Sfintirea caselor de Boboteaza

Sfintirea caselor de Boboteaza Mareste imaginea.

Sfintirea caselor de Boboteaza

 

Incepand cu primele zile ale anului civil, slujitorii sfintelor altare merg si sfintesc casele oamenilor prin stropire cu apa sfintita si vestesc Botezul lui Hristos.

 

Sfintirea caselor credinciosilor se face prin stropirea cu aghiasma mare in ajunul Bobotezei si prin slujba sfestaniei ce se savarseste la mutarea in casa noua si care se repeta in fiecare an sau chiar mai des, atunci cand lucrarea raului se face simtita in vreun fel in casa.

 

Omul este solidar cu tot ceea ce il inconjoara. Pacatele, faradelegile omului intineaza spatiul in care acesta le savarseste. Dimpotriva, curatenia vietii lui sfinteste mediul care-l inconjoara. Nu este intamplator faptul ca in popor s-a pastrat zicala: "Omul sfinteste locul".
 

Apa sfintita de preot poarta in ea puterea curatitoare si sfintitoare a harului dumnezeiesc.

 

Cand face sfintirea apei, preotul se roaga ca: "apa aceasta sa se sfinteasca cu puterea, cu lucrarea si cu pogorarea Sfantului Duh", "pentru ca sa se pogoare peste ea lucrarea cea curatitoare a Treimii celei mai presus de fire", "pentru ca sa fie tamaduitoare sufletelor si trupurilor si izgonitoare a toata puterea cea potrivnica" si pentru ca "prin gustarea si stropirea cu apa sfintita sa ne trimita Dumnezeu binecuvantarea Sa, care spala intinaciunea patimilor".

 

Sfintirea caselor de Boboteaza se face cu aghiasma mare, apa sfintita, obtinuta printr-o slujba speciala. Aceasta apa este aceeasi apa ca si cea din ziua Botezului Domnului. Din acest motiv, sfintirea caselor in aceasta perioada aduce o binecuvantare deosebita.

Termenul "aghiasma" vine de cuvantul grecesc "aghiasmos", care isi are originea in cuvantul "aghios"(sfant). "Aghiasmos" se poate traduce si ca slujba de sfintire, dar si ca apa sfintita. Astfel, atunci cand spunem "voi face o aghiasma", intelegem slujba, iar cand spunem "voi bea un pic de aghiasma", ne referim la apa sfintita.

Exista si o alta explicatie in legatura cu originea cuvantului "aghiasma". S-a spus ca el vine de la "iazma". In DEX, cuvantul iazma, iezme, cu sensul de "aratare urata si rea, naluca, vedenie", este indicat ca si in DLR, cu etimologie ne­cunoscuta.

 

Se cere o explicatie in legatura cu sensul cuvantului iasma-iazma, de "aratare urata si rea, naluca, vedenie", contrar sensului originar de "apa sfintita". Explicatia este urmatoarea: atunci cand preotul sfinteste apa, la sfarsit, canta troparul: "Mantuieste, Doamne, poporul Tau, si binecuvinteaza mostenirea Ta, biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste, si cu crucea Ta pazeste pe poporul Tau". Cand se canta troparul, preotul stropeste pe credinciosi in cele patru puncte cardinale cu apa sfintita, spre alungarea "celui potrivnic", adica a celui rau, a celui urat, care este naluca, ve­denie rea, satana. De la actiunea stropirii cu apa sfintita si rostirea cantarii ei, s-a retinut in popor scopul urmarit prin aiasma - aiazma - iazma, de a alunga "aratarea urata si rea", adica duhul cel rau, satana.

 

E bine sa stim ca harul lui Dumnezeu vine acolo unde este chemat. Asa ca nu putem pune un semn de egalitate intre apa nesfintita si aghiasma. Nici in cadrul Sfintei Liturghii, harul lui Dumnezeu nu se pogoara peste toata painea care este in biserica, pentru a o preface in Trupul Domnului, ci doar asupra darurilor pregatite special pentru aceasta. Harul lui Dumnezeu se pogoara in timpul slujbei de sfintire a apei doar peste apa pregatita din timp pentru acest lucru si nu peste toata apa care exista in alte locuri. Iata de ce e bine ca omul sa-si deschida casa atunci cand preotul vine sa le sfinteasca, pentru ca sfintirea casei vecinului nu inseamna si sfintirea propriei case.

 

Adrian Cocosila

03 Ianuarie 2016

Vizualizari: 58585

Voteaza:

Sfintirea caselor de Boboteaza 4.67 / 5 din 12 voturi. 21 review utilizatori.

Comentarii (21)

  • CUC RAMONAPostat la 2017-01-02 13:19

    Exista preoti care au facut din Dumnezeu o meserie si afacere buna.Daca nu ai bani nici nu te alunga dar nici nu te baga in seama.NU iijudecam dar ei ne judeca!

  • Andrei PanaitPostat la 2016-01-03 19:48

    Preafericitul Parinte Patriarh Daniel vorbind despre semnificatia actului de sfintire a caselor in ajunul Epifaniei, spune: "Sfintirea caselor in ajunul Botezului Domnului are doua ratiuni principale. In primul rand, este vorba de sfintirea spatiului in care noi locuim si, in al doilea rand, fiecare casa este pusa in legatura cu o casa mai mare, Casa Domnului, Biserica. Deci, fiecare casa a unei familii devine o biserica mai mica in legatura cu Biserica cea mare, Sfanta Biserica - lacasul de inchinare”.

  • Nicolae OticanPostat la 2015-01-05 00:38

    CORINA GEORGIU:Nu este adevarat ce spui.Fiecare pune pe masa suma de bani pe care o are si doreste sa o puna.Preotii nu stabilesc o suma anume.Sunt preot,am fost la sfintirea caselor si sumele puse au fost de la 5 lei,la 100 de lei,cum a avutfiecare si cum a vrut sa dea.

  • Constanta SzlavicsPostat la 2014-01-03 14:32

    Preotul, intotdeauna, vine in casa noastra sa aduca, nu sa ia si daca constientizam darul pe care-l primim, nu vom putea niciodata sa rasplatim pe masura.Daca avem dragoste de Dumnezeu si privim prin prisma iubirii,Dumnezeu ne va ajuta sa rasplatim preotii,fiecare, dupa putere, dar sunt sigura ca preotul care vine in casa noastra, din dragoste, cu Dumnezeu, nu se va supara pe cei care nu au, ci din contra, vor fi fericiti ca au adus dar, fara rasplata, rasplata primind-o de la Bunul Dumnezeu.

  • Dan ZimanPostat la 2013-01-10 05:39

    Acelui preot trebuie sa-i spunem cu lacrimi in ochi ca n-avem de unde da sau sa dam tot cu lacrimi in ochi si vom primi insutit dragii mei, cred eu, ajuta Doamne necredintei mele!

  • florin cristin cretan Postat la 2013-01-10 00:41

    Draga Corina Georgiu, sa inteleg ca preotul din parohia dvs. a pretins o suma fixa la fiecare familie pt a-i boteza ? Sau se confunda cu plata contributiei anuale ??? Raspunsul dvs. la lacomia/nevrednicia preotilor ni-l da Parintele Arsenie Boca : "Sunteţi nemulţumiţi de preoţi? Dar voi, oare, ce-aţi făcut pentru preoţi, ca să fiţi mai mulţumiţi? Ceruta-ţi de la Dumnezeu un copil măcar, pe care să-l închinaţi slujirii lui Dumnezeu? Credeţi că vina o poartă numai ei, preoţii? Ei sunt fiii voştri! Cum i-aţi născut, aşa-i aveţi. Ce le găsiţi vină numai lor? Vă tebuie preoţi mai buni? Naşteţi-i!!"

  • CORINA GEORGIUPostat la 2013-01-08 15:24

    D-le Dan ZIMAN ("DANIEL NEVREDNICUL") ....dar ce, sau cum faceti atunci cand preotul din Parohie stabileste (cu de la sine putere) suma care "trebuie" platita CASH? Si, de obicei e peste puterile oamenilor, mai ales ca e dupa perioada sarbatorilor cand, cu totii vrand-nevrand, am cheltuit mult! Cineva spune aici: "La mine a venit azi preotul cu Botezul, si nu mi-a cerut bani!" ...asta am inteles ca e un motiv de bucurie? N-ar trebui sa fie! Sunt de acord ca traim vremuri grele cu totii si...n-ar trebui sa privim prin prisma banilor sfintirea caselor nici noi, dar nici preotii! Fiecare .....dupa puteri, asa cum era pe vremea bunicii!

  • Dan ZimanPostat la 2013-01-04 00:23

    Azi am uitat ca pacea e mai buna decat dreptatea si m-am certat cu cineva care locuieste in aceeasi casa cu mine. Pe astea, dupa o plimbare de seara si dupa ce ne-am strans mana, am ajuns sa citesc aici comentariile despre bani. Dumnezeu ne-a creat liberi! Inclusiv sa dam sau sa nu dam. Este mai de folos a da decat a primi, asta e sigur! Oare preotii pe care ni i-a trimis Dumnezeu sunt mai rai decat noi? Sigur nu! Am auzit in ultimul timp atatea invocari a banilor in scuza de-a nu fi aproape de biserica Lui Hristos si-a stramosilor nostri, ca numai amintindu-mi ma intristez si ma indignez. Le aduc aminte celor care au uitat si le spun celor care nu stiu, ca votul saraciei il au numai calugarii. Toti preotii au familie de intretinut si pe mine unul m-ar apuca rusinea daca preotul parohiei mele n-ar avea mijloacele sa fie macar la nivelul material al unuia cu atatia ani de scoala cati are el. Daca un preot face afaceri din banii pe care ii dati, dati-i mai putini. Daca i-si sustine familia, dati-i atatia de cati are nevoie. Sa ne fereasca Dumnezeu sa ne mai pierdem si preotii!!! Cu iertare, Daniel Nevrednicul

  • florin cristin cretan Postat la 2013-01-03 23:18

    SFANTUL IOAN GURA DE AUR spunea : “Cel ce se invata a-l dispretui pe preot, cu timpul Il va dispretui si pe Dumnezeu… Multe se judeca numai din banuiala” iar Parintele Arsenie Boca : "Sunteţi nemulţumiţi de preoţi? Dar voi, oare, ce-aţi făcut pentru preoţi, ca să fiţi mai mulţumiţi? Ceruta-ţi de la Dumnezeu un copil măcar, pe care să-l închinaţi slujirii lui Dumnezeu? Credeţi că vina o poartă numai ei, preoţii? Ei sunt fiii voştri! Cum i-aţi născut, aşa-i aveţi. Ce le găsiţi vină numai lor? Vă tebuie preoţi mai buni? Naşteţi-i!!"

  • florin cristin cretan Postat la 2013-01-03 22:32

    O mica corectie articolului. Sfestania sau slujba aghiazmei se savarseste ori de cate ori crestinul doreste, de obicei in prima zi a fiecarei luni. S-a confundat in articol cu "Rugaciunea binecuvantarii casei noi in care urmeaza a locui cineva pt intaia oara" care este o continuare a slujbei aghezmei si care la randul ei se face ori de cate ori crestinul are nevoie. In atentia : Corinei Gheorghiu / Carmen Caramizaru. Scumpe surori intru Domnu', nici un preot nu cere o suma fixa in momentul in care vine cu Craciunul sau cu Botezul, este aberant ceea ce spuneti si ireal, de altfel fiecare ii da atat cat considera. GARANTAT preotul ii calca casa si celui care-i da 50 lei si celui care nu-i da nimic. IMPORTANT este ca omul sa deschida usa, nu sa zavorasca usa si sa priveasca de dupa perdea, doar doar nu si-o da seama preotul ca nu sunt acasa.

  • bonas NiculaePostat la 2013-01-03 21:11

    Ne este dor de DUMNEZEU,bine este zis,dar dorul de CREATORUL nostru sa fie prezent in firea noastra"in toate zilele vietii noastre".Harul lui DUMNEZEU si tot ce-a "harazit"pentru noi,sa ne calauzeasca si in acest nou an. Nicu.

  • Nicoleta Mija Benos Postat la 2013-01-03 15:31

    Preotul vine in casele noastre de cate ori avem nevoie. DE BOBOTEAZA vine sa ne aduca puterea caratitoare si sfintitoare a harului dumnezeiesc.

  • Vasa NastaPostat la 2013-01-03 11:16

    Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu cu dragoste si sinceritate te primesc in suflet si in casa mea in orice clipa a vietii mele ! Amin. Doamne ajuta-ne !

  • ivan vasilicaPostat la 2013-01-03 10:02

    Daca esti sincer si ii explici in mod educat preotului ca nu ai mai mult te va intelege... ar trebui sa ne sacrificam si noi un pic nu pentru preot ci in fata Lui Dumnezeu care ne va rasplati insutit fapta.Prea ne-am invatat sa asteptam de la Dumnezeu fara sa dam nimic in schimb!! ne imbulzim la sfintele moaste sa ne dea , dar noi ce dam??? un om cu frica de Dumnezeu nu judeca pe preoti.

  • Raluca ErhanPostat la 2012-01-04 18:02

    Si la mine a venit parintele azi si mi-a sfintit casa si nu mi-a cerut niciun ban.

  • Ionel Cojocariu Postat la 2012-01-02 23:41

    Georgeta, M-ai impresionat si m-am gandit apoi ca ultima data cand a venit preotul cu icoana am amutit. Brusc, mi-am dat seama ca sunt crestin si ca mi-e dor de Dumnezeu. Asta in conditiile in care eu sunt unul dintre cei care merg duminica la Biserica. Nu stiu exact ce s-a intamplat atunci, dar am simtit ceva ca o prabusire in mine insumi, ceva care mi-a adus aminte ca sunt roman si ca nu mai simtisem de mult acest lucru.

  • georgeta balla Postat la 2012-01-02 10:46

    In asteptarea preotului, bunica mea aseza pe masa acoperita cu o fata de masa din panza alba cusuta cu motive nationale cate o farfurie cu fasole boabe, faina alba,un fuior de canepa, placinta cu mere, mere, nuci,o sticla cu vin, un vas mic din sticla sau o cana pentru aghiasma si eventual, daca avea si ceva banuti.Cand afla ca se apropie preotul de ulita noastra, aprindea o lumanare si ii iesea in intampinare.Amintirea mea este de acum cca 60 de ani si se intampla intr-un sat din Moldova

  • CORINA GEORGIUPostat la 2012-01-02 10:24

    Intr-adevar: un crestin autentic deschide usa si asteapta cu evlavie si mare drag, Sf. Botez al Domnului, insa.....din pacate, langa lucrurile de pe masa(care se pregatesc in aceasta zi), OBLIGAT trebuie sa pui o suma de bani, stabilita de slujitorii Sf. Biserici. Aceasta suma (sub nicio forma) nu trebuie sa fie mai mica nici macar cu un leu. Au fost adevarate "discutii" intre acestia si credinciosi care, din aceasta pricina isi pierd din pacate, credinta ca aceasta Sf. apa este tamaduitoare trupului, sufletului si casei care o sfinteste! Asadar....uneori, daca vrei sa-mplinesti voia Domnului, vrei sa fii un crestin, trebuie sa ai si bani! Imi pare tare rau! D-zeu sa ne ierte si sa ne invredniceasca de mila, de harul Lui si-n acest an! Doamne ajuta!

  • Marcela SamoilaPostat la 2011-01-05 07:01

    Multumesc pentru ca ma tineti la curent cu toate explicatiile legate de sarbatorile crestine. Bunul Dumnezeu sa ocroteasca pe toata lumea.

  • Robert SimionPostat la 2011-01-03 18:05

    Bineinteles ca este bine chiar daca nu avem bani. Preotul nu vine sa stranga bani, vine sa vesteasca Botezul Domnului si na ne sfinteasca casele. Daca il primesti in casa il primesti pe Dumnezeu. Hristos nu a venit in lume ca sa stranga bani. Doamne ajuta!

  • Carmen CaramizaruPostat la 2011-01-03 13:14

    Da ,e bine sa dam drumul in casa preotului sa ne sfanteasca casa,dar daca nu avem bani?Pentru tot ce faci preotul iti cere bani.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE