sunt luat de fraier atunci când vreau să creez cuiva o bucurie? Iertaţi-mă, nu vreau să vă supăr dar . . .de ce?

  • mihaela lemnaruPostat la 2013-03-08 22:26

    Conteaza gestul acestei zi de 8 martie si ceea ce simtim si omagie in aceasta zi iubirea de mama si respectul femei.Fiecare zi e pretioasa si conteaza ce simtim .Dumnezeu cauta in sufletul omului...Iar ,,Buna Vestire ,,e zi inchinata Maicii Domnului,mijlocitoarea noastra catre Dumnezeu!

  • COSTICA MALAIPostat la 2013-03-08 15:53

    Astazi am ascultat ca de obicei radio Trinitas unde s-a vorbit in cuvinte frumoase despre aceasta zi 8 Martie .Sa o lasam asa sarbatorea femeii care de fapt pe ,ea femeia, o putem serba de mai multe ori caci ,ea femeia ,este una din cele mai frumoase si gingase Creatii a lui Dumnezeu ,care , se face in mod minunat si ea partasa la creatia lui Dumnezeu prin nastere de prunci.Sa fiti sanatoase si sa ave-ti multe zile senine si fericite dragile noastre FEMEI.Doamne ajuta.

  • Marian Nicolae StanicelPostat la 2013-03-08 12:03

    Eu incerc sa ma schimb pe mine, poate e greu sa schimbi pe cineva sa nu mai de flori de 8 martie poate e greu sa poti schimba pe cineva sa il faci sa se simta util chiar daca nu poate avea copii dar cu siguranta ar trebui sa fie usor sa ne schimbam pe noi insine, eu incep cu mine, sa ne ajute Dumnezeu pe fiecare in parte sa ne mantuim sa sa urmam calea cea dreapta . Iertare daca gresesc si supar pe cineva

  • Dumitrescu CameliaPostat la 2013-03-08 11:15

    Eu stiu ca este ziua MAMEI

  • Loredana PopoviciPostat la 2013-03-08 10:21

    Cred ca am putea avea 2 sarbatori. Ziua Femeii crestine, in Duminica Mironositelor si ziua mamei Crestine: de Bunavestire. Dar cel mai important e ca sa cei care ne inconjoara: copii, soti, colegi sa nu uite macar una din aceste doua. Caci nu se poate sa desfintezi o sarbatoare necrestina si sa nu cauti sa o inlocuiesti cu una crestina.

  • Cristina CerneaPostat la 2010-03-25 16:48

    As vrea doar sa va intreb: Voi stiti cum se simte o femeie care nu poate avea copii in ziua de 25 martie? Cand i se aduce aminte tocmai de acest lucru: vestea sosirii unui prunc? Va rog din suflet, amintiti-va si de femeile de langa voi care sufera pentru ca nu au putut/nu pot avea copii! Eu as sugera ca zi a femeii(crestine)- ziua femeilor mironosite. E mai neutrala si nu indurereaza pe nimeni.

  • Carmen CPostat la 2010-03-08 18:30

    Cred că datele calendaristice îşi pierd din însemnătate atunci când vorbim de valori spirituale...ar trebui să avem puterea să ţinem în suflet în fiecare clipă semnificaţia unei sărbători religioase - 8 sau 25 Martie...este vorba de sărbătorirea unor valori, simboluri cu puternică încărcătură spirituală. Se poate să greşesc, dar cifra nu-mi spune prea multe. Ceea ce într-adevăr mi se pare trist - trecerea în profan a unei sărbători religioase. O copie superficială, dusă în derizoriu, modelată pe un calapod îngust. şi problema este iar mediatizarea.... dar mai cred că dincolo de măturarea valorilor de către mass-media, totusi omul are o "chemare interioară" care îl ajută să cearnă accesoriul de esential, falsul de autentic, fireşte în timp, printr-o experienţă individuală. Restul e o chestiune de alegere...

  • ICE TEAPostat la 2010-03-08 00:09

    Sunt lucruri pe care nu le putem schimba dar le putem transforma asa cum au facut crestini de odinioara.Daca de ziua indragostitilor am pune in evidenta motivul pentru care a murit Sfantul Valentin? Daca de 8 martie am pune in lumina rolul religios-moral al femeii si al familiei ? Daca de halloween am pune in evidenta consecinta pacatului si importanta rugaciuniilor Bisericii pentru cei adormiti ?Trebuie dat un sens crestin lumii in care traim. Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toti.

  • Postat la 2010-03-07 21:15

    Demersul dumneavoastra este demn de lauda,va felicit si ma alatur si eu pentru ca ziua femeii crestine sa se serbeze pe data de 25 Martie. Ce ne facem cu preotii care ne zic la multi ani si ne dau flori de 8 Martie? Oare nu dansii ar trebui sa fie primi care sa inceapa sa schimbe acest obicei? Sa ne ajute Maica Domnului sa implementam cat mai curand adevarata zi (internationala)a MAMEI crestine.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE