Pastele Blajinilor

Pastele Blajinilor Mareste imaginea.

In credinta populara, in lunea dupa duminica Tomei, se sarbatoreste Pastele Blajinilor. In folclor, Blajinii mai sunt cunoscuti si sub numele de Rohmani. Potrivit credintei populare, Blajinii fac parte din cei dintai oameni de pe pamant. Traiesc fara femeile lor, convietuiesc cu ele numai 30 de zile pe an in vederea procreatiei. Blajinii, incapabili de a face rau, s-ar afla dincolo de lumea vazuta, pe unde se varsa Apa Sambetei, in delta ei, pe Ostroavele Albe. Preocuparile Blajinilor sunt postul si rugaciunile pentru cei vii. Desi sunt virtuosi, nu stiu cum sa calculeze data Sfintelor Pasti. Oamenii le vestesc acestora ca a venit Pastele prin intermediul apei, aruncand pe ea coji de oua rosii.

In aceasta zi, in Botosani, batranii dadeau de-a dura oua rosii in amintirea Blajinilor, iar in Bucovina se manca la iarba verde, unde multe firimituri erau lasate sa cada intentionat pe pamant, intru pomenirea celor morti. In cele mai multe locuri din tara noastra, oamenii merg in aceasta zi la cimitire, dand de pomana oua rosii, pasca si cozonac si punand flori pe morminte.

De Pastele Blajinilor nu se pomenesc doar mortii cunoscuti pe linia ascendenta a unei familii, ci intregul neam al stramosilor comuni: Uitatii, Nestiutii, Albii.

Fiecare femeie aduce cu ea un stergar strans la un capat si legat cu o lumanare. Aceste stergare se daruiesc preotului care citeste pomelnicele.

Alte credinte despre Blajini

Exista si credinta ca ei provin din copii nebotezati, morti imediat dupa nastere. Alteori sunt priviti ca fiind cei care sustin stalpii pamantului. Fara Blajini, lumea s-ar scufunda in haos.

In unele versiuni, Blajinii sunt identificati cu urmasii celor care n-au mai reusit sa traverseze marea, atunci cand Moise a eliberat poporul evreu din robia egipteana, despartind apele. Acestia au ramas pe o insula foarte aproape de Rai, pe unde trece Apa Sambetei.

In Bucovina se spune ca "Blajinii sunt jumatatea de sus om, iar jumatatea de jos peste si traiesc intr-un parau; femeile si fetele lor canta foarte frumos, incat rasuna vaile de cantecele lor melodioase".

Exista credinta ca Dumnezeu a creat mai intai uriasii. Pentru ca se razboiau intre ei, Dumnezeu i-a lasat sa piara si i-a creat pe Blajini. Acestia fiind prea mici, au fost mutati pe lumea cealalta si apoi l-a facut pe om.

Blajinii sunt cunoscuti si sub numele de Rohmani. Potrivit cercetatorilor, numele de Rohmani vine din limba traca, de la supranumele Zeind-Roymenos (Sfantul Luminos) dat Cavalerului Trac, o zeitate prezenta in antichitatea dobrogeana, olteneasca si transilvana.

Pastele Blajinilor este o traditie netipiconala

In unele zone ale tarii, preotii sunt chemati sa savarseasca in lunea dupa duminica Tomei o slujba pentru sufletele celor raposati. Exista credinta ca prin aceasta slujba sufletele celor trecuti in lumea vesniciei vor fi partase fericirii fara sfarsit. Avand in vedere ca in nicio carte de cult, tiparita cu binecuvantarea Sfantului Sinod, nu se afla tipicul specific acestei slujbe, ea este de multe ori improvizata.

De vreme ce Biserica nu are pentru aceasta zi o anumita randuiala, trebuie sa respingem acest obicei.
 
Adrian Cocosila

13 Mai 2013

Vizualizari: 81399

Voteaza:

5.00 / 5 din 2 voturi.

Comentarii (8)

  • Dan-Mihael VasilePostat la 2018-04-16 09:29

    Daca rohmanii nu apartin lumii vizibile, nu inseamna ca nu exista. Ingerii apartin tot lumii invizibile.Oricum noi percepem prea puntin din realitate. Eu cred ca exista acesti oameni, dintre primii pe pamant. Sunt confirmati si in mitologia nordic-germanica si, orice legenda are un sambure de adevar.Bisrica ar trabui sa rezerve o zi speciala de praznuire perntru acestia.

  • Poptelecan AugustinPostat la 2013-05-14 13:47

    Sant de acord intrutotul, sa ne respectam stramosii, sa ne rugam pentru cei trecuti...Candva o vor face si urmasii nostri,pentru noi! Pana atunci,numai bine!

  • adriana gheorghePostat la 2013-05-13 15:07

    Si eu sunt de parere ca traditia si obiceiurile frumoase din mosi stramosi trebuiesc pastrate(cutumele)dar numai acelea care nu dauneaza cu nimic si pe nimeni. Hristos A Inviat!

  • Emil Marian Manea Postat la 2011-05-03 12:18

    Da.Sunt mult mai curate si mai puternice si mai pline de adevar cuvintele: "Pentru că noi v-am adus la cunoştinţă puterea Domnului nostru Iisus Hristos şi venirea Lui, nu luându-ne după basme meşteşugite..." (2Petru 1:16) *** "Fereşte-te de basmele lumeşti şi băbeşti. Caută să fii evlavios." (1Tim.4:7)

  • mihaela gurita Postat la 2011-05-02 17:28

    De ce sunteti de parere sa respingem acest frumos obicei? Preotii nostri oficiaza pomenirea celor trecuti la Domnul atat in biserici cat si in toate cimitirele la mormintele celor raposati. Este frumos sa ne amintim de cei plecati dupa Saptamana Luminata si oricand.

  • costel popescu Postat la 2011-05-02 16:10

    Posibil sa se fi ajuns la acest Paste si pentru ca Biserica a avut doua saptamani cand nu a facut parastase. Iar cei vii dorind sa impartaseasca cat mai repede bucuria invierii cu cei morti, a numit aceasta zi de luni, dupa duminica inchinata lui Toma, Pastele blajinilor.

  • Constantin-Cristian GhermanPostat la 2011-05-02 15:15

    Un articol interesant. Nu ştiam de aceasată tradiţie... mai ales că provine din Moldova. Mă bucur că sunt momente comune când toată lumea creştină ortodoxă îşi aminteşte de pomenirea celor plecaţi dintre noi, pe care îi şi pomeneşte prin slujbe. Rugându-ne pentru ei, ne rugăm şi pentru noi, pentru că făcând altora bine, spre folosul nostru sufletesc o facem. Mult m-aş bucura ca şi după plecarea noastră din această lume vremelnică, cineva să îţi amintescă să ne pomenească şi pe noi.

  • Desanca TismanarPostat la 2011-05-02 10:29

    Apreciez ca fiind interesant acest articol.Să nu uităm ca atâta timp cât cineva işi mai aminteşte de cei plecaţi dintre cei vii,ei există.Legătura se păstrează,veşnicia dăinuie. Viaţa aceasta ne este dată pentru a ne pregăti pentru veşnicie,altfel nu are nici o explicaţie trecerea noastră pe aici.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE