Martisorul - origine si semnificatie

Martisorul - origine si semnificatie Mareste imaginea.

In vechime, pe data de 1 martie, martisorul se daruia inainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor - fete si baieti deopotriva. Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric. Snurul era fie legat la mana, fie purtat in piept. El se purta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: se aude cucul cantand, infloresc ciresii, vin berzele sau randunelele. Atunci, martisorul fie se lega de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc, fie era aruncat in directia de unde veneau pasarile calatoare, rostindu-se: "Ia-mi negretele si da-mi albetele".



Unele legende populare spun ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte.

Cu timpul, la acest snur s-a adaugat o moneda de argint. Moneda era asociata soarelui. Martisorul ajunge sa fie un simbol al focului si al luminii, deci si al soarelui.

Poetul George Cosbuc, intr-un studiu dedicat martisorului afirma: "scopul purtarii lui este sa-ti apropii soarele, purtandu-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ti-l faci binevoitor sa-ti dea ce-i sta in putere, mai intai frumusete ca a lui, apoi veselie si sanatate, cinste, iubire si curatie de suflet. Taranii pun copiilor martisoare ca sa fie curati ca argintul si sa nu-i scuture frigurile, iar fetele zic ca-l poarta ca sa nu le arda soarele si cine nu le poarta are sa se ofileasca."

Cu banul de la snur se cumparau vin rosu, paine si cas proaspat pentru ca purtatorii simbolului de primavara sa aiba fata alba precum casul si rumena precum vinul rosul.

Despre istoricul martisorului, Tudor Arghezi afirma in volumul "Cu bastonul prin Bucuresti": ".La inceput, atunci cand va fi fost acest inceput, martisorul nu era martisor si poate ca nici nu se chema, dar fetele si nevestele, care tineau la nevinovatia obrazului inca inainte de acest inceput, au bagat de seama ca vantul de primavara le pateaza pielea si nu era nici un leac. Carturaresele de pe vremuri, dupa care au venit carturarii, facand "farmece" si facand si de dragoste, au invatat fetele cu pistrui sa-si incinga grumazul cu un fir de matase rasucit. Firul a fost atat de bun incat toate cucoanele din mahala si centru ieseau in martie cu firul la gat.

.Vantul usurel de martie, care impestrita pleoapele, nasul si barbia, se numea martisor si, ca sa fie luat raul in pripa, snurul de matase era pus la zintii de mart. Daca mai spunem ca firul era si rosu, intelegem ca el ferea si de vant, dar si de deochi."

Mentionam ca la geto-daci anul nou incepea la 1 martie. Astfel, luna Martie era prima luna a anului. Calendarul popular la geto-daci avea doua anotimpuri: vara si iarna. Martisorul era un fel de talisman menit sa poarte noroc, oferit de anul nou impreuna cu urarile de bine, sanatate, dragoste si bucurie.

Astazi, valoarea martisorului incepe sa fie data doar de creatia artistica. Se confectioneaza din orice si poate sa semnifice orice. Doamna Irina Nicolau afirma "Candva, credeau in puterea magica a martisorului. Acum nu mai cred. Candva, oamenii credeau ca o baba a urcat la munte cu 12 cojoace si a inghetat. Acum nu mai cred. Si nici nu vor mai crede vreodata. Tot ce pot e sa cunoasca povestea. Atat."

Sursa: CrestinOrtodox.ro

.
Pe aceeaşi temă

01 Martie 2017

Vizualizari: 276649

Voteaza:

Martisorul - origine si semnificatie 4.94 / 5 din 16 voturi. 24 review utilizatori.

Comentarii (24)

  • Nicoleta Mija Benos Postat la 2016-02-29 14:28

    Mărţişorul simbol al renaşterii şi al iubirii!

  • Andrei CiprianPostat la 2014-02-28 14:04

    Foarte frumos spunea un parinte si anume ca cele doua culori alb si rosu semnifica cele doua firi ale Mantuitorului (cea dumnezeiasca si cea omeneasca). Chiar daca inainte martisorul se purta pt. noroc, farmece etc. astazi sa-l purtam cu gandul la Dumnezeu care s-a intrupat pt. a noastra mantuire si spre slava Preasfintei Treimi. Amin! :)

  • Hristache BiterePostat la 2013-03-02 18:26

    Traditie paganeasca sau nu,e una din traditiile cele mai pasnice,anuntand revenirea naturii la viata,si nu uitati un lucru,traditie venita de la geto-daci care credeau intr-un zeu unic.Eu traiesc in Spania am o fica,iar mama ei e din Ecuador amandoua poarta Martisor,martisoare cumparate de la un magazin Bulgaresc,cu toata parerea de rau sunt mai ieftine si mai frumoase decit cele pe care le vand magazinele romanesti,si da ,si ei sarbatoresc martisorul si iarasi, din pacate se pare ca tin la aceasta traditie mai mult decit noi.

  • Lucia BPostat la 2013-03-01 11:43

    E bine ca avem oportunitatea sa aflam despre originea aparitiei acestui obicei, pe care multi il practica doar din imitatie. Va urez sa aveti o primavara frumoasa, cu tot ce va doriti!

  • Lenuta PandaPostat la 2012-03-02 11:36

    Pareri si pareri,orice este traditional romanesc nu ne place, dorim doar sa dispara.De ce ? De ce suntem asa rai ? Va doresc la toti numai bine si multa intelepciune .

  • Adrian PadureanPostat la 2012-02-29 16:33

    Și la romani, pentru multe secole, anul nou începea pe 1 martie. Pe lângă faptul că începea un nou ciclu al naturii, vremea mai caldă permitea reluarea războaielor de unde numele lunii - Martius - după zeul războiului, considerat de asemenea tatăl mitic al poporului roman, fiind tatăl fraților Romulus și Remus.

  • Desanca TismanarPostat la 2012-02-29 15:00

    Imi place sa iau doar semnificatia buna , ma bucur de tot ce este frumos!VA doresc tuturor o primavara plina de SOARE si binecuvantare de la DUMNEZEU !

  • Vasa NastaPostat la 2012-02-29 14:53

    Bunul Dumnezeu sa ne daruiasca o primavara frumoasa si luminoasa in sufletele si trupurile noastre! Amin.

  • Marius Constantin CoceaPostat la 2012-02-29 13:28

    Nu am nimic cu aceste obiceiuri,dar sa faci ceva anume sau sa porti ceva ca nu mai ai ghinion sau sa ai noroc,mi pare ceva paganesc.noi suntem ortodocsi si nu avem nevoie de ceva anume pentru a ne fi bine( un obiect ceva, un simbol) ci avem nevoie de cerdinta in Sfanta Treime.asta ne poate salva de chinurile vsnice, nu un snur rosu sau mai stiu eu de care.acum ne mai arde de aceste lucruri, cand sfarsitul e mai aproape ca oricand.sa ne trezim!!! Amin!

  • costel popescu Postat la 2012-02-29 12:02

    "In trecut, fiecare categorie de varsta purta martisorul intr-o maniera specifica. Fetele de maritat faceau din martisor un adevarat colier. Pe firul alb cu rosu, ele treceau un ban de aur sau de argint, din salba mamelor, si-l legau apoi in jurul gatului. In aceasta varianta, martisorului i se adauga prestigiul simbolic al metalului pretios - aur sau argint -, care in mentalitatea populara semnifica stralucirea si caldura Soarelui si, respectiv, fecunditatea Lunii. Pentru fetele de maritat, martisorul devenea o amuleta aparatoare a integritatii fizice si mentale, dar si o podoaba, capabila a le spori frumusetea fizica. Copiii purtau martisorul legat la incheietura mainii drepte, ca sa-i apere de frig si de raceli si "ca sa nu-i scuture frigurile peste vara". Femeile casatorite nu purtau martisorul la vedere; ele il legau in jurul taliei, pe sub camasa, ca sa le ocroteasca "pantecele cel roditor de viata", la cele tinere, si sa le "intareasca salele", la cele batrane. Feciorii si barbatii purtau si ei martisoare. Cel mai adesea, martisorul se prindea la palarie sau la caciula, ca o podoaba, menita a-i proteja. In satul traditional se credea ca barbatii trebuie sa poarte astfel martisorul deoarece "barbatul este capul familiei" si trebuie aparat". (Doina Isfanoni)

  • Comanescu RamonaPostat la 2012-02-29 11:35

    Un articol interesant, pacat ca se pierd traditiile care tin de identitatea noastra ca si popor si prin care ne deosebim de celelalte natii ale lumii ! O primavara frumoasa tuturor !

  • Irina CRACIUNPostat la 2012-02-29 10:16

    Fiind vorba despre o traditie, nici nu mai conteaza cat de veche este.Este o traditie a poporului nostru.Ea trebuie pastrata si respectata.Nu trebuie alterata in nici un fel.Acest lucru inca il mai putem face. Gand bun, pentru o primavara frumoasa tuturor! Doamne ajuta!

  • lvlarian lPostat la 2011-03-01 23:31

    mda...o primavara si in suflet va doresc tuturor...oricum aghiuta se baga peste tot si sta asa de bine ascuns ca multi nici nu l cunosc...doar MARIANA PARAOANU a observat numele lui ,,NOROC''...care,foarte putini stiu ca a fost un drac...caruia i se jertfeau ,la pagani,copii nou nascuti... foarte bine sta el ascuns in multe,el aghiuta... Doamne ajuta sa l ocolim...cititi mai multe carti de Arhim.CLEOPA ILIE!!!

  • cristian ehupov Postat la 2011-03-01 15:39

    la origine este pagana...deci nu are ce cauta in crestinism sau sa-l introducem cumva in el ,mai ales ca era cunoscut ca talisman ce aduce noroc(asa cum a specificat si Mariana).Cred ca putem sarbatori inceputul primaverii daruind o floare(ghioceii)si nu numai astazi.In legatura cu zeul noroc citim la parintele Cleopa,iar un alt parinte spunea credinciosilor ca sa nu mai treaca pe pomelnic pe dracul noroc.....Doamne ajuta

  • ivanov alinPostat la 2011-03-01 15:14

    imi place aceasta traditie sper sa se pastreze :)

  • Dumitru DorinPostat la 2011-03-01 14:46

    Adevarat este ca anul geto-dacic incepea la 1 martie. Martore sunt lunile SEPTembrie, OCTOmbrie, NOIEmbrie, DECEmbrie. Deci, Sa fim sanatosi si voiosi in Noul AN!

  • Alina DragomirPostat la 2011-03-01 14:03

    Felicitari pentru articol! Din pacate si aceasta traditie s-a perimat de-a lungul timpului,ajungandu-se la comercializarea ei;la fel ca cele mai mari Sarbatori Crestine (Pastele-vezi "iepurasul care aduce cadouri" si Craciunul-vezi "Mos Craciun" cu sania trasa de reni,care,de asemenea,aduce cadouri). Persoanele inzestrate cu spirit de afaceri au speculat,in ultimele decenii,dorinta oamenilor de a-si darui cate ceva cu aceste ocazii,transformandu-le in perioade infloritoare (in buzunarul lor). Din pacate,aceasta este epoca in care traim.:( Va doresc o primavara binecuvantata!

  • Ioan AlbuPostat la 2011-03-01 11:32

    Îmi place simbolistica acestor șnururi și tare m-aș bucura să fie purtate amîndouă, unul la mînă(alb-negru), celălalt la gît(alb-roșu). Din păcate cei care produc aceste mici bijuterii parcă se chinuie să micșoreze șnurul ăla pînă ajunge subțire ca ața dentară.Arată kitchos, mai ales tinichelele alea aurite. Dacă se găsește un meșter popular să înnoade cîteva șnururi sănătoase și să producă cîteva monezi de argint, aur și din fier forjat pentru punga și dărnicia fiecăruia, ar fi binevenit.Poate cîte un soare stilizat pe ele sau o gărgăriță ori ghiocel..simbolurile primăverii și vieții. Pînă la urmă e o tradiție foarte frumoasă iar Dumnezeu nu se supără să vadă bucurie, mai ales dacă e comemorată creația sa.

  • ion mirosanuPostat la 2011-03-01 09:19

    În ani , mulţi ani , foarte mulţia ani , multe lucruri sau schimbat , cam totul , credinţa oamenilor s-a schimbat , o singură credinţă a rămas neschimbată şi nu poate fi schimbată deoarece are un final . Acest final noi îl aşteptăm . Tradiţiile sunt bune , nu ştiu cât de bune , pot spune doar atenţie în faţa cui puneţi aceste tradiţii căci ele au fost multe şi au fost schimbate ..........

  • Thoma DrizaPostat la 2011-03-01 09:02

    Este o traditie frumoasa si simbolica.Si in ortodoxisii din Albania exista o astfel de traditie, cu doua fire de lâna rasucite, colorate alb si rosu sunt legate in mâna care se numesc rozete.

  • Mariana Paraoanu Postat la 2011-03-01 08:55

    Si totusi nu are conotatii crestine, mai degraba pagane..."talisman care aduce noroc - zeul"...

  • Constantin BernathPostat la 2011-03-01 07:35

    Intr-adevar, am purtat si mai apoi am daruit (ca adult) martisoare, dar nu am cunoscut originea acestora. Felicitari pentru articol.

  • Vasa NastaPostat la 2010-03-01 15:58

    Tuturor crestinilor ortodocsi, le doresc: <O primavara frumoasa in suflet si calea sa le fie plina de viorele si ghiocei> ! Asa sa ne ajute bunul Dumnezeu ! Amin.

  • mihaela mazgaPostat la 2010-03-01 12:51

    Spun sincer ca nu am stiut pana in acest moment care este originea martisorului. Un comentariu foarte interesant. Din suflet multumesc autorului.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE