Romani din Germania cer BOR sa refuze jefuirea mostenirii Gojdu

Romani din Germania cer BOR sa refuze jefuirea mostenirii Gojdu Mareste imaginea.


Pentru ca astazi la Camera Deputatilor PNL si UDMR incearca adoptarea Acordului Ungaro-Roman de infiintare a unei Fundatii Gojdu prin care romanii ortodocsi din fostul imperiu Austro-Ungar ar pierde practic intreg patrimoniul lasat de marele mecena roman, Romanian Global News publica scrisoarea adresata de dr. Gheorghe Olteanu, Seful Biroului pentru Romanii de Pretutindeni din Germania, adresata IPS Bartolomeu Anania, in care i se solicita acestuia si BOR o atitudine ferma de refuz a acestui act care tradeaza  interesele romanilor.

Inalt Preasfintitului Mitropolit al Clujului, Albei,Crisanei si Maramuresului Bartolomeu Anania

11.02.2006

Inalt Preasfintia Voastra,

sper sa Va reamintiti de convorbirea telefonica, la sfarsitul anului trecut, in care Va relatam despre jefuirea Fundatiei Gojdu, pusa la cale de guvernul maghiar cu complicitatea ministrului de externe roman, si care este pe cale a fi aprobata si de parlamentari.

In Romania exista o serie intreaga de organizatii ale socitatii civile si forte politice, care s-au angajat in lupta  pentru redobandirea  bunurilor ce apartin de drept doar Bisericii Ortodoxe Romane. Am reusit sa-l contactez, cu doua luni in urma, si pe Inalt Preasfintitul Lauretiu Streza de la Sibiu, dar spre marea mea surpriza, am aflat ca nu stia nimic despre Fundatia Gojdu. De atunci, cu toate insistentele noastre, nu a intreprins nimic in sensul dorit de toti credinciosii romani ortodocsi, ardeleni sau neardeleni. Din pacate, nici vocea Patriarhiei de la Bucuresti nu am auzit-o inca sa ceara respectarea intocmai a vointei marelui roman Emanuil Gojdu. Avand in vedere credibilitatea incotestabila a BOR, in randul tuturor romanilor, fata de cea a unui guvern, ce prin compromisul nedemn, ilegal si antinational in problema Gojdu, se va disredita si mai mult, ar fi suficient ca vocea unuia din ierarhii ortodoxiei romanesti sa ceara respectarea drepturilor acesteia, pentru ca presiunea opiniei publice, sa sileasca guvernul sa-si regandeasca pozitia.

Inalt Preasfintia Voastra este unul din ctitorii noii Fundatii Gojdu de la Sibiu in 1996. Fundatie care a preluat in mod legal drepturile si indatoririle celei desfiitate de comunisti in 1948. Va rugam in numele credinciosilor ortodocsi romani din Ardeal si din intreaga lume, sa cereti public si hotarat guvernului actual si parlamentarilor romani respectarea Constitutiei, a legilor si a drepturilor BOR. Daca mesajul va tranmite clar si indubitabil, atat oficialitatilor cat si romanilor din tara sau din afara hotarelor, ca BOR se va prevala, pentru a-si sustine cauza, de toate mijloacele legale disponibile, pana la institutiile europene abilitate, este foarte probabil ca va avea castig de cauza, fara a mai fi nevoita sa recurga la ele.                     

Ne pemitem sa atasam acestei scrisori dovezile pozitiei noastre fata de oficialitatile romane in aceasta chestiune.

Cu speranta si credinta ca Bunul Dumnezeu Va lumina drumul pe care-l are de parcurs Inalt Preasfintia Voastra intru linistea si binele credinciosilor romani

Gheorghe Olteanu (director al Biroului de Sprijin pentru Romanii de Pretutindeni din Germania) 
 
Baden-Baden, Germania/Romanian Global News    

.

23 Ianuarie 2007

Vizualizari: 2689

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE