Cum sa ne purtam in Biserica

Cum sa ne purtam in Biserica

Mai inainte de a merge la Sfanta Biserica, impaca-te cu toti cu care esti certat, lasa si tu din inima si iarta tuturor celor ce ti-au gresit.

Imbraca-te intr-o tinuta curata, dar modesta, ba chiar smerita, cuviincioasa stiind ca nu mergi la teatru, ci ca sa te rogi lui Dumnezeu cu umilinta si cu lacrimi pentru iertarea pacatelor tale! (Timotei 2,9 ; I Petru 3, 3-4). "Femeia sa nu poarte haine barbatesti (pantaloni), nici barbatul sa nu imbrace haine femeiesti. Cel ce face acesta uraciune este inaintea lui Dumnezeu”.

In Sfanta Biserica toata partea barbateasca intra cu capul decoperit, iar partea femeieasca cu capul acoperit (Corinteni 11, 4-6) rostind rugaciunea: „Intra-voi in Casa Ta, inchina-ma-voi in biserica Ta cea Sfanta intru frica Ta, Doamne, povatuieste-ma intr-u dreptatea Ta, iar fata de vrasmasii mei indrepteaza inaintea Ta calea mea”.

Daca duci un dar cat de mic in Biserica (lumanari, tamaie, prescura) impaca-te cu toti apropiatii tai si cu Dumnezeu! Sileste-te dupa putere sa fii la Sfanta Biserica inainte de inceperea slujbei ca sa ai timp sa te inchini in liniste, la Sfintele Icoane si ca sa poti sa dai din vreme pomelnicul spre pomenire la Sfantul Altar (usa din partea stanga).

Daca din intamplare ai sosit dupa inceperea slujbei, mergi la iconostas, saruta icoana apoi ocupa locul tau in liniste! Sfintele Icoane de la Catapeteasma si celelalte saruta-le inainte de inceperea slujbei sau dupa terminarea ei ca sa nu faci tulburare celorlalti credinciosi. Aceasta sminteala este mai mare pacat decat binele pe care vrei sa il faci. Pacea si desavarsita liniste este absoluta trebuinta.

Saruta Sfintele Icoane cu credinta, evlavie si smerenie! Pentru aceasta se cuvine ca femeile sa fie naturale (fara farduri sau ruj pe buze), pentru a nu lasa pete nedorite pe chipul Mantuitorului, al Maicii Domnului si al Sfintilor (Petru 3, 3-4).

Cand te inchini icoanelor saruta chipul Sfantului la picioare sau cel mult mainile, si nu fata! Nu atinge si nu plimba mana pe suprafata icoanei sau a Sfintei Evanghelii!

Vorbirea in biserica este un pacat foarte mare. De aceea starea ta in Biserica, in loc sa-ti fie de folos si spre iertare, se va face tie spre osanda si pacat.

Urmareste cu mintea tot ce se citeste si tot ce se canta si repeta si tu in gand rugaciunile.

Sileste-te ca in timpul slujbei sa nu te abati cu mintea la nimic pamantesc, pentru ca macar doua ceasuri din saptamana sa traiesti si tu adevarata reculegere si rugaciune. De acea nu este loc potrivit sa intrii cu telefonul mobil deschis in Sfanta Biserica.

Cand te inchini fa semnul Crucii complet si cu luare aminte! Facand semnul Crucii in batjocura inseamna sa batjocoresti pe Stapanul ei in numele caruia te inchini. Mai de folos este sa faci Crucea odata cum se cuvine impreunand cele trei degete si ducand mana dreapta la frunte, la piept, la umarul drept apoi la cel stang, decat sa fluturi de multe ori mana fara sa stii ce faci. Prin aceasta faci sminteala altora si tie iti va fi spre pacat.

Cand iese preotul cu Cinstitele Daruri la Axion rosteste rugaciunea: „Doamne Iisus Hristoase,Fiul lui Dumnezeu, mantuieste, miluieste si daruieste tot ceea ce stii tu ca este de folos robilor tai (numele) atat pentru viata aceasta cat si pentru cea vesnica”.

Asculta cu luare aminte toata slujba pana la sfarsit, numai asa ti-ai facut datoria deplina catre sufletul tau.

Povatuieste cu blandete pe cei care dein nestiinta sau din alte pricini, nu pastreaza buna randuiala in Sfanta Biserica, aratandu-le mult respect si dragoste frateasca.

Pleaca intotdeauna din Biserica cu o invatatura desprinsa din Sfanta Evanghelie, din Apostoli, Cazanie sau predica, pentru viata ta pe care o infaptuiesti chiar din acea zi, spunand si altora despre folosul ei.

La iesirea din Sfanta Biserica rosteste rugaciunea: „Doamne Dumnezeul meu, tie iti incredintez toata viata mea si pe Tine te rog apara-ma, mantuieste-ma si ma fa partas de indurarea Ta. Daruieste mie indreptarea vietii, purtare inteleapta si sfarsit crestinesc. Ma fereste Doamne, de toata rautatea si bantuirea potrivnicului iar in ziua Infricosatei Tale Judecati, sa fii bland cu mine, robul tau si sa ma numei si pe mine printre cei alesi de-a dreapta Ta, ca impreuna cu acestia sa Te slavesc in veci. Amin”

Scopul vietii tuturor crestinilor este manuirea sufletului, fii credincios lui Dumnezeu si Bisericii Sale cat vei trai si vei avea in viata aceasta tot binele, iar in celalata vei dobandi cunuma de marire „Cautati mai intai imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte vi se vor adauga voua” (Matei 6,33)

Emanoil Morarescu

Despre autor

Emanoil Morarescu Emanoil Morarescu

Colaborator
11 articole postate
Publica din 15 Noiembrie 2010

Pe aceeaşi temă

01 August 2012

Vizualizari: 11223

Voteaza:

Cum sa ne purtam in Biserica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact